Prima pagină » Turism » Info Turism » Iata cea mai ADANCA GAURA de pe Pamant. Este unde nimeni nu se asteapta – GALERIE FOTO

Iata cea mai ADANCA GAURA de pe Pamant. Este unde nimeni nu se asteapta – GALERIE FOTO

13 mart. 2020, 12:40,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:25130;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Cea mai ADANCA GAURA de pe Pamant. Cea mai adâncă groapă terestră este o gaură de foraj. Aceasta este localizată la Kola şi măsoară 12.261 m adâncime.

Cât mai aproape de miezul Pământului

Groapa a rezultată în urma unei săpături făcute de experţii URSS. Aceştia au pus la cale un proiect ambiţios prin care se dorea să se ajungă cât mai aproape de miezul Pământului. Ideea a fost propusă în anul 1962 şi repartizată Consiliului ştiinţific Interdepartmental pentru Studiul Interiorului Pământului şi pentru Foraje de Mare Adâncime. Locul pentru foraj avea să fie ales trei ani mai târziu, respectiv la zece kilometri vest de oraşul Zapolyarny.

Pe 24 mai 1970 a început forajul în Peninsulă Kola, fiind folosite un „Uralmash–4E” şi un „Uralmash–15000” ca instrumente.

Groapa Bertha Rogers din Washita County, Oklahoma, cu 9.583 metri, deţinea recordul anterior.

La cea mai mare adâncime, temperaturile din groapă forată depăşesc 180 de grade. Este aproape dublu faţă de estimările specialiştilor. Asta a făcut imposibilă continuarea forajului iar lucrările au fost oprite integral în anul 1992.

Înainte de acest proiect, geologii puteau numai face presupuneri despre compoziţia scoarţei terestre. Cantitatea de date ştiinţifice obţinută a fost fără precedent.

Cea mai ADANCA GAURA de pe Pamant. Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri

Groapa de foraj de la Kola a penetrat aproximativ o treime din scoarţă continentală baltica, estimată la 35 de kilometri grosime.

Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri a fost lipsa unei tranziţii de la granit la bazalt, la o adâncime de 3-6 kilometri. Roca fusese fracturata şi era saturată de apă, însă aceasta apă, spre deosebire de cea de la suprafaţă, provenea din minerale.

Totuşi aici avea să fie făcută una dintre cele mai spectaculoase descoperiri. Specialiştii au detectat nişte „microfosile” reprezentând 24 de specii vechi de peste 2 miliarde de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`