Inspectorii fiscali au fost chemați în fața instanței de judecată de un fost șef al unei televiziuni locale. Aurel Dobașu este nemulțumit de concluziile trase de finanțiști. Aceste concluzii au venit în urma unor verificări efectuate cu privire la fondurile acestuia pe parcursul anului 2014
Un pseudo-jurnalist din Iași a decis să dea în judecată Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice, Direcția Persoane Fizice cu Risc Fiscal, Serviciul Verificări Fiscale Iași, precum și Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor.
Astfel, Aurel Dobașu le cere magistraților din cadrul Tribunalului Iași să dispună anularea unor acte administrative, respectiv a unei decizii de impunere și a unui raport de inspecție fiscală. Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al litigiului, după care magistrații vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o hotărâre.
Verificări făcute de inspectori
Reclamantul a recunoscut în cererea formulată la instanță că, pe 18 aprilie 2018, a primit un aviz de verificare, conform căruia, începând cu data de 31 mai 2018, urma să facă obiectul unei verificări a situației fiscale personale cu privire la impozitul pe venit pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014. La finalul inspecției, reprezentanții Fiscului au întocmit un raport pe data de 25 februarie 2019, dar și o decizie de impunere.
Așadar, reprezentanții Fiscului au stabilit în sarcina lui Aurel Dobașu o bază impozabilă suplimentară de 102.229 de lei, conform afirmațiilor făcute chiar de acesta. Finanțiștii au mai stabilit o diferență de impozit suplimentar de 16.357 de lei, scadentă la 1 ianuarie 2015, precum și accesorii de 8.488 de lei. Inspectorii au motivat aceste modificări prin faptul că Dobașu nu a probat în totalitate sursa originală a fondurilor utilizate în perioada impozabilă verificată.
Pentru a ajunge la suma de 102.229 de lei, inspectorii fiscali au examinat creșterile și scăderile elementelor patrimoniale, fluxurile de trezorerie în numerar și conturi bancare, elementele de venituri și cheltuieli, stabilind că, în 2014, nu a dobândit și înstrăinat bunuri imobile.
„În 2008 am dobândit împreună cu soția mea o casă, plus un teren de 613 mp, printr-un credit ipotecar la Alpha Bank. Am deținut trei conturi curente, în lei, euro și dolari americani”, a precizat Dobașu în cererea adresată instanței.
Potrivit acestuia, inspectorii au constatat că el ar fi acordat un împrumut SC Tele M SRL de 81.808 lei, dar și alte două împrumuturi, unul de 9.000 de lei, iar altul – de 43.624 de euro, unor persoane fizice.
„Nu există o explicație logică și pertinentă!”
În urma controlului, finanțiștii au mai constatat că numerarul disponibil la purtător la 1 ianuarie 2014, în cazul lui Dobașu, era de zero, iar, la finalul aceluiași an, era de 118.736 de lei.
„Inspectorii fiscali au reținut că suma de 113.650 de lei reprezintă restituiri de împrumuturi de la SC Tele M SRL, 19.415 lei reprezintă sursă de fonduri constând în transfer de numerar din veniturile soției”, a mai susținut Aurel Dobașu în fața magistraților.
Conform acestuia, la efectuarea controlului, a întocmirii raportului și a emiterii deciziei de impunere, finanțiștii nu ar fi luat în calcul faptul că celelalte sume de bani descoperite, respectiv 9.000 de lei și, respectiv, 6.605 lei, ar fi fost tot returnări de împrumuturi de la persoane fizice.
Contestația lui Dobașu a fost respinsă
Așadar, anul trecut, el a formulat o contestație, susținând că ar fi trebuit ca finanțiștii să ia în calcul și sumele amintite ca returnări de împrumuturi și, în concluzie, să le treacă la intrări de fonduri neimpozabile. Contestația acestuia a fost respinsă, fiind menținut atât raportul de inspecție fiscală, cât și decizia de impunere.
Pe de altă parte, la întocmirea documentelor, inspectorii au luat în calcul atât o declarație dată de una dintre persoanele fizice care ar fi fost împrumutată de către Dobașu, dar și faptul că alte două persoane fizice nu au putut fi contactate, acestea fiind mutate. Chiar dacă Dobașu a menționat că, ulterior, a fost depusă la dosar o notă explicativă a uneia dintre persoanele ce nu fusese de găsit la domiciliu, inspectorii au susținut că nu înțeleg cum de a ajuns aceasta să dea o declarație, în condițiile în care nu cunoștea aspectele ce ar fi urmat să fie discutate.
„Echipa de verificare nu poate înțelege, pentru că nu există o explicație logică și pertinentă, cum e posibil ca persoana fizică să formuleze răspunsuri la nota explicativă din 31 iulie 2018, notă pe care persoana fizică nu a primit-o, corespondența fiind remisă organului fiscal la data de 24 august 2018 cu mențiunea «mutat»”, au afirmat finanțiștii.
La rândul său, Aurel Dobașu a susținut că, în cauză, ar fi vorba despre rea-credință din partea inspectorilor. Însă reprezentanții Fiscului au mai făcut o constatare, afirmând că acesta nu ar fi adus acte justificative pentru împrumuturi.
„Nu au fost prezentate documente justificative din care să rezulte acordarea împrumuturilor, valoarea acestora, data acordării, termenul de rambursare etc.”, au subliniat inspectorii.
Percheziții făcute de procurori
Amintim că, la finele anului 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au descins atât la domiciliul lui Aurel Dobașu, cât și la sediul Tele M. Cotidianul „Bună Ziua Iași” a relatat în repetate rânduri despre combinațiile penale derulate de Cristian Adomniței în perioada în care acesta era președinte la CJ Iași, prin intermediul lui Aurel Dobașu. Adomniței s-a aliat cu acest pseudo-jurnalist, un individ care se vinde intereselor obscure și care a devenit extrem de apropiat de Marius Bodea în ultima perioadă.
Aceștia au luat firul mai multor contracte bănoase încheiate între Adomniței, prin funcția de președinte CJ Iași și Aurel Dobașu. Menționăm că Aurel Dobașu, prin firmele acestuia, era abonat la bani publici, iar contractele curgeau pe bandă rulantă. Procurorii au observat ilegalitatea acestor contracte și au descins la casa lui din Bogonos și la sediul Tele M, ridicând mai multe documente. Este incredibil cum întreaga cercetare este pusă pe pauză, dosarul fiind în cercetare, și acum stând în sertarele instituției. Conform procurorilor, rețeta era una foarte simplă. CJ Iași încheia contracte cu o firmă, iar imediat acea firmă se prezenta la Tele M, postul condus la acea vreme de Aurel Dobașu, și încheia contracte de publicitate. Suspiciunile procurorilor sunt că, de fapt, banii pe care Tele M îi primea prin contracte de publicitate erau de fapt o șpagă mascată pentru Cristian Adomniței.