Prima pagină » Cultural » Iată câte ouă și câte grame de carne pe lună aveau voie românii să mănânce pe vremea comunismului. Totul se dădea pe cartelă

Iată câte ouă și câte grame de carne pe lună aveau voie românii să mănânce pe vremea comunismului. Totul se dădea pe cartelă

24 dec. 2024, 11:04, 1 ,
Cezar Bulgaru în Cultural

Cine își mai aduce aminte câte ouă și câte grame de carne pe lună aveau voie românii să mănânce pe vremea comunismului?

Înainte de Revoluția din 1989, românii erau nevoiți să se mulțumească cu rații alimentare foarte mici, adesea greu de obținut.

Câte ouă și câte grame de carne pe lună aveau voie românii să mănânce pe vremea comunismului

Conform normelor din acea perioadă, fiecare cetățean primea lunar următoarele cantități:

10 ouă, o cantitate destul de mică pentru o lună;
500 de grame de carne de porc sau vită și 1 kilogram de carne de pasăre;
100 de grame de unt;
1 kilogram de zahăr, un litru de ulei și 1 kilogram de făină.
În acea perioadă, pe lângă rațiile alimentare de bază, fiecare român primea zilnic o porție de 300 de grame de pâine. Problemele nu constau doar în cantitățile mici, ci și în aprovizionarea deficitară a magazinelor. Cozile imense, care începeau adesea încă din timpul nopții, erau o realitate. Mulți români se întorceau acasă fără nimic, iar cei care nu aveau răbdare să stea ore în șir la coadă își lăsau plasele pentru a-și păstra locul și se întorceau dimineața, sperând că vor găsi produse disponibile.

Cine erau cei ce aveau prioritate

În acea perioadă, accesul la alimente era adesea influențat de relații sau mici favoruri. Informatorii regimului, cunoștințele gestionarilor și membrii aparatului de partid beneficiau de prioritate, lăsând restul populației să se descurce cum puteau. Produsele de calitate, destinate exportului, erau înlocuite pe piața internă cu surogate. Astfel, cafeaua era substituită cu nechezol, iar salamurile cu soia deveniseră simboluri ale vremurilor dificile.

În acea perioadă, alte produse precum capetele și picioarele de porc, supranumite ironic „adidași” și „calculatoare”, erau adăugate în magazine pentru a suplini lipsurile. Această realitate a transformat lipsa alimentelor și cozile interminabile într-o amprentă dureroasă a vieții sub regimul comunist.

Cât a durat perioada comunistă în România

Perioada comunistă în România a durat între 1947 și 1989, fiind marcată de instaurarea regimului autoritar al Partidului Comunist Român (PCR), sub conducerea liderului Gheorghe Gheorghiu-Dej și, ulterior, a lui Nicolae Ceaușescu. După al Doilea Război Mondial, România a căzut sub influența Uniunii Sovietice, iar în 1947 monarhia a fost abolită, regele Mihai I fiind forțat să abdice.

Sub regimul comunist, România a suferit o transformare profundă în plan politic, economic și social. Statul a preluat controlul asupra economiei, industria și agricultura fiind naționalizate, iar planificarea centralizată a devenit norma. Acest proces a condus la dezvoltarea unor mari industrii, dar și la o serie de probleme economice, inclusiv lipsa bunurilor de consum, penuria alimentară și cozile interminabile pentru produsele de bază.

Regimul a fost caracterizat de represiune politică severă, cenzură, control asupra mass-media și eliminarea opoziției. În perioada lui Ceaușescu, politica de „industrializare forțată” a dus la sacrificarea unei părți semnificative din agricultură pentru a construi infrastructura industrială, ceea ce a adâncit criza alimentară.

Pe plan social, regimul a promovat o ideologie naționalistă și a încercat să construiască o societate complet controlată, limitând libertățile individuale și drepturile omului. În 1989, nemulțumirile față de regimul comunist au culminat cu Revoluția Română, ce a dus la căderea lui Nicolae Ceaușescu și sfârșitul regimului comunist în România.

În perioada comunistă, românii aveau rații alimentare strict reglementate, fiind limitați la cantități reduse de carne și ouă. Fiecare cetățean primea lunar, de exemplu, doar 1 kilogram de carne și 4 ouă. Aceste rații erau adesea insuficiente, iar aprovizionarea cu produse alimentare era problematică, ceea ce ducea la penurie și cozi interminabile.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
A lăsat mașina pe avarii pe prima bandă ca să scoată bani de la bancomat. Cum a rămas o femeie fără autoturism
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Evz.ro
Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru, relație atipică. Au plecat în vacanță separat
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Orele de liniște la bloc. Ce amendă riști dacă deranjezi vecinii de două ori în 24 de ore
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Nu era mai bine in acele vremuri cînd vă dădea cu porția și se vindea alimentele pe cartelă și nu că azi cînd sunteți supra îndestulați și aruncați mincarea la gunoi voi v-ați gindit că alte familii cu mulți copii nu au ce pune pe masă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 iulie 2025
16 iulie 2025