Află cum vitaminele pentru ochi îi pot menține tineri până la o vârstă înaintată. O alimentație nesănătoasă poate fi un factor de risc pentru mai multe afecțiuni.
Deficiențele de vitamine pot crește riscul de apariție a afecțiunilor oculare, precum cataracta, degenerescenta masculară și glaucomul.
Iată de ce vitaminele pentru ochi sunt esențiale
Vitaminele A, B, C și E sunt esențiale pentru păstrarea sănătății ochilor. Pentru că deficiențele pot crește riscul de apariție a afecțiunilor oculare, unele suplimente cu minerale și aceste vitamine pot ajuta la protejarea sau la încetinirea dezvoltării acestor afecțiuni.
Vitamina A este foarte importantă, întrucât menține corneea clară, care este membrana transparentă a ochiului. Această vitamină este o componentă a rodopsinei, o proteină din ochi, ce ne permite să vedem în condiții de lumină redusă.
Deficiența aceste vitamine, dacă nu este abordată, poate să provoace o afecțiune gravă, numită xeroflatomie, ce se manifestă inițial cu pierderea vederii nocturne. După faza incipientă, cananele lacrimale și ochii se pot usca, iar corneea să se lichifieze.
Această vitamină se poate găsi în cartofii dulci, legumele cu frunze verzi, în dovlecei și în ardeiul gras.
Vitaminele B6, B9 și B12 pot scădea nivelul de homocisteină, ce este o proteină din corp ce provoacă inflamație și crește riscul de a dezvolta o afecțiune oculară. Riboflavina este o altă vitamina B, care poate reduce riscul oxidativ din corp, inclusiv din ochi. Aceasta se poate găsi în ovăz, lapte, iaurt, carnea de vită și în cerealele fortificate.
Morcovii și legumele ce au frunzele verzi sunt considerate a fi unele dintre cele mai bune alimente cu vitamine, întrucât oferă și antioxidanți, care protejează ochii.
Alte vitamine importante
O altă vitamină foarte benefică este E, care este un antioxidant foarte puternic, ce ajută la protejarea celulelor, inclusiv cele oculare, împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, ce sunt molecule dăunătoare și instabile.
Pentru că se cunoaște că multe afecțiuni ale ochilor sunt asociate cu stresul oxidativ, ce este un dezechilibru între nivelul de antioxidanți și cel al radicalilor liberi, vitamina E este esențială. Această vitamină ajută și la prevenirea cataractei cauzate de vârstă. Alimentele ce conțin această vitamină și sunt recomandate consumului sunt avocado, somonul și orice legumă cu frunze verzi.
Vitamina C este tot un antioxidant puternic, care poate proteja ochii de radicalii liberi dăunători. Aceasta este necesară pentru a produce colagen, o proteină ce este necesară pentru a oferi structură ochiului, mai ales corneei și sclerei.
Niacina poate acționa ca și antioxidant sau la transformarea alimentelor în energie. Această vitamină poate preveni gluacomul, o afecțiune în care nervul optic al ochiului este deteriorat. Alimentele ce conțin această vitamină sunt carnea de vită, cea de pasăre, peștele, ciupercile, leguminoasele și arahidele.
O altă vitamină importantă este tiamina, sau vitamina B1, care ajută la funcționarea corectă a celulelor, reducerea riscului de cataractă și transformarea alimentelor în energie. Această vitamină se găsește în cerealele integrale, carne, pește, pâine și paste.
Pentru a menține sănătatea oculară, este foarte important să utilizăm vitaminele pentru ochi, întrucât odată cu trecerea anilor aceștia devin mai predispuși la daune.