Prima pagină » Sanatate » Iată care este primul ajutor în caz de indigestie. Când poate deveni o problemă pentru sănătate?

Iată care este primul ajutor în caz de indigestie. Când poate deveni o problemă pentru sănătate?

25 oct. 2024, 08:53,
Redacția BZI în Sanatate

În cazul unor probleme ale tractului digestiv superior, trebuie să știi care este primul ajutor în caz de indigestie pentru a ameliora simptomele cât mai repede. Această afecțiune poate fi determinată de stilul de viață, de diferite alimente, băuturi sau medicamente.

Indigestia sau dispepsia se manifestă prin mai multe semne și simptome asociate tractului superior, precum durere în etajul abdominal superior, balonare, greață și vărsături, apărute cel mai frecvent după masă. Deși nu asociază de obicei complicații grave, dispepsia poate influența semnificativ calitatea vieții.

Primul ajutor în caz de indigestie

Deși este foarte des întâlnită, indigestia se poate manifesta diferit de la o persoană la alta. Cele mai frecvente simptome sunt durere la nivel abdominal sau „durere în capul pieptului”, care apare cel mai frecvent în partea superioară a abdomenului, deasupra ombilicului, crampe; sațietate precoce sau senzația de „preaplin după masă, când se satură cu cantități mai mici de mâncare decât în mod normal; senzația de greutate în stomac, de sațietate care durează mai mult după masă decât de obicei; senzație de arsură la nivel abdominal sau în spatele sternului; balonare, greață și vărsături.

Primul ajutor în caz de indigestie constă în administrarea de medicamentele antiacide, urmat de inhibitorii pompei de protoni.

O altă măsură de prin ajutor este rehidratarea pentru că deshidratarea este o problemă comună în intoxicațiile alimentare din cauza diareei și vărsăturilor. Este important să mențineți persoana hidratată consumând cantități mici de apă sau băuturi sportive care conțin electroliți, ca mai apoi să-i administrați super sau alimente bogate în fier care să fie pisate.

Odihniți-vă și evitați activitățile obositoare pentru a permite organismului să se recupereze. Oboseala și slăbiciunea sunt simptome comune ale intoxicațiilor alimentare. Este important ca persoana să se odihnească și să evite activitățile fizice până când se recuperează.

În funcție de cauză, manifestările clinice pot dura de la câteva ore până la două săptămâni. Atunci când simptomele nu se ameliorează după tratament, apar brusc, sunt severe sau sunt însoțite de pierdere în greutate, de senzație de „nod în gât”, de dificultate la înghițire, de vârsături sau scaune cu sânge sau de culoare neagră, este necesară prezentarea de urgență la un medic gastroenterolog sau, în cazul copiilor, la un medic specializat în gastroenterologie pediatrică.

Afecțiuni gastrointestinale cu manifestări similare indigestiei

Indigestia este în general cauzată de aciditatea în exces la nivelul stomacului sau a esofagului. Acest fenomen poate fi determinat de stilul de viață, de diferite alimente, băuturi sau medicamente.

De asemenea, indigestia poate apărea în timpul sarcinii sau la persoanele cu hernie hiatală, când o parte din stomac, însoțită sau nu de sfincterul dintre esofag și stomac, trece în cavitatea toracică.

Există mai multe afecțiuni gastrointestinale care prezintă manifestări asemănătoare cu indigestia, însă doar unele se pot vindeca prin diferite rețete sănătoase. De exemplu, gastrita, ulcerul gastric, celiachia, intoleranța la gluten, litiaza biliară, adică pietrele la fiere, pancreatita, cancerul gastric, ocluzia intestinală înaltă sau ischemia intestinală, acestea se pot manifesta, de asemenea, cu durere abdominală, balonare sau greață și vărsături.

În ceea ce privește tratamentul indigestiei, ei bine, există o serie de remedii naturiste care ajută în ameliorarea simptomelor asociate cu indigestia, iar dintre acestea se recomandă ceaiul de mentă, ceaiul de ghimbir sau ceaiul de mușețel, păpădie sau fenicul.

Nu în ultimul rând, pentru adepții terapiilor alternative, acupunctura este o metodă care tratează inclusiv durerea de stomac asociată indigestiei. După ce primul ajutor în caz de indigestie a fost administrat, se recomandă și un regim alimentar, mai ales dacă problema persistă mai multe zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`