Pot fi diferențiate mai multe tipuri de eczeme, având în vedere mai mulți factori, precum localizarea, caracteristicile clinice și etiologia.
Sub termenul de eczemă sunt mai multe afecțiuni dermatologice, având la bază o predispoziție genetică semnificativă.
Acestea sunt toate tipurile de eczeme
Cea mai cunoscută eczemă este dermatita atopică, ce este răspunsul exagerat a unor stimuli care sunt aparent inofensivi și este localizată cel mai des pe față, coate, genunchi, pe mâini, gât sau pleoape și se identifică prin leziuni eritematoase, uscate, puringinoase.
Un alt tip este dermatita prin contact cu agenți potențial iritanți, precum detergenul sau săpunul sau alergeni precum mucegaiul, praful sau parfumul. O persoană ce are acest tip, poate dezvolta leziuni eritematoase și purit intens în zonele de contact direct cu agentul care a declanșat-o.
Dermatita seboreică apare ca și o creștere excesivă a fungilor, care este în asociere cu hipersecreția glandelor sebacee. Aici apar scuame albicioase, gase, ce sunt localizate pe scalp, față și uneori la nivelul pieptului.
Eczema dishidrotică este cauzată de factori alergeni și emoționali, precum stresul, de transpirația excesivă sau de iritanții chimici și apare ca niște vezicule pline cu lichic la nivelul degetelor, palmelor și tălpilor.
În ceea ce privește eczema herpetiformă, aceasta este cauzată de intoleranța la gluten și este localizată în jurul gurii sau pe degete. Cea numulară, este cauzată de uscăciunea severă a pielii, fiind localizată ca leziuni ce apar la extremități. Eczema stazică apare ca o insuficiență venoasă cronică și se localizează cel mai des pe gambe.
De asemenea, mai există dermatită asteatotică, lichenoidă și autoimună.
Care sunt cele mai frecvente cauze și simptome ale apariției lor
Cauza acestora nu este pe deplin înțeleasă, însă se cunoaște faptul că ar putea fi provocată de un sistem imunitar prea activ. În general, apar când pielea intră în contact cu niște factori iritanți, ce duc la apariția unei reacții a sistemului imunitar.
Această iritare poate fi de la produsele cu parfum, fumul de țigară, diferite substanțe chimice, alergeni externi, precum mucegaiul sau praful, materialele ce au o textură albrazivă, țesăturile care sunt sintetice, stresul, schimbările de temperatură, transpirația, alergiile la anumite produse alimentare.
Principalele simptome ce apar sunt mâncărimile, pielea aspră și uscată, descuamată, inflamată și iritațiile. De asemenea, pot apărea puseuri, eczema să apară oriunde pe corp, însă cel mai frecvent apare pe brațe, interiorul coatelor, pe spatele genunchilor, pe obraji și pe scalp. Aceste afecțiuni nu sunt contagioase, iar unele simptome se ameliorează odată ce înaintezi în vârstă.
Alte simptome ar mai putea fi o senzație de durere, o piele îngroșată, acoperită cu scuame, vezicule mici umplute cu lichid, apariția unor porțiuni de culoare roșie sau maronie spre gri și mâncărimi foarte puternice.
Frecvent, aceste simptome se pot înrăutăți pe timpul nopții, lucru ce poate afecta calitatea somnului, și deși te poate provoca scărpinat, acesta nu este deloc recomandat, deoarece duce la o iritare și mai mare a pielii și la inflamare, care pot cauza mai departe infecții.
Toate tipurile de eczeme pot fi îngrijite cu diferite produse și cu o rutină adaptată, în funcție de forma avută.