Prima pagină » Informații utile » Iată când se folosește virgula și care sunt regulile pe care trebuie să le respecți

Iată când se folosește virgula și care sunt regulile pe care trebuie să le respecți

23 oct. 2024, 08:50,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți români se întreabă când se folosește virgula, ei bine, potrivit Ghidului de redactare interinstituțională al Uniunii Europene, există o serie de reguli precise privind utilizarea acesteia, iar cea mai importantă dintre acestea este cea care spună ca nu se pune niciodată acest semn de punctuație între subiect și predicat.

Lipsa semnelor de punctuație dintr-un text poate duce la neînțelegerea acestuia ori la transmiterea greșită a unei informații. Cu ajutorul semnelor de punctuație se marchează pauzele de vorbire, intonația ori se despart diverse unități sintactice pe baza raporturilor pe care le stabilesc. Una dintre cele utile și mai des utilizare semne de punctuație în limba română este virgula.

Când se folosește virgula

Virgula nu este folosită doar în texte, ci și în muzică, fiind un semn de punctuație utilizat pentru a arăta când trebuie făcută respirația în timpul unei interpretări vocale. În acest caz, aceasta mai poartă și denumirea de comă, care este moștenit în română din termenul „komma” din limba germană. Termenul „virgulă” este prealuat în limba română din cuvântul francez „virgule”. Vezi cum se scriu corect și alte cuvinte din limba română.

Iată regulile de bază pentru folosirea virgulei: se folosește în enumerații (mere, pere, gutui); izolează substantivele în vocativ (Copii, haideți acasă!); izolează interjecțiile (off, viața mea); se pune înainde de a trage o concluzie (deci, așadar, prin urmare); după conectori (în primul rând, în al doilea rând); înainte de dar, iar, ci și înainte de conjuncții adversative; izolează apozița, desemnarea, prin cuvinte diferite, a aceluiași lucru (Vorbește lumea, emisiunea mea prefarată).

De asemenea, se mai pune virgulă între diferite tipuri de circumstanțiale (de timp, de mod, de loc), în funcție de gradul de legătură cu regentul, dar și de topică. De asemenea, virgula mai trebuie folosită și între părți de propoziție coordonate, atunci când acestea nu sunt legate prin conjuncția copulativă „și” ori prin „sau”.

Utilizarea virgulei este obligatorie în cazul în care sunt întrebuințate conjuncții coordonatoare perechi, cum ar fi „și…și”, „sau…sau”, „fie…fie”, între termeni coordonați.

Când nu trebuie folosit acest semn de punctuație

În același timp, este esențial să știi că virgula nu se folsosește dacă aceeași conjuncție introducere într-o apoziție sau întro frază structuri sintactice necoordonate între ele.

Totodată, conjuncțiile „însă” și „deci” și adverbul „totuși”, așezate în interiorul unei propoziții, nu se vor izola niciodată prin virgulă. Conjuncția „așadar” și locuțiunea conjuncțională „prin urmare”, dacă sunt așezate în interiorul propoziției, se vor scrie între virgule.

Este foarte important de reținut faptul că, în ceea ce privește folosirea acestui semn de punctuație, virgula nu se folosește între subiect și predicat; între adjectiv și substantivul determinat: între verb și complementul direct; înainte de etc.

Una dintre cele mai des întâlnite greșeli de scriere făcută de români, pe lângă confuzia cu alte cuvinte din română, este aceea de a pune virgulă într-o frază, înainte de folosirea conjuncției „și”.

Conjuncția „și” poate fi folosită pentru același lucru precum virgula, adică despărțirea propozițiilor în interiorul frazelor ori separarea părților de propoziție. Astfel că, atunci când conjuncția „și” este folosită pentru acest lucru, nu trebuie să punem virgulă înainte ei.

Totuși, există și cazuri în care virgula și conjuncția „și” trebuie să se alăture pentru „a face echipă” într-o frază. Spre exemplu atunci când „și” poate să înlocuiască „dar”, „însă” înaintea cărora este obligatoriu să folosim virgula.

De asemenea, dacă te gândești când se mai folosește virgula, trebuie să știi că se pune înaintea lui „și” atunci când aceasta izolează o construcție incidentă (Fără îndoială că, și spun aceasta, pentru că am citit-o, lucrarea este o capodoperă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`