Prima pagină » Local » Iată ce spune primarul Mihai Chirica despre modificarea peroanelor din Iași! Când vor circula tramvaiele PESA pe străzile din municipiu?

Iată ce spune primarul Mihai Chirica despre modificarea peroanelor din Iași! Când vor circula tramvaiele PESA pe străzile din municipiu?

01 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Primarul Mihai Chirica a explicat cum s-a ajuns la modificarea peroanelor pentru transportul public de călători din municipiul Iași. Garniturile PESA, aduse din Polonia, încă nu pot fi scoase la stradă pentru a prelua călătorii. Compania de Transport Public Iași nu a obținut deocamdată toate avizele

Șase dintre tramvaiele PESA destinate transportului public în municipiul Iași se află în depoul Companiei de Transport Public (CTP). În continuare se lucrează la modificarea peroanelor din municipiu ce nu corespund cu noile garnituri aduse din Polonia. În depoul CTP au ajuns 6 dintre cele 16 garnituri ce vor circula în municipiul Iași în baza contractului încheiat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, contract derulat cu fonduri europene.

Reacția primarului Mihai Chirica după modificarea peroanelor din Iași

Primarul Mihai Chirica a oferit o serie de explicații legate de modificarea peroanelor din municipiu, adaptate pentru circulație pe străzile din Iași. Totul, după ce aceste garnituri nu puteau circula pe străzile din Iași din cauza peroanelor prea late.

„Modificarea peroanelor de acces pentru călători s-a făcut după ce primul model a ajuns în Iași. Tot ce a fost pe zona industrială s-a făcut deja adaptat în ultimul an de construcție. Totul – după modelul nou. Sunt circa 160 de peroane în municipiul Iași. Acum, construirea peroanelor este adaptată acestei soluții tehnologice, nu pentru cele destinate tramvaielor cu podea înaltă. Unde strada nu permite lărgirea, situația este cu totul alta”, a spus primarul Mihai Chirica.

Noile tramvaie PESA aduse la Iași

La începutul săptămânii au ajuns în Iași alte două garnituri PESA, acestea urmând a fi scoase în probe pe străzile din municipiu.

„Două noi tramvaie PESA au intrat în depoul CTP Iași luni, 30 august 2021, la primele ore ale dimineții. Acest eveniment a avut loc la exact 4 săptămâni după ce au sosit la Iași primele două vagoane ultramoderne de același tip, din Polonia. În prezent, în depou se află 6 tramvaie PESA. În perioada următoare vor fi livrate municipiului Iași și alte tramvaie de către același producător, în baza contractului încheiat cu Primăria Municipiului Iași, finanțat de către Uniunea Europeană”, au transmis reprezentanții Companiei de Transport Public Iași.

Tramvaiele PESA nu au încă toate avizele

Primarul Mihai Chirica a precizat și faptul că aceste garnituri vor intra în circulație după ce vor avea toate avizele necesare.

„Pe strada Pădurii nu s-a făcut recepția, mai trebuie montate băncile în stațiile de transport public, mai trebuie montați parapeții de protecție. Noi am pornit circulația pentru a și putea rula un pic linia înainte de a aduce tramvaiele noi. Sperăm ca, săptămâna viitoare, Autoritatea Feroviară Română să ne dea avizul de funcționare și pentru tramvaiele construite la uzinele PESA. Au mai ajuns la Iași alte două tramvaie și acestea urmând a intra la probe”, a adăugat primarul Mihai Chirica.

Tramvaiele PESA costă 33,1 milioane de euro

Compania de Transport Public a anunțat că, în toată această perioadă, continuă testele cu aceste garnituri pe străzile din oraș.

„Noile vehicule vor ieși la stradă imediat ce toate procedurile interne vor fi încheiate. Între timp, continuă testele funcționale cu primele două vagoane primite de către CTP Iași la începutul acestei luni, etapă ce a putut fi demarată după finalizarea pregătirii personalului companiei noastre. Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie PESA a fost semnat pe 27 aprilie 2020, iar valoarea acestuia este de circa 163 de milioane de lei, aproximativ 33,1 milioane de euro. Asta înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai”, au arătat reprezentanții CTP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *