Prima pagină » Local » Iată ce spune un lector universitar asociat la Institutul Bancar Român, Iancu Gudă, despre Roșia Montană: ”Cazul acțiunilor Gabriel Resources prezintă indicii serioase de intenție clară de manipulare a pieței de capital”

Iată ce spune un lector universitar asociat la Institutul Bancar Român, Iancu Gudă, despre Roșia Montană: ”Cazul acțiunilor Gabriel Resources prezintă indicii serioase de intenție clară de manipulare a pieței de capital”

12 mart. 2024, 10:13, 1 ,
în Local

Declarațiile lui Iancu Gudă subliniază o serie de aspecte importante legate de situația companiei Gabriel Resources și de reacțiile politice asociate cu aceasta. El menționează că acțiunile companiei s-au prăbușit brusc cu peste 95% după ce instanța a respins pretențiile sale de prejudicii de 6,7 miliarde de euro.

Mai departe, Gudă subliniază că compania susține că nu poate plăti nici măcar cheltuielile de judecată și că are doar 2 milioane USD în conturi, suficienți doar până în aprilie anul respectiv.

Acțiunile Gabriel Resources și-au dublat valoarea în doar câteva luni

Gudă observă și o creștere semnificativă a prețului acțiunilor în ultimele trei luni, această creștere fiind înregistrată după declarațiile publice ale unor politicieni care anticipau un eșec al statului român în proces, dar care acum își asumă meritele victoriei. El sugerează că aceste declarații ar putea fi legate de manipularea pieței de capital.

Curios lucru … prețul acelorași acțiuni s-a dublat în ultimele trei luni, avansul semnificativ fiind înregistrat după declarațiile publice ale lui Ciolacu, Boloș & co care dădeau acest proces ca și pierdut de statul roman, aruncând vina pe fostele guvernări. Acum că procesul este câștigat de statul român, aceștia își asumă toate meritele (deși procesul este început de +10 ani), susțin că nu au manipulat bursa (fără dovezi) și că au apărat interesele statului (Serios? Cum? Prin antepronunțare și anticipând un foarte probabil eșec? Așa apără interesele statului? Ce treabă/ interes aveau să facă aceste declarații cu câteva săptămâni/ zile înainte de termen?)

De aceea, ar fi normal ca Autoritatea de Supraveghere Financiară din Canada (care reglementează și supervizează buna funcționare a pieței de capital unde sunt listate acțiunile acestei companii) să se autosesizeze în legătură cu acest caz, să vadă identitatea părților care au tranzacționat, pozițiile, termenele și volumele. explică Iancu Gudă pentru republica.ro.

În plus, Gudă exprimă preocuparea că politicienii implicați în aceste declarații nu își asumă responsabilitatea pentru impactul lor asupra pieței de capital și subliniază necesitatea unei investigații din partea Autorității de Supraveghere Financiară din Canada pentru a examina tranzacțiile și speculațiile legate de acest caz. El propune, de asemenea, ca Ministerul Finanțelor Publice din România să ofere sprijinul necesar pentru a investiga implicațiile politice și interesele implicate în acest caz.

Marcel Ciolacu trebuie să se ducă la pușcărie?

Marcel Ciolacu, premierul României fără Bacalaureat – conform declarațiilor făcute de Eugen Teodorovici – ar trebui să se ducă la pușcărie? Este ireal cum premierul țării dădea ca și pierdut procesul cu Gabriel Resources. Acele declarații au dus la dublarea acțiunilor companiei canadiene deținute de Frank Timiș. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, procurorii ar trebui de urgență să facă verificări pentru a vedea ce legături există:

La ora actuală românii sunt surprinși că până la urmă s-a câștigat acest proces pentru că erau convinși de presă că se va pierde. Urmează responsabilitatea politicienilor. De la premier la ministrul de finanțe, la consilierul premierului, la toți purtătorii de cuvânt al partidelor comasate române (PCR), toți au spus că nu este posibil sai câștigăm acest proces și este posibil să reducem pagubele. În legislația pieței de capital există o infracțiune care se numește delict de inițiat sau manipularea pieței se face pușcărie pentru asta. De ce spun asta? Gabriel Resources care deține Roșia Montană Gold Corporation este o corporație listată la bursa din Toronto și s-au făcut speculații imense acolo. Trebuie să vă spun că există cel puțin o firmă romanescă de brockeraj cu sediul în Cluj care are un milion de acțiuni la firmă și care bineînțeles că a pierdut imens. Trebuie să vă spun că brockerii dețin acțiuni în nume propriu, dar și acțiuni și pentru clienți pe care în felul acesta îi anonimizează. Trebuie ca DNA și DIICOT să meargă rapid pe urma acestor acțiuni și să vadă dacă nu cumva ne-au spus la televizor că trebuie să pierdem acest proces sunt deținători de acțiuni și dacă nu cumva propraganda care s-a făcut la televizor îmbracă forme și de corupție și de criminalitate organizată.”  a explicat Gheorghe Piperea.

Mai toți specialiștii în economie sunt de acord atunci când se afirmă faptul că a existat o speculă, o manipulare a pieței bursiere în legătură cu acțiunile Gabriel Resources. În tot acest context trebuie ca procurorii să îi ancheteze de urgență pe Marcel Ciolacu și Marcel Boloș, cei mai vocali politicieni în ultimele luni pe subiectul procesului Roșia Montană.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Cind actiunile lor cresteau si erau cumparate le intra bani in cont se bucurau cum fraieresc ei poporul roman. Acum cind le-au scazut actiunile la genunchiul broastei nu le mai place. Au facut bani destui ani pe spatele tarii noastre. Ce au facut cu banii de acum se pling ca nu au sa plateasca cheluieli de judecata ?. Se asteptau sa primeasca saci de bani pe prostia celor ce au semnat aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024