Prima pagină » Cancan » Iată câți bani câștigă, de fapt, un preot ortodox în România. Ce salariu primește în fiecare lună

Iată câți bani câștigă, de fapt, un preot ortodox în România. Ce salariu primește în fiecare lună

23 sept. 2024, 08:23, 7 ,
Cezar Bulgaru în Cancan

S-a aflat câți bani câștigă, de fapt, un preot ortodox în România. Preafericitul Daniel, câștig cât președintele Camerei Deputaților.

De la căderea comunismului, veniturile preoților din Biserica Ortodoxă Română au suscitat o curiozitate constantă în opinia publică.

Câți bani câștigă, de fapt, un preot ortodox în România

Imaginația colectivă a asociat întotdeauna clerul cu o recompensă financiară specială, a cărei natură exactă a rămas adesea neclară. În același timp, s-a perpetuat convingerea că, chiar dacă salariile lor ar fi mai mici, preoții ar beneficia de alte forme de compensație.

După cum spune statutul Bisericii Ortodoxe Române „Biserica Ordotoxă Română se administrează în mod autonom prin organisme proprii representative, constituite din clerici și mireni, potrivit Sfintelor Canoane, dispozițiilor prezentului statut și altor dispoziții ale autorității bisericești competente”.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din sectorul bugetar, venitul de bază al unui preot cu studii superioare și gradul întâi, angajat într-o unitate bugetară, este stabilit la suma de 4.000 de lei.

Un preot cu studii superioare și gradul al doilea beneficiază de o remunerație lunară de 3.900 de lei, în timp ce un preot cu studii superioare și grad definitiv încasează un salariu de bază de 3.850 de lei.

Preoții cu studii superioare, aflați la început de carieră, beneficiază de un salariu de 3.700 de lei. Cei cu studii medii, în funcție de grad, au salarii cuprinse între 3.550 și 3.700 de lei.

Preafericitul Daniel, câștig cât președintele Camerei Deputaților

Potrivit legii, „condițiile de ocupare a gradelor profesionale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Secretariatul de Stat pentru Culte este autorizat să certifice asimilarea funcțiilor de la alte culte cu cea de preot. Salariile de bază sunt prevăzute pentru gradația 0. Salariile de bază pentru gradațile 1 – 5 se determină prin majorarea salariilor de bază pentru gradația 0 potrivit prevederilor art. 10 din prezenta lege”.

Potrivit publicației Gândul, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, beneficiază de un salariu lunar brut de 23.920 de lei. Această sumă îl situează pe Patriarh la un nivel salarial similar cu cel al președintelui Camerei Deputaților, dar ușor sub cel al președintelui României, care încasează 25.000 de lei lunar.

În aprilie, Patriarhul Daniel a cerut ca oamenii care lucrează în biserici, dar nu sunt preoți, să primească un salariu mai mare, cel puțin cât salariul minim pe economie. A făcut asta pentru că multe biserici nu au bani destui.

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, declara PF Daniel la acea dată

Un preot ortodox, în România, câștigă un salariu frumos pentru condițiile de trai din țara noastră.

Comentarii
  • Ăștia sunt bani de alune !, fix la fel ca la politicieni și bugetarii din funcții de conducere !
    Cașcavalul gros îl fac din hoție și mișmașuri nerușinate

  • Adevarat, dar la fel de adevarat este si ca se percepe zeciuala din ce fac catre marele alb…

  • Cu astfel de lefuri de unde merțane,vile de lux,trai de lux?Păi unde este fiscul care să-i întrebe de sănătate?Mers cu crucea,bani de la înmormântari,botezuri,diferite alte obiceiuri impuse contra cost enoriașilor pe lângă contributia anuală care cf.legislatiei bisericești sunt gratuite din contribuție!Ce să mai vorbim de banu din cutia milei???

  • Deci pe ei nu-i intreaba nicio institutie niciodata de nimic mai ales ca ei sunt scutiti prin lege de taxe.
    Trai neneaca, viata si acordeoane…

  • Sa ne intelegem: preotii sunt bugetari iar salariile le sunt platite de pulime. Cel mai comic este ca salariile le sunt platite si de atei, evrei, musulmani, etc., in calitatea lor de contribuabili.
    Pentru prestarea unor servicii (religioase) cel putin discutabile daca nu indoielnice, primesc prea mult. E ca si cum ghicitoarele si vrajitoarele ar primi si ele salariu de la stat.

  • buna cunosc obiceiurile,excrocherii ca la bugetari,este adevarat ca se platesc din bani publici fara nici o justificare legala cum si predare religiei de institutia statului este ilegala,sistem de indobitoire ca de fiecare data.
    Nu avem spitale dar se investeste in catedrala mituirii neamului romanesc stralucesc in aur si sinistratii stau in corturi
    Asta e taranoastra….VOTATII PSD PNL UDMR,,,VOTATI pana o sa va sara capacele

  • nu publicati???????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`