Prima pagină » Sanatate » Iată ce se întâmplă dacă iei o aspirină pe zi. Medicamentul minune sau o alegere riscantă?

Iată ce se întâmplă dacă iei o aspirină pe zi. Medicamentul minune sau o alegere riscantă?

06 nov. 2024, 10:48,
Redacția BZI în Sanatate

Ce se întâmplă dacă iei o aspirină pe zi? Un studiu sugerează că administrarea zilnică a unei doze mici din acest medicament, pentru a preveni atacurile de cord, ar putea crește riscul de sângerare cerebrală la persoanele sănătoase. Cercetătorii australieni au descoperit că adulții sănătoși, cu vârsta de peste 60 de ani, care luau zilnic o pastilă de aspirină, aveau un risc cu 38% mai mare de a suferi sângerări intracraniene.

Aspirina este unul dintre cele mai frecvente utilizate medicamente. Studiile din SUA arată că peste 40% dintre adulții cu vârsta de 60 de ani sau mai mult iau o aspirină în fiecare zi pentru a preveni formarea unor cheaguri de sânge periculoase care ar putea duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Iată ce se întâmplă dacă iei o aspirină pe zi

În ultimii ani, experții au renunțat la utilizarea generalizată a terapiei cu aspirină pentru toți adulții în vârstă, după ce studiile au arătat că aceasta implică un risc crescut de sângerare majoră care, cel mai probabil, depășește orice beneficiu în prevenirea primelor atacuri de cord sau accdiente vasculare cerebrale.

Cu toate acestea, aspirina este încă recomandată în unele cazuri penru persoanele care au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral, pentru a preveni un altul.

Dat fiind faptul că aspirina poate contribui la pericolul unor hemoragii mari, cum ar fi anevrismele, cercetătorii au vrut să afle dacă aceasta ar putea fi, de asemenea, un factor în cazul unor pierderi de sânge mai subtile, pecum cele care pot duce la anemie sau la reducerea oxigenului din sânge.

Ca orice medicament, aspirina poate avea și efecte adverse, printre care dureri și arsuri la nivelul stomacului. Printre reacțiile adverse se numără greață sau vomă severă, vânătăi sau sângerare, dificultăți de auz, țiuit în urechi, semne de probleme renale precum modificarea cantității de urină, oboseală inexplicabilă, urină de culoare închisă, amețeli și îngălbenirea ochilor sau a pielii.

Există mai multe categorii de oameni care, înainte de a lua aspirină, trebuie să consulte cu medicul pentru a determina dacă îi ajută. Aici intră de obicei persoanele cu afecțiuni renale, boli de ficat, diabet, probleme de stomac, precum ulcere, arsuri sau dureri, astm sensibil la aspirină, polipi nazali, gută și anumite deficienți enzimatice.

De ce acest medicament nu este recomandat copiilor?

Se pare că administrarea de aspirină copiilor în timpul unei boli virale, cel mai adesea gripă, poate duce la o afecțiune potențial fatală numită sindrom Reye. Acest sindrom este definit de leziuni bruște ale creierului și probleme ale funcției hepatice și poate duce la convulsii, comă și chiar deces. Incidența sindromului Reye a scăzut dramatic de când s-au schimbat recomandările pentru administrarea de aspirină copiilor.

Simptomele sindromului Reye includ vărsături, comportament iritabil sau agresiv, confuzie, letargie, schimbări mentale, convulsii, postură decerebrată, vedere dublă, pierderea auzului, dificultăți de vorbire, scăderea funcției musculare, slăbiciune sau paralizie a brațelor ori a picioarelor. Descris pentru prima dată în 1963, sindromul Reye este o encefalopatie acută, care apare după o boală virală acută.

Legătura dintre sindromul Reye și aspirină nu este clară, dar faptul că numărul cazurilor a scăzut dramatic odată ce copiii au încetat să mai ia aspirină în mod obișnuit, arată că această corelație este reală.

Acum că știi ce se întâmplă dacă iei o aspirină pe zi trebuie să ceri ajutorul unui medic specialist pentru a vedea dacă acesta îți permite sau nu să administrezi astfel de medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024