Prima pagină » National » Iată ce spune medicul Octavian Jurma despre valul 6 Covid-19: „Pot să vă dau şi veşti bune”

Iată ce spune medicul Octavian Jurma despre valul 6 Covid-19: „Pot să vă dau şi veşti bune”

04 aug. 2022, 12:19, 1 ,
în National

România a înregistrat în ultimele zile o scădere uşoară a numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus. În acest context, medicul Octavian Jurma a discutat despre valul 6 Covid-19.

Epidemiologul a afirmat că valorile înregistrate săptămâna trecută erau mult mai mari comparativ cu cele de acum două zile. De asemenea, Octavian Jurma susţine că acest nou val pandemic nu trebuie subestimat din perspectiva testelor.

”În sfârșit pot să vă dau și vești bune. Am așteptat și datele de astăzi că să putem confirma debutul unui nou trend. Din fericire avem deja a doua zi în care cazurile noi se situează sub valorile din zilele echivalente din săptămâna trecută. De asemenea aceste valori se situează nu doar mult sub prognoza directă de duminică trecută, cât și sub prognoza directă făcută duminică pe baza scăderii acelerației săptămânale. Este prea rapid să confirmăm dacă asistăm la începutul unui platou sau al unei faze descendente, abia săptămâna viitoare vom ști”, a scris miercuri seara, 3 august 2022, pe pagina de Facebook Octavian Jurma.

Ce spune dr. Octavian Jurma despre evoluţia valului 6 Covid-19

Medicul specializat în neuroștiințe a menţionat că evoluţia valuluia 6 se poate suprapune cu valul 2 Covid-19 din anul 2022, atunci când toate măsurile restrictive au fost elimentate temporar de suspendarea legii carantinei.

”Din nefericire evoluția testelor temperează optimismul meu în această etapă a valului 6. În raportul cu numărul de cazuri, testăm cel mai puțin din întrega pandemie (cu excepția valului 1 când nu prea aveam teste). Dacă în valul 5-Omicron în ianuarie, făceam în jur de 50,000 de teste pe zi (RT-PCR + Rapide) la 8,000 de cazuri, acum facem în jur de 25,000 de teste pentru 8,000 de cazuri”, a transmis medicul epidemiolog.

În altă ordine de idei, medicul susţine că rata de pozitivare este dublă în acest val 6 la același număr de cazuri față de valul 5, iar dacă ne raportăm strict la testele RT-PCR situația este îngrijorătoare. Fondatorul Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vi afirma că din păcate mai sunt foarte multe județe unde nu se testează mai deloc, iar alte 5 județe fac 50 la sută din testele din România.

Epidemiologul Octavian Jurma susţine că valul 6 este subestimat

Având în vedere că rata de pozitivare este un factor important în ceea ce priveşte pandemia, medicul Octavian Jurma susţine că reprezintă raportul dintre numărul de teste şi de cazuri pozitive.

În forma să procentuală, rată de depistare a cazurilor de infecţie, medicul afirma câte cazuri pozitive depistăm la fiecare 100 de teste. Recomandarea ECDC este de a menține rata de pozitivare sub 4%, iar la depășirea pragului de 10 procente se consideră că s-a pierdut capacitatea de control a epidemiei prin mijloace epidemiologice, arată Jurma.

Dr. Jurma a ţinut să adauge că săptămâna trecută rata de pozitivare a atins un maximum istoric al pandemiei cu o valoare medie de 33.4% la 8,100 de cazuri noi, peste vârful atins în valul 5 de 33.1% la 30,000 de cazuri noi.

”Nu sunt de părere că rata de pozitivare poate depăși 50% în condițiile în care marea majoritate a testelor sunt teste rapide pentru că ne apropiem de limita teoretică a acestora. Dacă ne-am baza doar pe teste RT-PCR ca în valul 2 din 2020, nu am putea confirma mai mult de 5,000 de cazuri pe zi la o rată de pozitivare de 100%! Este neîndoielnic că dacă am avea un nivel de testare similar cu cel de la începutul acestui an, numărul de cazuri ar fi depășit deja 20,000 de cazuri pe zi încă de săptămâna trecută. Dincolo de dezamăgirea că avem o confirmare statistică a nivelului la care a ajuns interesul autorităților sanitare în pandemia de COVID-19, scăderea acestui indicator este de asemenea un motiv de bucurie”, mai spune Jurma.

Cum va evolua valul 6 de Covid-19 în luna august

Medicul din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a mai declarat că sistemul medical ar putea beneficia de o gură de aer pentru ca în luna agust ar putea exista un platou sau chiar o scădere a numărului de cazuri. Mai mult decât atât, după deschiderea unităţilor de învăţământ, cadrele medicale se aşteaptă la o nouă fază de creştere a acestui val.

”Nu consider că vom fi prezenți la o reluare a creșterii rapid accelerate până în luna septembrie, așa cum se așteaptă și autoritățile. De fapt dacă acest val a fost în realitate mai apropiat de valul 5 ca amplitudine, așa cum sugerează curba ratei de pozitivare, e posibil să vedem o fază descendența similară celei din valul 5. Să avem speranță așadar că luna august va fi caracterizată de o temperare a valului pandemic și că valul de infectări va fi mai blând decât cele precedente. Vom descoperi asta doar săptămâna viitoare când în mod normal vom atinge și maximul valului de internări la ATI decese”, spune medicul.

Comentarii
  • Sclav modern

    Ba, ăsta nu este medic!!! Nu are drept de liberă practică!!! Este un nimic. Nu are vreo meserie!
    Este un instrument de propagandă. S au reactivat propagandistii de serviciu ai Apocalipsei?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *