Italia este foarte renumită pentru bucătăria sa diversificată și delicioasă, iar aici nu fac excepție aceste deserturi italiene, de care te vei îndrăgosti după ce le vei încerca.
Pentru că aceste preparate sunt lăudate de către toată lumea, este necesar să vă prezentăm care sunt cele mai faimoase și de ce.
Acestea sunt cele mai faimoase deserturi italiene
Pe lista celor mai populare deserturi, se enumeră panna cotta, ce este un preparat ușor, gustos și foarte răcoritor. Este foarte cunoscut datorită texturii sale cremoase și gustului său bine echilibrat. Spre deosebire de alte deserturi, acesta trebuie să respecte întotdeauna ingredientele, fiind făcut doar din frișcă, zahăr, gelatină și opțional, vanilie, unde se mai adaugă și multe fructe și topingg-uri pentru servire.
Tiramisu este foarte popular, aroma sa unică neputând fii egalată de un alt desert. Denumirea sa înseamnă „ a trage în sus”, datorită cantității de cafea pe care o conține. Acest desert a devenit foarte celebru de-a lungul anilor, și există o mulțime de variante a lui.
Un alt desert iubit și special în Italia este gelato, care este diferită de înghețată. Italienii chiar se simt jigniți când li se cere înghețată într-o gelaterie, întru-cât gelato este superioară înghețatei. Diferența dintre cele două este că gelato are în compoziție mult mai puține grăsimi, arome și lapte, care îi oferă o textură foarte fină comparativ cu înghețata.
Cozonacul italienilor este panettone, care are înainte se consuma doar în dimineața de Crăciun, însă, cu timpul a devenit atât de iubit, încât acum se găsește în orice perioadă din an. Inițial acesta avea aspectul unei franzele, însă acum are forma unei cupole și merită cu siguranță încercat.
Alte deserturi foarte iubite
Asemănător cu cel din urmă, Pandoro este tot un fel de cozonac din Italia, ce se consumă tot cu ocazia Crăciunului. Acesta era considerat un desert nobil, cum și este denumit o „pâine de aur”. Cel din urmă este rotund, iar Pandoro este copt într-o formă specială, sub formă de stea și decorat cu zahăr pudră, ca să redea vărfurilor munților cu zăpadă.
Cannolo este un cornuleț, ce are un miez cremos cu brânză ricotta. Învelișul acestuia este făcut dintr-un aluat crocant, iar pe margini are fistic, fructe confiate sau ciocolată.
Cassata Siciliana este un tort tradițional din Palermp, ce este înmuiat în lichior sau în sucuri de fructe, apoi este umplut cu cremă de brânză ricotta și diverse fructe confiate. Pe deasupra sa se pune pandișpan sau marțipan.
Torrone este foarte asemănător cu nuga noastră, care se consumă foarte mult iarna și care poate avea diverse arome. Poate fi moale, dur sau sfărămicios, poate fi cu citrice, vanilie, alune, migdale, fistic sau cu pastă de nuci.
Un alt desert inedit este crostata, care este o plăcintă umplută cu foarte multe fructe sau cu jeleuri și care are o crustă, ce învelește întregul desert. La baza sa stă un aluat fraged, care se coace și devine crocant, ideal pentru a fi servit cu familia.
Aceste deserturi italiene sunt ideale pentru a fi preparate acasă și savurate împreună cu familia.