Prima pagină » National » Iată când va fi gata Autostrada Moldovei. Autoritățile au făcut anunțul
Iată când va fi gata Autostrada Moldovei. Autoritățile au făcut anunțul

Iată când va fi gata Autostrada Moldovei. Autoritățile au făcut anunțul

22 apr. 2024, 13:00,
BZI.ro, în National

Iată când va fi gata Autostrada Moldovei. Autoritățile consideră că lucrările sunt în grafic, iar la finalul anului 2024, o bună parte din lucrări vor fi gata. Autoritățile au făcut anunțul mult așteptat de către toți șoferii din România.

Iată când va fi gata Autostrada Moldovei

Echipele de muncitori lucrează la pilonii care vor traversa drumul național E85, cunoscut şi ca ,,drumul morţii”, și astfel la finalul anului 2024, cei din regiunea Moldovei se vor bucura de autostradă, cei care vin pe porțiunea formată dintre București, Ploiești, Buzău, Râmnicu Sărat, Focșani.

Până la finalul anului ar trebui să fie gata această porțiune de circulație, aproximativ 200 de kilometri, totul prin fonduri PNRR și mai apoi să se continue traseul în 2025 până la Iași, mai exact până la Pașcani.

De la sfârşitul anului viitor, românii vor putea face de la Bucureşti la Iaşi aproximativ trei ore. Drumul de la București la Iași poate fi parcurs în prezent în aproximativ şase ore, însă autoritățile susțin că de anul viitor, de la finalul anului 2025, ar trebui să parcurgem toată această distanță în doar trei ore.

O altă problemă majoră vizează autostrada Comarnic-Brașov. Cea mai controversată autostradă din România s-ar putea face în parteneriat public-privat, iar pe această autostradă va exista taxă de acces. Nemulțumiri au apărut și în ceea ce privește centura Gura Humorului. Aceasta este cea mai scumpă șosea din România. Cei 10 kilometri vor costa aproape cât autostrada de centură din nordul Bucureștiului.

Se construiește un important coridor rutier

Autostrada Via Carpatia va avea sute de kilometri pe teritoriul României. Via Carpatia urmează să facă legătura rutieră între Lituania și Grecia prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

„În contextul pandemiei de Covid-19, al războiului din Ucraina și al instabilității din Orientul Mijlociu, trebuie să diversificăm rutele de transport pentru a avea o rețea de transport mult mai rezistentă și mai stabilă. Transportul face legătura între întreprinderi, diferite părți ale regiunilor și cetățeni, dar face, de asemenea, această interacțiune mult mai fluentă. Nu este doar coloana vertebrală a economiilor noastre, fără transport, nicio afacere comercială nu se va întâmpla.”, a declarat Pablo Fabregas Martinez, șef adjunct al cabinetului comisarului pentru transport.

Autoritățile au anunțat și faptul că au început lucrările pe autostrada care va traversa Carpații. Autostrada A1 Sibiu-Pitești este cea mai complexă și mai grea autostradă din România, asta pentru că va străpunge munții. Lucrarea are 31,33 kilometri și costă 4,25 miliarde de lei.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a publicat noi imagini de pe autostrada Sibiu-Pitești, prima autostradă din România care va străpunge Carpații. Cele mai complexe lucrări au loc la tunelurile gemene ,,Alina” și ,,Daniela”, acolo unde au fost executați în total 855 metri de tunel forat pe ambele fire. Conform oficialului din Ministerul Transporturilor, dacă se păstrează ritmul actual al lucrărilor, atunci autostrada va fi gata înainte de termen, adică 2028.

,,Acest tronson face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițional 2021 – 2030 pentru dezoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021 și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.”, a declarat  Irinel Ionel Scrioșteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *