Prima pagină » Actualitate » Iata ce a putut face un strain la Iasi! Marturiile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

Iata ce a putut face un strain la Iasi! Marturiile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

17 aug. 2014, 21:49,
Valentin Hutanu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:451114;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Secvente de viata si dovezi extraordinare legate de ceea ce a putut trai si face un strain la Iasi! @ Cu adevarat, marturiile cu ipostazele in care a fost surprins acesta scot in prim-plan o poveste speciala @ Aventura sa in capitala Moldovei a lasat urme adanci, iar unele dintre ele pot fi admirate si astazi @ Ca o dovada in plus legat de acesta este si faptul ca milioane de oameni admira, in fiecare an, o lucrare conceputa de el

Citeste si: Un iesean este celebru in Italia! Averile bogatasilor din peninsula sunt pe mana lui – GALERIE FOTO, VIDEO

Chiar daca perioada contemporana a orasului Iasi ofera mai putine exemple pozitive si mai multe negative, in trecut pot fi regasite file de poveste, fermecatoare si legate de personalitati care au marcat intreaga Europa. Un exemplu elocvent in acest sens este si experienta faimosului constructor Alexandre Gustave Eiffel, autorul uneia dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume – Turnul Eiffel din capitala Frantei, Paris. Practic, iesenii se pot mandri ca si cateva cladiri emblematice ale orasului in care traiesc sunt legate de o mare personalitate a lumii din Epoca Moderna.
Alexandre Gustave Eiffel

Edificii simbol ale Iasului realizate de Eiffel

Daca ne-am raporta la o serie de fapte istorice derulate de-a lungul secolului al XIX-lea, am putea observa ca Iasul a avut o serie de legaturi si momente extrem de valoroase, cu ecouri uriase pe plan international. Un episod de acest gen tine si de marele arhitect francez Gustave Eiffel.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Dincolo de faptul ca multa lume cunoaste faptul ca, in 1882, Eiffel a pus la punct detaliile ce au dus la constructia Hotelului Traian din Piata Unirii, exista si o alta serie de date, mai putin cunoscute, ce tin de imobile realizate de acesta in urbea moldava. Este vorba de Hala Mare si Hala de Peste (pe locul unde se afla astazi Hala Centrala), ambele disparute astazi. Totusi, imaginile de arhiva cu cele doua realizari arata ca a fost vorba de constructii uriase, cu o arhitectura moderna si care atrageau mii de oameni zilnic.

Citeste si: Scene incredibile petrecute intr-o celebra cladire din Iasi! Un grup de straini a fost martor – FOTO, VIDEO

Ele au fost demolate, la inceputul anului 1960, de catre autoritatile comuniste. Aici se poate observa cel mai bine faptul ca Eiffel a fost întotdeauna partizanul structurilor metalice aerate, dispuse într-o retea spatiala îndrazneata. „Constructia în ansamblul ei, modul de îmbinare a pieselor sau ritmul cresterii structurilor metalice pâna la înaltimi neobisnuite, toate acestea evidentiaza o noua directie în ceea ce priveste conceptia si tehnicile constructive, în pragul secolului al XX-lea impuse de catre francez”, se arata in documente.


Moment inedit trait de acesta in Moldova

Totusi, exista o secventa aparte legata de trairile arhitectului la Iasi. Astfel, in timp ce se afla in Moldova, se pare ca Eiffel a avut probleme de sanatate.

Citeste si: Nu ai crede asa ceva! Iasul este impanzit de comori – FOTO

In acest context, Petre P. Carp, mare personalitate politica a secolului al XIX-lea, l-a gazduit de francez la conacul sau din localitatea Tibanesti. Multumit de modul in care a fost tratat si de faptul ca insanatosirea sa a fost rapida si drept multumire el a construit si mausoleul familiei politicianului Carp, dar si un proiect feroviar transfrontalier, respectiv Podul de la Ungheni, punct important aflat la granita Romaniei cu Republica Moldova, in zilele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *