Prima pagină » Informații utile » Iată care sunt cele mai vechi tradiții și obiceiuri românești! Pregătirile de Paște erau un întreg ritual, ce era considerat sfânt

Iată care sunt cele mai vechi tradiții și obiceiuri românești! Pregătirile de Paște erau un întreg ritual, ce era considerat sfânt

28 mart. 2025, 10:25,
în Informații utile

Află care sunt cele mai vechi și frumoase tradiții și obiceiuri românești, care definesc sufletul poporului român.

Tradițiile sunt foarte importante, întrucât pe baza lor s-a construit cultura noastră de-a lungul timpului. Acestea ne oferă un cadru ideal pentru a înțelege cine suntem în prezent și de ce.

Tradiții și obiceiuri românești pentru sărbătoarea de Paște

În apropierea acestei sărbători, se făcea o curățenie generală foarte mare și se vopseau zidurile, iar fiecare familie trebuia să își cumpere câte ceva nou, ce trebuia să fie purtat în noaptea de Înviere. Acest lucru se făcea pentru că înainte, înnoirea anului se făcea primăvara, iar Învierea lui Hristos însemna renașterea umanității.

În trecut, postul era mult mai aspru, în Săptămâna Mare, oamenii mâncau foarte puțin de Florii, apoi urmau să mai mânânce în Joia Mare. Săptămâna Luminată era cea în care oamenii o jertfeau prin rugăciune și printr-un post aspru, cum am menționat.

Joia Mare era o zi foarte importantă, când se aprindeau focuri foarte mari în grădinile oamenilor și a bisericilor, astfel încât să cheme spiritele morților ce vin în Noaptea de Înviere. În această zi, femeile nu aveau voie să facă niciun fel de activitate fizică, curățenia generală trebuind să fie gata, pentru că altfel, o creatură le bântuia pe femeile leneșe.

Această creatură avea grijă ca oamenii să respecte regulile impuse, astfel încât femeile trebuiau să aibă totul pus la punct până atunci. În această zi, femeile trebuiau doar să înroșească ouăle, pe care apoi le decorau frumos.

În Ajunul Învierii, femeile pregăteau o cană de apă în care se pune un ban de argint, fire de busuioc și un ou vopsit, astfel încât să le ferească familiile de farmece, descântece și de boli.

Alte obiceiuri foarte frumoase

Sărbătoarea solstițiului de vară era reprezentată de boul înstruțat, ce avea o înfățisare falnică și era împodobit cu flori, clopoței și țesături frumoase. Acesta era plimbat pe ulițele satelor, reprezentând o divinitate străveche cu puteri fertilizatoare, ce obținea recolte bogate.

Tânjaua este un obicei agrar, ce avea loc în a doua zi de Paște sau de Sfântul Gheorge, unde avea loc o ceremonie ce se organiza în cinstea celui mai harnic om din sat. Acesta era ales în funcție de cine iese primul la arat, dar și de calitățile morale.

O altă tradiție ce are loc primăvara este umblatul în tez, unde copii se îmbracă în haine populare și merg pe la casele din sat, spunându-le la oameni „Hristos a-nviat”, iar gazdele îi răsplătesc cu ouă roșii. Sarbătoarea „păzitul Usturoiului” avea loc în noaptea Sfântului Andrei, unde se făcea o petrecere ce era menită să îndepărteze orice spirit rău, în apropierea iernii.

Pentru că „Floriile” era sărbătoarea ce reînvia natura, se ducea salcie la biserică pentru a fi sfințită și pusă apoi la icoană pentru tot anul. În această zi, nu trebuia mâncată niciun fel de plantă. Această sărbătoare mai era numită și „Sărbătoarea Înfloririi Salciei”, care se spune ca a fost binecuvântată de Maica Domnului, ca salcia să fie prima ce anunță primăvara.

Aceste tradiții și obiceiuri românești există de foarte mulți ani, iar cunoașterea și păstrarea acestora ne pot ajuta să înțelegem mai bine contextul istoric și evoluția noastră ca și popor.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Delia, atacată de câini în parc, în urmă cu puţin timp! Era cu telefonul în mână,: ‘Sunt praf’
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ploi fără sfârșit la început de aprilie. Degeaba se face cald...
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`