Chipsurile din creveți au devenit o gustare foarte populară și la noi, nu doar în bucătăria asiatică. Află cum le poți prepara chiar la tine acasă!
Acestea sunt apreciate pentru textura lor crocantă și aerată, dar și pentru aroma subtilă de fructe de mare.
Cum poți prepara chipsurile din creveți
Pentru a le prepara, vei avea nevoie de 200 de grame de creveți decorticați, de 200 grame de făină de tapioca, de 1 albuș de ou, de 1 linguriță de sare, de 1 linguriță de usturoi pudră, de ½ linguriță de zahăr, de ½ linguriță de piper alb, de 100 ml de apă rece și de ulei pentru prăjit.
Pentru început, mixează creveții până când obții o pastă foarte fină, apoi amestecă această pastă cu făina de tapioca, sarea, zahărul, piperul, usturoiul pudră și albușul de ou. Adaugă apoi apa rece treptat în timp ce frămânți compoziția, pentru a obține un aluat elastic.
Se rulează aluatul sub forma unui cilindru și se învelește în folie alimentară. Se fierbe la abur aluatul pentru aproximativ 45 de minute, apoi se lasă la răcit complet. Se taie după în felii foarte subțiri și se lasă la uscat pentru o zi sau două, până când devin dure.
Se pune ulei la încins la 180 de grade într-o tigaie destul de adâncă și se prăjesc acestea pentru câteva secunde, până când se umflă și devin aurii. Se pun pe un servețel de bucătărie ca să se absoarbă excesul de ulei și se pot consuma. Dacă vrei să reduci grăsimile, le poți pune în cuptor în loc să le prăjești.
Iată tot ce trebuie să știi despre consumul acestora
Pentru că creveții conțin proteine de calitate, aceste chipsuri pot fi o sursă importantă de proteine, esențială pentru menținerea masei musculare și a sănătății pielii și a părului. Sunt și o sursă bună de zinc, fosfor și seleniu, ce sunt importante pentru metabolism, sistemul imunitar și funcția tiroidei.
Faptul că sunt făcute cu făină de tapioca devin o gustare ideală pentru persoanele ce au intoleranță la gluten și sunt ușor digerabile, spre deosebire de alte gustări crocante.
Dacă acestea sunt preparate corect, fără un exces de ulei, pot fi o opțiune mult mai sănătoasă comparativ cu altele. Cu toate acestea, nu sunt potrivite pentru persoanele ce au alergie la fructele de mare, întrucât creveții sunt unul dintre cei mai frecvenți alergeni alimentari și pot provoca reacții severe.
Faptul că sunt prăjiți în ulei poate crește conținutul de calorii și de grăsimi saturate, ceea ce le face mai puțin sănătoase dacă sunt consumate frecvent.
Prin prepararea lor acasă, nu o să mai conțină aditivi periculoși, iar dacă sunt consumate moderat, pot fi o gustare delicioasă și benefică organismului. Acestea pot fi servite cu un sos dulce cu chilli, cu un sos de arahide, ca și ganitură pentru supe sau salate sau chiar alături de alte fructe de mare, pentru un plus de savoare.
Chipsurile din creveți sunt o gustare sănătoasă și savuroasă, indiferent de momentul zilei.