Prima pagină » Local » Iată cât îi costă pe părinți uniformele la școlile de top din Iași: „Prețurile sunt în funcție de piesa aleasă” – GALERIE FOTO

Iată cât îi costă pe părinți uniformele la școlile de top din Iași: „Prețurile sunt în funcție de piesa aleasă” – GALERIE FOTO

25 aug. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea, în Local

În aproximativ două săptămâni, elevii ieșeni se vor întoarce pe băncile școlii. În această perioadă, părinții se ocupă de rechizitele copiilor, dar și de uniformele care sunt obligatorii în aproximativ 90 la sută din școlile ieșene

Majoritatea părinților au dat deja comandă de uniforme pentru anul școlar 2023-2024, iar prețurile nu sunt deloc mici. Magazinul Pinki Ponki din cartierul Alexandru cel Bun este unul dintre cele mai cunoscute din această categorie și oferă o gamă variată de produse vestimentare destinate elevilor.

O uniformă școlară completă poate ajunge până la 600 de lei

o poză cu uniformele școlare de la magazinul Pinki Ponki din Iași

Majoritatea părinților au dat deja comandă de uniforme pentru anul școlar 2023-2024 iar prețurile nu sunt deloc mici

La nivelul județului Iași, aproximativ 90 la sută din instituțiile școlare dispun de câteva modele standard de uniformă, alcătuite din tricou polo, vestă, sacou și pantaloni sau fustă. Aceste articole prezintă, bineînțeles, emblema școlii.

Prețurile pentru aceste uniforme diferă de la școlile publice la cele private, adesea, îmbrăcămintea fiind mult mai colorată la școlile private. La magazinul Pinki Ponki din Iași, prețurile sunt aceleași pentru toate școlile publice din Iași, iar aceștia au contract cu majoritatea unităților de top, atât din Iași, cât și din alte județe din țară.

Pentru un sacou prețul pornește de la 200 de lei și poate ajunge până la 300 de lei, o vestă de la 100 de lei la 150, fustele sau pantalonii pornesc de la 60 de lei și ajung până la 120 de lei, iar un tricou polo costă 50 de lei. O uniformă completă poate depăși pragul de 600 de lei.

„Liceele care au performanță au și ținută, iar aceasta este compusă din mai multe piese. De exemplu, la Colegiul Naţional «Costache Negruzzi» Iaşi și Colegiul Național Iaşi, uniforma este alcătuită din sacou, tricou, vestă și fustă sau pantaloni. Fiecare părinte cumpără piesele vestimentare așa cum dorește, iar prețurile sunt în funcție de piesa aleasă. Un sacou pornește de la 200 de lei și poate ajunge până la 300 de lei, în funcție de materialul ales și calitate, o vestă costă între 100 de lei și 150 de lei, iar pantalonii sau fustele costă de la 60 de lei la 120 de lei”, spune administratorul magazinului Pinki Ponki, Mihaela Cozma.

Uniformele pentru școlile private sunt mult mai scumpe decât cele pentru unitățile de învățământ de stat

o poză cu uniformele școlare de la magazinul Pinki Ponki din Iași

La nivelul județului Iași mai bine de 90 la sută din unitățile de învățământ au o uniformă școlară obligatorie

Administratorul magazinului Pinki Ponki, Mihaela Cozma, declară faptul că toate produsele realizate de angajații firmei sunt fabricate în totalitate în România, acest lucru făcând și diferența de preț sesizabilă.

La nivelul județului Iași, mai bine de 90 la sută din unitățile de învățământ au o uniformă școlară obligatorie, care reprezintă emblema și imaginea acestora. Părinții elevilor înscriși la școlile de top din Iași trebuie an de an să scoată din buzunar o sumă considerabilă pentru acest lucru. Trebuie precizat că, la instituțiile de învățământ private, lucrurile stau mult mai diferit decât în cazul celor publice, uniformele fiind mult mai colorate, dar și mai scumpe cu câteva sute de lei.

„Peste 90 la sută din școlile din Iași au o uniformă școlară proprie cu o emblemă personalizată. Uniforma clasică, cum era acum mulți ani, nu mai există. Foarte puține cadre didactice au rămas în urmă și au ceva standard. Avem contracte cu multe școli din Iași, iar numărul lor l-am pierdut. Facem uniforme și pentru unitățile de învățământ din alte orașe ale țării și chiar livrăm și în străinătate. Mai sunt mulți producători pe piață, dar este greu să susții un astfel de business.

Noi lucrăm un an de zile pentru ceea ce vindem acum și nu este ușor să susții financiar așa ceva. Cel mai important lucru cred eu că este faptul că fabricăm totul în România. De exemplu, un tricou polo fabricat în China, Turcia costă 30 de lei, iar același tricou fabricat în România costă 50 de lei, dar calitatea face diferența. Diferența dintre produse este dată de micile detalii”, adaugă administratorul magazinului Pinki Ponki, Mihaela Cozma, în legătură cu uniformele școlare.

Comentarii
  • Nu era mai bine inainte? Toti elevii aveau acelasi tip de uniforma, atat cei din clasele primare, gimnaziale sau liceale…acu’ totul tine de moda, moftul unui ofuscat de profesor ajuns mai sus sau alte prostii…invatatura e pe ultimul loc….si buzunarul parintelui….

  • Niste profitori, un tricou cu sigla liceului era acum 2 ani 65 lei și dura 1 luna să ți-l facă, adică să coase sigla. M-am dus la Delta plan și am luat tricou polo cu 25 lei și sigla 5 lei și am cusut-o eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *