Aceste 2 rețete de regim pentru rinichi oferă varietate, savoare și siguranță alimentară persoanelor care trebuie și vor să își protejeze funcția renală.
Ambele preparate sunt opțiuni foarte simple, accesibile și foarte gustoase, care respectă cerințele unui regim hiposodic și cu un aport mai redus de proteine.
Rețete de regim pentru rinichi
Pentru prima masă poți să prepari cartofi copți cu rozmarin și legume la aburi. Aceasta este o masă foarte hrănitoare, gustoasă și sigură. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 cartofi mari, foarte bine spălați, de 1 morcov mic, de ½ dovlecel, de ½ ardei gras roșu sau galben, de 1 linguriță de ulei de măsline, de puțină lămâie și de rozmarin proaspăt sau uscat.
Se pune cuptorul la preîncălzit la 180 de grade Celsius, apoi se înțeapă cartofii cu o furculiță, se ung cu puțin ulei de măsline și se pune pe ei rozmarin. Pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt și pune-i la copt pentru aproximativ 45 de minute sau până când devin moi în interior.
Între timp, taie morcovul, dovlecelul și ardeiul după cum preferi și gătește-le la aburi pentru aproximativ 10-12 minute sau până când se înmoaie, dar rămân și ușor crocante. După coacere, cartofii se taie pe jumătate și se pot servi alături de legumele făcute, stropite cu puțin suc de lămâie pentru un plus de prospețime și pentru o aromă deosebită.
Această rețetă este o sursă foarte bună de energie și au un conținut scăzut de proteine, ceea ce este ideal pentru persoanele ce țin un asemenea regim.
Iată cum prepari o supă cremă de morcovi, ideală pentru regim
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4 morcovi medii, curățați și feliați, de 1 ceapă mică tocată, de 1 felie de rădăcină de ghimbr proaspăt, de 1 linguriță de ulei de măsline, de 600 ml de apă, de pătrunjel verde tocat și opțional, de piper alb.
Se călește ceapa în uleiul de măsline la foc mic până când aceasta devine translucidă, apoi se adaugă morcovii și ghimbirul și se amestecă timp de aproximativ 3 minute, pentru a elibera toate aromele.
Pune acum apă și fierbe totul pentru aproximativ 30 de minute sau până când morcovii devin foarte moi. Îndepărtează ghimbirul dacă a fost folosit proaspăt, apoi pasează compoziția cu un blender vertical, astfel încât să obții o textură cremoasă.
O poți servi caldă sau rece, împreună cu pătrunjel tocat și eventual un praf de piper alb, fără niciun pic de sare adăugată.
Această rețetă este ideală pentru regim, întrucât morcovii sunt o sursă foarte bună de beta-caroten, au un conținut scăzut de proteine și de potasiu. De asemenea, ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și ajută digestia, ceea ce este foarte benefic pentru persoanele care au probleme renale și urmează și un tratament medicamentos.
Dacă îți dorești și ceva dulce, poți să consumi un măr copt cu scorțisoară sau o bundincă de griș cu lapte vegetal.
Aceste rețete de regim pentru rinichi nu doar că respectă cerințele, dar sunt și foarte gustoase.