Prima pagină » Sanatate » Iată ce trebuie să știi despre mielită – Simptome, cauze și diagnosticare

Iată ce trebuie să știi despre mielită – Simptome, cauze și diagnosticare

04 apr. 2025, 12:03,
în Sanatate

Mielita reprezintă o inflamație a măduvei spinării, care este o componentă esențială a sistemului nervos, ce transmite semnale de la creier la restul corpului și controlează funcțiile senzoriale, motorii și autonome.

Această inflamație poate să deterioreze mielina, care este o substanță ce ajută la transmiterea rapidă a semnalelor și protejează nervii.

De câte tipuri este mielita și care sunt principalele simptome

Această inflamație este clasificată în mai multe tipuri. Printre aceste tipuri se enumeră mielita flacidă acută, poliomielita, mielita transversă, leucomielita și meningomielita. Cea flacidă acută este o afecțiune mai rară, dar foarte gravă, ce poate afecta în general copii ce au vârste mai mici.

Al doilea tip este foarte contagios, ce poate afecta copii mai mici de 5 ani, întrucât formează cel mai expus segment de vârstă pentru această problemă. Cea transversă constă în întreruperea semnalelor pe care nervii măduvei spinării le transmit în corp, iar leucomielita este o inflamație a celulelor albe.

În ceea ce privește meningomielita, reprezintă o inflamare a măduvei spinării din dreptul meningelor. Cele mai frecvente simptome pot include pierdea bruscă a tonusului muscular, a reflexelor, slăbiciunea bruscă la nivelul brațelor și a picioarelor, dificultăți de mișcare ale ochilor, de înghițire, o senzație de durere în picioare, spate, gât și brațe.

În același timp, alte simptome pot fi: incapacitatea de a urina, amorțeala, febra, durerile de cap, de gât, oboseala, vărsăturile, paralizia bruscă, deformarea membrelor, spasmele severe, nevoia de a urina mai des, dureri în zona inferioară a spatelui, sensibilitate la nivel cutanat și afectarea funcțiilor motorii.

Simptomele pot varia în funcție de tipul și de severitatea inflamației măduvei spinării. În cazul poliomielitei, simptomele se pot manifesta în 1-10 zile.

Posibile cauze și diagnosticare

Cauzele acesteia sunt multiple și nu pot fi identificate de fiecare dată, însă pot implica infecții bacteriene, fungice, vitale și afecțiuni autoimune și inflamatorii.

Cele mai frecvente infecții virale ce pot duce la dezvoltarea sa sunt virusurile herpetice, infecția cu Citomegalovirus, cu virusul Epstein-Barr, cu HIV, cu virusul Coxsackie, cu West Nile, cu Zika, gripa și cu hepatita B.

În ceea ce privește infecțiile bacteriene, acestea pot fi reprezentate de sifilis, tuberculoză, tusea convulsivă, tetanos, gastroenterite, pneumonia bacteriană și boala Lyme. Afecțiunile autoimune și inflamatorii asociate cu această problemă pot include neuromielita optică, ce poate provoca inflamație și pierderea mielinei în jurul măduvei spinării și a nervului din ochi, dar și sindromul Sjogren, care provoacă o uscăciune severă a ochilor și a gurii.

Printre acestea se enumeră și lupusul, ce poate afecta mai multe sisteme și scleroza multiplă, în care sistemul imunitar poate să distrugă mielina din jurul nervilor din creier și din măduva spinării.

Pentru a se pune în mod corect un diagnostic, este necesar ca un medic specialist să localizeze regiunea afectată de problemele specifice, coroborând rezultatele ce au fost obținute cu simptomele prezentate. În același timp, pentru a fi excluse alte boli, trebuie realizate teste de imagistică și tomografii computerizate, făcute la nivelul coloanei vertebrale.

Mielita este rară, însă poate provoca simptome grave, ce trebuie neapărat comunicate unui specialist, acest articol având doar un rol informativ.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Ce i-a șoptit la ureche Mirabela Grădinaru lui Nicușor Dan după ce a câștigat alegerile prezidențiale. I-a spus un singur cuvânt
observatornews.ro
Cea mai mare bancă din SUA, reacţie după alegerile din România. Predicţie asupra leului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ciolacu își anunță demisia din fruntea PSD. Cine îi va lua locul
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 mai 2025
19 mai 2025