Prima pagină » Eveniment-Social » Iată cum pot participa ieșenii la „Noaptea Muzeelor” 2020 la Iași! Doar Ateneul Național din Iași organizează evenimente, cu prezență fizică
Iată cum pot participa ieșenii la

Iată cum pot participa ieșenii la „Noaptea Muzeelor” 2020 la Iași! Doar Ateneul Național din Iași organizează evenimente, cu prezență fizică

13 nov. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Program special la „Noaptea Muzeelor” 2020 la Iași! Doar Ateneul Național din Iași organizează evenimente, cu prezență fizică. Pe de altă parte, Complexul Muzeal Național „Moldova” și Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Municipal „Regina Maria” vor derula activități, în acest context, exclusiv on-line, care vor fi transmise pe YouTube sau Facebook

Program special la „Noaptea Muzeelor” 2020 la Iași, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 14 noiembrie! Doar Ateneul Național din Iași organizează evenimente, cu prezență fizică. Așadar, la Ateneu (între 19:00 și 21:00, ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator), ieșenii vor avea acces la toate expozițiile derulate de instituție. Totul cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.

Complexul Muzeal Național „Moldova” va derula activități, în acest context, exclusiv on-line

În acest context, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din Iași vor derula activități, în acest context, exclusiv on-line. La CMNM, sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 18:00 și pe YouTube, vor fi transmise filmări și imagini din majoritatea muzeelor Complexului. În completare, la MNLR vor fi transmisiuni on-line (de la ora 9:00, pe 14 noiembrie) în cadrul proiectului „Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti”, la Iași fiind în prim-plan Muzeul Memorial „Mihail Sadoveanu”. În completare, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române, Muzeul Municipal „Regina Maria” derulează evenimente on-line. La Muzeul Municipal, cele două galerii pe care le administrează instituția vor fi închise. Pe de altă parte, muzeul va fi deschis între orele 18:00 și 21:00, iar expozițiile vor fi transmise on-line.

„Noaptea Europeană a Muzeelor”, inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, „Noaptea Muzeelor” este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 16-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa în data de 14 noiembrie. Este o dată mai puțin obișnuită, aleasă din cauza contextului pandemic care nu a făcut posibilă organizarea evenimentului în luna mai a anului în curs. „«Noaptea Muzeelor» este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene”, arată Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Audrey Azoulay.

„Noaptea Muzeelor” 2020 în România

În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum. Pentru această ediție, multe muzee au preferat prezența în spațiul on-line cu evenimente ce pot fi accesate de pe platformele social-media și de pe website-urile acestor instituții participante.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România se adaptează actualei crize sanitare și propune două mari proiecte în mediul on-line: redifuzarea sezonului 1 și premiera sezonului 2 al initiațivei de prezentare a poveștilor neștiute și nespuse ale unor muzee membre ale organizației, sub forma unor filme de scurt-metraj (cele 6 episoade noi sunt despre Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Complexul Muzeal Piatra Neamț, Muzeul Județean Buzău și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Proiect: „Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti”, finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *