Fermierii din Iași care vor să obțină fonduri europene și în acest an pot depune cererile de finanțare în cadrul mai multor sesiuni de depunere, deschise de AFIR. Sumele pe care le pot obține sunt cuprinse între 100.000 și 500.000 de euro. Banii pot fi solicitați pentru dezvoltarea afacerilor, procesare, modernizare și investiții în domeniul pomicol
Agricultorii din Iași care vor să acceseze fonduri europene în cadrul mai multor măsuri derulate de AFIR pot depune cererile de finanțare până la finalul lunii februarie. În sesiunile deschise în această perioadă în submăsurile destinate sectorului agricol sunt alocate fonduri europene de 100 de milioane de euro. Fermierii din Iași care vor să-și dezvolte fermele vegetale cu ajutorul banilor europeni mai pot depune proiectele până la 22 februarie 2022, în submăsura 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol.
Alocarea financiară este de 40 de milioane de euro. Până pe 28 februarie 2022 se mai pot depune cereri de finanțare în submăsura 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol. Sumele ce pot fi accesate de fermierii din Iași sunt cuprinse între 100.000 și 500.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare.
Ieșenii care vor să înființeze ferme cu fonduri europene mai pot depune cereri la AFIR
Suma totală disponibilă până pe 25 ianuarie 2022 pentru investiții în exploatații agricole vegetale și zootehnice este de 589 de milioane de euro. Fermierii din Iași mai pot solicita, prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, fonduri pentru investiții în condiționarea, procesarea și marketingul în ferma vegetală, exceptând legumicultura și cartofii (11 milioane de euro disponibile), în ferma zootehnică (81 de milioane de euro disponibile) și pentru legume și cartofi (53 de milioane de euro disponibile). De asemenea, sunt disponibile 30 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) în zona montană și 326 de milioane de euro pentru același tip de investiție, la nivel național.
Pentru investiții privind înființare, extindere, modernizare în sector legume, inclusiv în spații protejate și cartofi (producție primară, condiționare și marketing), cei interesați au la dispoziție fonduri în valoare de 86 de milioane de euro. Fondurile europene pentru utilaje agricole au fost epuizate înainte de termen.
Ieșenii pot cere bani europeni pentru sectorul pomicol
Fermierii din Iași care vor să investească în modernizarea halelor de producție sau în procesare trebuie să se grăbească să depună cererile de finanțare, deoarece termenul expiră la 7 ianuarie 2022. Cei care depun dosarele în submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor agricole (modernizare) pot să obțină până la jumătate de milion de euro, fonduri europene nerambursabile. Tot pentru investițiile în sectorul pomicol, ieșenii au la dispoziție 10 milioane de euro până la 14 ianuarie 2022. Cei interesați mai pot să depună cererile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul submăsurii 4.2a – Investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol.
Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și / sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare. Ieșenii au investit 1,3 milioane de euro în afacerile din domeniul pomicol.