Prima pagină » Sanatate » Iată ce trebuie să știi despre durerile de splină. Care sunt cauzele cele mai frecvente?

Iată ce trebuie să știi despre durerile de splină. Care sunt cauzele cele mai frecvente?

29 oct. 2024, 12:25,
Redacția BZI în Sanatate

Durerile de splină apar destul de rar în cazul unei afecțiuni la nivelul acestui organ. Disconfortul sau sensibilitatea resimțită în zona organului pot fi, mai degrabă, provocate de probleme digestive sau afecțiuni renale.
Aceasta este cel mai mare organ limfatic din corp și deține un rol important în relație cu hematiile și în cadrul sistemului imunitar.

Splina este un organ aproximativ de mărimea unui pumn, de culoare vișinie, situată în partea stângă, superioară a abdomenului, sub coaste. Ea este învelită de o capsulă, adică un țesut fibros fără elasticitate. Aceasta este acoperită parțial de către stomac, astfel încât deține o poziție mai posterioară în abdomen. Este parte a sistemului limfatic și deține o bogată vascularizație.

Iată ce trebuie să știi despre durerile de splină

Durerile de splină pot fi înșelătoare pentru că uneori problema care le generează nu provine de la organul în cauză, ci din alte zone adiacente. În astfel de situații, durerea de splină este radiantă, ceea ce înseamnă că se simte la nivelul splinei, dar sursa ei este în altă parte, fiind cauzată de alte afecțiuni care nu au neapărat legătură cu acest organ.

Cu toate acestea durerile de splină își au în multe cazuri originea chiar în zona în care se manifestă, iar cauzele pot fi mai mult sau mai puțin grave.

Durerile de splină se manifestă întotdeauna în partea stângă a abdomenului, sub coaste, acolo unde este localizat acest organ. Evident, vorbim despre splina care este un organ cu o greutate de aproximativ 250 de grame, pe care mulți îl consideră mai puțin important, întrucât se poate trăi fără probleme și în lipsa lui.

Aceasta nu înseamnă însă că durerea de splină poate fi neglijată, întrucât problemele la nivelul acestui organ pot fi foarte grave. De asemenea, să nu uităm că durerea de splină își poate avea originea în altă zonă, iar cauzele pot fi mai severe decât ar părea la prima vedere, putând să apară chiar și vărsături.

În funcție de cauze, durerile de splină se pot manifesta ca un mic disconfort în partea superioară stângă a abdomenului, iar ulterior se simt ca o înțepătură care devine mai ascuțită la fiecare inspirație. În cazuri foarte grave, durerea de splină poate fi atât de puternică încât îngreunează respirația.

Care sunt cauzele cele mai frecvente

Splina este o componentă a sistemului imunitar, având rolul de a filtra sângele de celulele deteriorate sau îmbătrânite, de a depozita hemoglobina din globulele roșii „dezafectate” și de a recupera fierul pentru a fi folosit în producerea de globule roșii noi.

În același timp, splina produce anumite substanțe pe care organismul le folosește pentru a lupta împotriva agenților patogeni și, totodată, se constituie într-o rezervă de sânge la care organismul poate apela în anumite situații limită.

Având în vedere rolurile acestui organ, durerea de splină poate apărea în cazul unor infecții acute sau cronice, fiind însoțită și de alte simptome, în funcție de zona în care localizată infecția, astfel că trebuie să găsiți niște metode eficiente și sigure pentru tratare.

De asemenea, durerile de splină apar frecvent în condiții de efort, ce duce la o creștere a cantității de celule care trebuie reciclate. Se depășește astfel „capacitatea de prelucrare” a acestui organ și astfel se explică durerea de splină care apare când organismul este intens solicitat fizic.

Traumatismele sunt o altă cauză care poate genera dureri de splină, iar acestea e posibil să apară și în condiții de oboseală accentuată, dar și de hemoragie severă.  Durerile de splină pot fi prevenite printr-un stil de viață echilibrat, bazat pe o alimentație sănătoasă, mișcare și odihnă.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Pomul pe care e bine să-l plantezi în luna iunie. Aduce noroc și prosperitate
observatornews.ro
Dezastru la Salina Praid, din cauza inundaţiilor. Debitul pârâului Corund a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 30 de ani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Înălțarea Domnului ca să-ți meargă bine tot anul. Greșeala care „alungă norocul”
Dailybusiness.ro
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
RomaniaTV
Câştigător Chefi la cuţite 2025. Decizia care a schimbat totul în finală. Cum s-a câştigat premiul de 30.000 de euro!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`