Ce analize sunt recomandate pentru durerile de oase? Persoanele care acuză astfel de dureri spun că le resimt ca pe o sensibilitate extremă, disconfort sau chiar durere severă la nivelul unuia sau mai multor oase, de aceea investigațiile sunt necesare, ba chiar obligatorii pentru a vedea care este diagnosticul.
Oasele sunt vii și se regenerează permanent, iar pentru o viață sănătoasă, lipsită de dureri, trebuie să avem grijă de ele. Există câteva analize care ne pot ajuta să obținem informații importante despre metabolismul nostru osos, astfel încât tratamentul să fie de ajutor pentru îmbunătățirea sănătății și a confortului nostru zilnic.
Ce analize sunt recomandate pentru durerile de oase
Calciu este componentul major al oaselor și este necesar pentru edificarea osului, 99% din cantitatea de calciu din organism aflându-se în oase și dinți. Aceasta constituie un rezervor imens pentru menținerea nivelului calciului seric.
Scheletul este cel mai bogat depozit de calciu al organismului, iar în cazul apariției unui deficit în sânge, organismul va folosi calciul din oase pentru circulația sangvină.
Se recomandă dozarea calciului seric anual, pentru screening-ul osteoporozei, împreună cu măsurarea înălțimii și a greutății, la pacienții care au vârsta peste 50 de ai; la 6 luni, în cazul existenței unor elemente ce pot fi orientative pentru un diagnostic de osteoporoză, adică fracturi spontane, dureri osoase, modificări osoase radiologice, tulburări de creștere.
Există o corelație binecunoscută între scăderea densității osoase și riscul de fracturi. Pentru măsurarea densității osoase în monitorizarea tratamentului se recomandă efectuarea osteodensitometriei.
Osteocalcin este un marker relevant al procesului de formare osoasă. Este specific osului și dintelui, iar sinteza sa implică prezența vitaminelor K și D3. O parte din osteocalcin este eliberată în sânge, iar restul de peste 80% intră în componența osului, alături de colagen.
Se recomandă determinarea osteocalcinului în osteoporoză pentru monitorizarea terapiei și estimarea riscului de fracturi. Dozarea lui este indicată și în evaluarea altor afecțiuni osoase, inclusiv în cadrul proceselor maligne.
Ce boli ascund afecțiunile osoase
Există mai multe afecțiuni care pot provoca dureri osoase, traumatismele fiind o cauză frecventă pentru acestea. De obicei, durerile apar atunci când persoana respectivă suferă de un accident sau o căzătură. Chiar dacă impactul nu s-a soldat cu o fractură, orice leziune dă dureri de oase.
Pentru a se menține puternice, oasele au nevoie de o varietate de minerale și vitamine, dintre care cele mai importante sunt calciul și vitamina D. Un deficit de calciu și vitamina D duce adesea la scăderea densității osoase sau la osteoporoză, cel mai frecvent tip de boală osoasă. Persoanele aflate în stadiile avasante ale bolii au adesea dureri de oase.
Cancerul osos este tipul de cancer care are ca punct de plecare osul. Acesta este mult mai rar întâlnit decât cancerul metastatic. Poate provoca dureri osoase atunci când boala perturbă sau distruge structura normală a osului.
Unele boli, cum ar fi anemia falciformă, siclemia, reduce aportul de sânge către os. Fără o sursă constantă de sânge, țesutul osos începe să moară, ceea ce slăbește scheletul și provoacă dureri semnificative de oase.
Dacă o infecție își are originea sau se extinde în oase, aceasta poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de osteomielită. Aceasta poate ucide celulele osoase și poate provoca dureri. Osteomielita poate fi declanșată de bacterii, dar și de fungi.
Leucemia este cancerul măduvei osoase, de aceea analizele pentru durerile de oase trebuie neapărat făcute pentru a se putea stabili un diagnostic eficient.