Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:12966;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Porumbelul purtand o ramura de maslin in cioc a fost descris si desenat inca de acum 2000 de ani. In povestea biblica despre potopul lui Noe porumbelul se intoarce la acesta cu o frunza de maslin, acest semn vestindu-i lui Noe ca apele se retrag iar viata isi reia cursul. De asemenea porumbelul coboara deasupra lui Iisus in timpul botezului acestuia, porumbelul fiind imaginea Duhului lui Dumnezeu coborand asupra fiului Sau. Acestea nu sunt insa simboluri ale pacii. Primele reprezentari ale porumbelului purtand ramura de maslin in cioc drept simbol al pacii sunt realizate de catre primii crestini, persecutati de romani, pe morminte si in catacombele in care se adaposteau, simbolizand insa mai mult pace sufleteasca decat pe aceea civila. Abia din secolul al 3-lea porumbelul a fost reprezentat in opere de arta prezentand scene de conflict. Dar, odata cu Edictul de toleranta de la Milano promulgat de imparatul Constantin I si prin care crestinismul obtine libertate religioasa deplina, porumbelul dispare din reprezentarile artistice.
Vezi si Picasso si suprarealismul
Incepand cu secolul al 14-lea porumbelul revine in traduceri ale Bibliei in limbile medievale iar traducerile stabilesc simbolistica lui ca fiind aceea de pace sociala. In secolul al 15-lea acelasi porumbel este folosit ca simbol al pacii pe sigiliul comitetului florentin Dieci di Balia, cunoscut si drept “Cei zece aparatori ai libertatii si ai pacii”, al caror motto era “Pax et Defencio libertatis”. Secretarul acestui comitet era binecunoscutul istoric, scriitor, filozof si om politic Machiavelli. In secolul al 18-lea in statul Carolina de Nord era tiparita o bancnota de 2 lire pe una dintre fetele ei fiind desenat porumbelul cu ramura de maslin alaturi de motto-ul “Peace restored” (Pacea restaurata), de asemenea in statul american Georgia o bancnota de 40 de dolari infatisa porumbelul, ramura de maslin si un pumnal, textul alaturat fiind “Either war or peace, prepared for both” (Razboi sau pace, suntem pregatiti pentru amandoua).
Vezi si Iata la ce varsta a invatat sa picteze Pablo Picasso
Universalizarea porumbelului ca simbolul pacii s-a produs insa abia in secolul al 20-lea, odata cu terminarea celui de-al doilea razboi mondial si aderarea lui Picasso la Partidul Comunist Francez. Picasso fusese intotdeauna fascinat de porumbei, avand ocazia sa creasca alaturi de acestia in orasul sau natal, Malaga, si sa ii redea in cateva dintre picturile sale. La inscrierea in Partidul Comunist, in 1944, Picasso avea 63 de ani, iar partidul i-a solicitat mai multe tablouri care sa simbolizeze pacea si libertatea, artistul folosind motivul porumbelului in realizarea acestora. Picturile au fost expuse intr-o expozitie in cadrul primei Conferinte Internationale pentru Pace din 1949, tot Picasso realizand si emblema conferintei, Porumbelul Pacii (in imagine), fiind astfel vazute si apreciate de oameni din intreaga lume si, beneficiind si de realizarile tehnologice ale vremii (fotografie, ziare), determinand adoptarea porumbelului ca simbol al pacii la nivel global.