Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:6144;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Unul dintre oamenii apropiati dictatorului Nicolae Ceausescu ar fost chiar fostul generalul-maior Constantin Olteanu. Fost ministru al Apararii, ultimul primar al Bucurestiului, secretar in Comitetul Central (CC), dar si insarcinat de Ceausescu sa faca din echipa Steaua o invingatoare, Olteanu a publicat, dupa 1989, sute de pagini cu memoriile sale in care isi detaliaza cariera militara. In 1989, pana la Congresul al XIV-lea, Constantin Olteanu a fost secretar al Comitetului Central pe probleme de propaganda. Dupa Congres, si-a mentinut functia de secretar al CC, dar in coordonarea relatiilor internationale, scrie adevarul.ro.
Emil Bodnaras este cel mai important lider comunist nascut in Suceava. Devenit spion sovietic dupa ce a dezertat din armata, Bodnaras este cel care l-a arestat si tinut captiv pe maresalul Ion Antonescu, a fraudat alegerile din 1946, a orchestrat inscenarea de la Tamadau, soldata cu arestarea lui Maniu, si l-a adus la putere pe Ceausescu dupa moartea lui Dej. Drept recunostinta, la funeraliile lui Bodnaras, Ceausescu i-a purtat sicriul pe umeri.
Fiecare regiune a tarii a avut de-a lungul vremii oameni apropiati, fideli lui Nicolae Ceausescu. In ceea ce priveste Maramuresul cel mai apropiat prieten al fostului presedinte a fost un ungur, nascut in Ferneziu, Iosif Uglar. Si-acum se povesteste despre aptitudinile maramureseanului de-a dezvolta o comunitate, insa nu tot timpul actiunile sale au fost pe gustul familiei Ceausescu.
Cum a ajuns omul lui Ceausescu de la Timisoara sa fie numit „lider al revolutiei”
Zilele haotice din timpul si imediat dupa Revolutia de la Timisoara erau cat pe ce sa se incheie cu totul altfel pentru ultimul prim-secretar al Timisoarei, Radu Balan. Credincios dictatorului, acesta era cat pe ce sa se erijeze in erou revolutionar. Ulterior a fost arestat si condamnat pentru reprimarea revolutiei. Radu Balan s-a nascut la 24 mai 1936, in comuna Cazanesti, din judetul Ialomita. A absolvit Academia de Studii Economice de la Bucuresti, iar apoi a indeplinit functia de primar al Timisoarei in perioada 1977-1981. In 1989, cu putin timp inainte de revolutie, a fost numit prim-secretar al Comitetului Judetean Timis al PCR.
Vasile Valcu a condus destinele regiunii Dobrogea din diferite functii, in perioada de plin avant comunist. Activistul cu origini bulgare era mai cunoscut sub apelativul „mos Valcu“ datorita longevitatii sale in prima linie a partidului. El este cel care a replicat obiectiilor ca amplasarea Petromidiei chiar pe malul Marii Negre va dauna turismului: „Niciodata litoralul nu va putea aduce tarii atatia bani cat va aduce platforma petroliera“.
Ultimul prim-secretar PCR al Clujului: „Am fost prost de cinstit. Cine si-ar fi putut inchipui ca o sa trudesc la batranete?!“
Ioachim Moga, fost prim-secretar al Comitetului judetean PCR Cluj, a fost condamnat definitiv, in martie 2006, la 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, in procesul Revolutiei de la Cluj. A murit in decembrie 2007 in urma unor complicatii la inima. Dupa Revolutie, despre ultimul prim-secretar al Comitetului Judetean Cluj al PCR nu se stia aproape nimic. Se stia doar ca este inculpat in procesul Revolutiei si ca, timp de peste 11 ani, nu a avut nici o aparitie publica, n-a dat nici un interviu. S-a retras in casa socrilor din satul Cincis-Cerna, comuna Teliucu de Jos, judetul Hunedoara.
Apropiat al familiei prezidentiale si bun prieten al lui Nicu Ceausescu, Ion Traian Stefanescu a ajuns in Salaj „exilat” de sotii Ceausescu, dupa ce acestia au decis ca Stefanescu nu reprezinta un anturaj bun pentru fiul lor. Sunt voci care sustin ca exilarea ar fi intervenit, de fapt, dupa ce acesta ar fi complotat cu alti activisti sa il dea jos pe Nicolae Ceausescu de la conducerea tarii si sa il puna in locul sau pe Nicu Ceausescu. Desi a fost trimis in Salaj sa conduca, din pozitia de prim-secretar al Comitetului Judetean de Partid Salaj, faptul ca a fost trimis, din Bucuresti, in acest capat de tara, l-a facut pe Ion Traian Stefanescu sa-si reverse frustarile pe locuitorii din aici, dovedind duritate si uneori chiar si cruzime in relatiile cu acestia. Comportamenul sau dur i-a atras, in Salaj, si o porecla: „Ion Taie si Spanzura”.
Maria Ghitulica a fost ultimul prim-secretar al Partidului Comunist la Iasi, iar Constantin Ciurlau a condus sucursala Securitatii in timpul evenimentelor tulburi din decembrie ’89, cand zeci de oameni au fost schiloditi in subsolurile Iasiului.
Ultimul prim-secretar comunist al Vrancei, cu Nicolae Ceusescu de gat pana la capat Intre 1985 si 1989, la carma judetului Vrancea s-a aflat Niculina Moraru, despre care cei care au cunoscut-o spun ca nu-i pastreaza o amintire frumoasa. In momentul in care Niculina Moraru a fost investita in functiile de prim-secretar al Comitetului Judetean Vrancea al P.C.R. si de presedinte al Consiliului Popular Judetean Vrancea aceasta era, pentru vranceni, o ilustra necunoscuta. Ei au aflat doar ca era de meserie inginer agronom si ca era de bastina de prin partile Urziceniului. Adica din Baragan. Vrancenii care isi mai aduc aminte de Niculina Moraru spun ca profesional, deci ca inginer agronom, era la ea acasa.
Prim-secretarul PCR al judetului Satu Mare, Maria Bradea, a fost singurul prim-secretar de judet din 1989 din intreaga tara, anchetat, trimis in judecata si apoi condamnat la patru ani de inchisoare. Condamnarea a avut loc in urma unei anchete initiata de senatorul Valer Marian, la acea vreme vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale Satu Mare. “In decembrie 1989 am fost ales vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale Satu Mare, calitate in care am initiat anchetarea penala a principalilor fruntasi ai nomenclaturii comuniste satmarene, incepand cu prim-secretarul PCR al judetului Satu Mare, Maria Bradea, care a fost trimisa in judecata si condamnata pentru abuzuri si fraude, fiind printre putinii lideri comunisti judeteni sanctionati in Romania postdecembrista”, sustine senatorul Marian Valer in autobiografia de pe site-ul personal.
Teodor Has, primul prim-secretar al judetului Arad a fost unul dintre oamenii fideli ai lui Nicolae Ceausescu. El a ocupat functia de prim-secretar al judetului Arad intre anii 1968-1971, imediat dupa reforma administrativa a tarii, atunci cand s-au desfiintat regiunile in favoarea judetelor. Prin functiile pe care le-a ocupat, Teodor Has a reprezentat pentru regimul comunist unul dintre principalii sai pioni. A fost, de asemenea, printre oamenii cei mai iubiti de catre Ceausescu. Pentru Arad, cel mai important rol l-a avut in perioada inundatiilor din 1970. Despre Has se spune ca a fost cel mai dur prim-secretar pe care l-a avut Aradul.
Un mic tiran local, dedicat total sistemului si familiei Ceausescu, Ion Fratila a fost ultimul prim-secretar al Comitetului Executiv al Consiliului popular al judetului Prahova, ramas in amintirea oamenilor ca un „locotenent“ exigent si drastic cu toti cei care nu respectau indicatiile pretioase de la centru. Nascut in Fieni, la Dambovita, Ion Fratila si-a desfasurat activitatea politica din perioada regimului comunist in cu totul alte localitati decat cea de nastere. Era o practica a sistemului, asa-numita „rotire de cadre“, prin care oamenii pusi in functii-cheie erau schimbati si mutati la cativa ani dintr-un oras in altul, de preferat cat mai departe, pentru a-i descuraja sa-si creeze relatii, sa se ataseze si sa devina coruptibili.
Deputatul Aurel Vladoiu, aflat in prezent la al treilea mandat in Parlamentul Romaniei, a cunoscut-o indeaproape pe Elena Ceausescu. Intre 1979-1989, perioada cand Tovarasa mergea des la vila de protocol din Olanesti, Aurel Vladoiu a ocupat functia de primar al statiunii. Deputatul valcean spune ca Elena Ceausescu obisnuia sa mearga in Olanesti chiar si de cinci ori pe an. Tovarasei ii placea sa se plimbe prin statiune insotita de primar. Fiecare plimbare reprezenta pentru actualul deputat motiv de ingrijorare, caci si-ar fi putut pierde functia intr-o clipa. Elena Ceausescu era greu de impresionat si se lega de fiecare gramajoara de nisip pe care o intalnea in cale.
Intr-un judet tot mai sarac, fruntas doar la somaj, tot mai multi mehedinteni vorbesc cu nostalgie despre vremurile dinainte de 1989 cand Severinul era un oras puternic industrializat si se construiau in medie 4000 de apartamente pe an. Unul din severinenii care nu s-a sfiit niciodata sa declare ferm ca regreta regimul comunist este si Octavian Lolea, presedintele filialei Mehedinti a Partidului Alianta Socialista. „In mod cert se traia mai bine pe timpul lui Ceausescu. Cand cineva condamna comunismul sa justifice milioane de oameni care sunt saraci acum, care n-au case, care n-au servici, care sunt someri, care sunt bolnavi si n-au bani de medicamente si nu au nicio sansa de a se vindeca. Pe astia cine ii condamna? Se vorbeste de crimele comunismului, dar se uita de crimele care s-au facut dupa 1989. Crima nu inseamna a trage in cineva, a-l impusca, crimele dupa 1989 se cheama genocid, genocid calculat, cum ar spune un judecator, din culpa”.
Povestea tovarasului de petreceri al „printisorului“ Nicu Ceausescu
Pe langa sloganul „Jos Ceausescu”, in timpul evenimentelor din decembrie 1989 din Targu Jiu s-a strigat si Jos Morega. Dan Ilie Morega era pe atunci presedintele Uniunii Judetene a Cooperatiilor si era un adevarat tartore al judetului pentru ca o mare parte din marfurile care ajungeau in Gorj treceau prin depozitele unitatii conduse de el, dupa care erau distribuite catre magazinele din toate comunele si orasele. Pentru a fi protejat de multimea furioasa, militarii l-au bagat pe in garnizoana militara, unde a stat cateva zile. Morega era un prieten al familiei Ceausescu.