Prima pagină » Magazin » Iată cum pot recicla corect ieșenii care locuiesc la case! Salubris explică modul în care se pot diminua cheltuielile prin colectarea selectivă a deșeurilor
Iată cum pot recicla corect ieșenii care locuiesc la case! Salubris explică modul în care se pot diminua cheltuielile prin colectarea selectivă a deșeurilor

Iată cum pot recicla corect ieșenii care locuiesc la case! Salubris explică modul în care se pot diminua cheltuielile prin colectarea selectivă a deșeurilor

05 oct. 2022, 11:00,
în Magazin

Compania municipală de salubritate prezintă modul în care se pot diminua cheltuielile prin colectarea selectivă a deșeurilor, pentru persoanele care locuiesc la case, blocuri mici și beneficiază de program săptămânal de colectare.

Puțini ieșeni știu faptul că, persoanele care locuiesc la case sau blocuri mici și beneficiază de program de colectare săptămânal, pot face un Acord cu Salubris pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Aceste persoane pot diminua cheltuielile prin acest demers, dar dacă nu respectă modul corect de reciclare a deșeurilor, vor fi taxați conform tarifului pentru colectare în amestec a deșeurilor.

Cum se pot diminua cheltuielile prin colectare selectivă

Primul pas pentru a economisi este de a semna cu compania Salubris un acord de colectare selectivă. Compania va livra către beneficiar două recipiente pentru colectare: maro pentru deșeu reciclabil și negru pentru deșeu menajer. Dacă beneficiarul respectă regulile de reciclare, are un tarif redus.

„Clienţii care locuiesc în gospodării individuale (case), blocuri mici, și care beneficiază de program săptămânal de colectare, depozitează separat deșeurile în pubelele de 240 l puse la dispoziție de operator. Pentru a beneficia de tarif redus vor completa un acord disponibil pe site-ul Salubris. Angajații Salubris vor verifica modul de selectare a deșeurilor din cele două pubele pentru a stabili tipul de tarif aplicat”, transmit reprezentanții companiei Salubris.

Cetățenii care doresc să încheie acest acord trebuie să țină cont de rigorile ce țin de colectare selectivă corectă a deșeurilor reciclabile.

Cum se selectează corect deșeul reciclabil

Persoanele care locuiesc la case sau blocuri mici și beneficiază de program săptămânal de colectare vor avea două pubele de 240 de litri. Acestea vor fi folosite corect dacă într-o pubelă vor fi toate deșeurile menajere și în cealaltă deșeul uscat reciclabil.

În pubela cu deșeuri menajere, ieșenii vor arunca orice deşeu nepericulos care nu a putut fi colectat la deşeuri reciclabile, anume produse impregnate cu grăsimi / uleiuri/ apă, frunze, iarbă, resturi de fructe şi legume, pliculețe de ceai și zaț de cafea, coji de fructe și legume, ramuri şi scoarţă de copac, coji de nuci și alune, coji de ouă mărunțite și altele. În europubela cu deșeuri reciclabile curate vor pune recipiente de plastic pentru băuturi/alimente, pungi/folie curate, dopuri plastic, spray-uri alimente, ambalaje metalice (doze, dopuri, conserve etc), alte obiecte casnice mici/medii din plastic sau metal și ambalaje diverse de hârtie-carton, ambalaje de carton pentru băuturi, cutii de carton, cutii de cosmetice, pungi de hârtie, ziare, maculatură.

„Angajații Salubris verifică conformitatea deșeurilor predate de către beneficiar, iar în cazul în care acestea nu sunt colectate corespunzător aplică eticheta «neconform» și nu asigură ridicarea deșeurilor. Deșeurile care nu au fost ridicate (fiind neconforme), beneficiarul le va selecta corespunzător și vor fi preluate la programul de colectare specific tipului de deșeu. Se interzice depozitarea deșeurilor reciclabile în pubela destinată deșeurilor menajere. La fiecare gospodărie individuală se va goli o singură pubelă cu deșeu menajer”, completează reprezentanții companiei Salubris.

Ieșenii care locuiesc la case, pot diminua cheltuielile prin colectarea selectivă a deșeurilor, făcută în mod corect. Aceștia sunt încurajați de societatea municipală de salubritate, deoarece, pe termen lung, se poate scădea impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024