Prima pagină » Actualitate » Iată câți ani de vechime în muncă ar trebui să ai pentru a primi o pensie de 5.000 de lei

Iată câți ani de vechime în muncă ar trebui să ai pentru a primi o pensie de 5.000 de lei

10 iul. 2024, 08:42, 5 ,
B, , h, , în Actualitate

Iată câți ani de vechime în muncă ar trebui să ai pentru a primi o pensie de 5.000 de lei, după ce la debutul acestui an, sistemul de pensii din România a înregistrat o extindere semnificativă, cu o creștere generală de 13,8%.

Creșterea pensiilor aduce beneficii tuturor pensionarilor, în special celor care primesc în jur de 5.000 de lei sau mai mult lunar. Potrivit datelor oferite de Casa de Pensii, numărul pensionarilor cu pensii de peste 5.000 de lei a crescut de la aproximativ 140.000 la începutul anului 2023, la 200.000 după majorare. Acest fapt reprezintă o îmbunătățire a standardului de viață pentru o parte semnificativă a populației vârstnice din țara noastră.

Câți ani de vechime în muncă ar trebui să ai pentru a primi o pensie de 5.000 de lei

Creșterea recentă a pensiilor din România oferă o rază de lumină pentru viitorii pensionari, promițând o bătrânețe mai sigură și mai confortabilă. Totuși, pentru a beneficia de o pensie lunară de peste 5.000 de lei, este necesar să se îndeplinească anumite criterii, atât în ceea ce privește vechimea în muncă, cât și contribuțiile financiare la sistemul de pensii.

Exemple de calcul al pensiei:

Un individ care a avut o carieră activă de 40 de ani, dintre care 33 de ani și 3 luni în condiții normale și 6 ani și 9 luni în condiții speciale, se poate bucura de o pensie lunară de 6.203 lei. Această sumă este rezultatul aplicării formulei specifice de calcul, care a generat un total de 76,65755 puncte de pensie.

Un angajat care a avut un salariu mediu net de 4.500 de lei pe parcursul a 45 de ani de muncă și a contribuit constant la fondul de pensii se poate bucura de o pensie lunară de 5.800 de lei la pensionare. Acest calcul ia în considerare acumularea unui total de 71,5 puncte de pensie.

Asigurarea unui trai decent la pensionare pentru cetățenii români implică o abordare proactivă din partea atât a individului, cât și a statului.

Vor fi avantajați cei care au mulți ani de muncă

Noua formulă de calcul a pensiilor se va baza pe punctul de referință, care este valoarea punctului de pensie împărțită la 25. Pensia se va calcula prin înmulțirea acestui punct de referință cu numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar. Numărul de puncte de pensie va include puncte contributive, necontributive și puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate contribuie la o pensie mai mare și îi ajută pe cei care au fost activi mulți ani pe piața muncii. Formula de calcul are două elemente: un VPR care reprezintă o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte.

În exemplele de mai sus puteți observa câți ani de vechime în muncă ar trebui să aveți pentru a primi o pensie de 5.000 de lei.

Comentarii
  • Dupa 40 de ani de munca mai traiesti ca sa te bucuri de pensie?

  • Prosteala pe fata cu recalcularea asta, pentru ca aia care s-au pensionat pana in anii 2000 – 2005 au avut salariile care erau in aceea vreme, de unde sumele care le vehiculati voi in articol. Asa ca acei pensionari nu vor primi aproape nimic din cate vad.

    • Salariile din anul x si luna y se raporteaza la castigul salarial mediu din anul x si luna y. Nu la castigul salarial mediu de astazi, cum crezi tu.

  • articol scris degeaba

  • O să luați cu toții țeapă !
    Schema de pensie este in joc piramidal , schema Ponzzi !
    Să ziceți mersi de o pensie tip ajutor social !, pentru a fi funcțională schema de pensii ar trebui să fie minim 4 lucrători la un pensionar !, acum sa ajuns la 1,5 lucratori la un pensionar !, sistemele de pensii peste tot pe glob sunt in faliment , statele se inprumută și printează bani pentru a acoperi deficitul !, se fură cît se mai poate !, aflați că fondurile de pensii au jucat banii pe burse săi înmulțească și majoritatea iau pierdut !, nu mai sunt !, peste 5 , 10 ani ciuciu pensie la foarte mulți !, sunt ultimele clipe ale fondurilor de pensii in cate incearca sa mai tragă cit pot de pe voi apoi vor trage obloanele declarînd falimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *