Costel Alexe, președintele CJ Iași, și Luciana Antoci, inspector școlar general al IȘJ Iași, au anunțat faptul că județul va primi peste 100 de milioane de lei pentru modernizarea unităților de învățământ
În cursul zilei de ieri, 19 iunie 2023, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean, Luciana Antoci, au transmis informații relevante cu privire la fondurile alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Iașul va primi peste 100 de milioane de lei pentru modernizarea unităților de învățământ. Până în prezent, 108 școli au obținut fonduri de peste 84 de milioane de lei.
Fonduri de peste 100 de milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea unităților de învățământ
Luni, 19 iunie 2023, Luciana Antoci, inspector școlar general al IȘJ Iași, a anunțat faptul că peste 100 de milioane de lei vor fi alocați pentru modernizarea unităților de învățământ.
„Suntem astăzi în măsură să facem o radiografie a ceea ce reprezintă pentru rețeaua școlară a județului Iași Planul Național de Redresare și Reziliență prin liniile de finanțare care s-au deschis în ultimul timp și pentru care au aplicat cele mai multe unități de învățământ din rețeaua noastră și, evident, în funcție de nevoile specifice, mediul de rezidență în care se află fiecare dintre acestea.
În continuarea bunei colaborări pe care am avut-o, în ultimi 3 ani, cu Consiliul Județean Iași și cu care, de altfel, am derulat și activități de investiții pe componenta «toalete în curtea școlilor», acolo s-au diminuat, în mod semnificativ, numărul unităților de învățământ care încă aveau toaletă în curte. În linia acestei colaborări am mers mai departe și au fost aplicate pentru programul de dotare cu mobilier, material didactic, echipamente digitale pentru unitățile de învățământ și unitățile conexe în așa fel încât la acest moment putem spune că Iașul a reușit să absoarbă sume absolut impresionante, unice în ultimii 30 de ani pentru ceea ce înseamnă dotări în infrastructura școlară.
Așadar, prin CJ au aplicat 108 unități de învățământ pentru 84,101 de milioane de lei. De asemenea, în regim distinct, 25 de unități administrativ-teritoriale (UAT) au aplicat în așa fel încât să atragă din afara municipiului 15,983 de milioane de lei, iar pentru municipiul Iași, în vederea dotării a 63 de unități de învățământ, sunt atrase 74,617 de milioane de lei. În perioada următoare, după ce se vor încheia contractele, pe componenta 15 vor veni 177,701 de milioane de lei, doar pe componenta dotări.
Dotări înseamnă mobilier școlar pentru acele clase care nu au primit mobilier nou în ultimii 5 ani, înseamnă dotări IT, înseamnă laboratoare de informatică, mobilier specific laboratoarelor, dar și ateliere de practică pentru școlile tehnice”, a declarat Luciana Antoci, inspector școlar general al IȘJ Iași.
Județul Iași nu va mai avea unități de învățământ cu toalete în curte
Costel Alexe, președintele CJ Iași, a transmis faptul că județul Iași are una dintre cele mai mari alocări de buget pentru dotarea unităților de învățământ.
„În acest mandat ne-am asumat colaborarea, conlucrarea și, mai ales, sprijinul total pentru ceea ce înseamnă educația ieșeană prin acest parteneriat activ pe care îl avem cu Inspectoratul Școlar Județean. Consider că, investind în educația ieșeană, cu siguranță, și dezvoltarea ulterioară a județului nostru va arăta mult mai bine. Acesta este primul lucru pe care vreau să îl subliniez, faptul că actuala administrație a Consiliului Județean investește în tot ceea ce înseamnă infrastructura școlară în județul nostru. Mai apoi, managementul educațional, actul de calitate pe care îl fac toți cei care sunt în grădinițe, școli, licee sau universități este apanajul ISJ-ului sau al ministerului.
Mi-am propus ca prin acest parteneriat să reducem, pe cât posibil, discrepanțele dintre urbanul municipiului Iași și, evident, ruralul, prezent, poate, la tot pasul pe parcursul județului nostru. Cei 72 de colegi primari au înțeles această nevoie. Iașul are una dintre cele mai mari alocări pentru dotarea cu echipamente, mobilier și toate celelalte necesare unui act educațional de calitate. Pentru că 100 de milioane de lei este o sumă importantă pentru orice județ. Județul nostru trebuie să devină un pol al excelenței în educație. Ne dorim ca elevii județului nostru să aibă un act educațional de calitate”.
Potrivit declarațiilor președintelui CJ Iași, Costel Alexe, în cel mai scurt timp, unitățile de învățământ din mediul rural vor beneficia de toalete conforme.
„Trebuie menționat cât se poate de clar, România, nu doar județul Iași, are încă această problemă (n.r. – referitor la toaletele din curtea unităților de învățământ). La Iași avem și o veste bună, Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean și-au asumat că vor închide odată pentru totdeauna această frumoasă temă de începere de orice an școlar.
Practic, anul trecut au fost cred că 14, anul acesta, 14, ne propunem ca anul viitor, încă o dată cu sprijin, ca și cofinanțare pentru toți primarii din județul nostru, să închidem toate aceste grupuri sanitare neconforme din unitățile de învățământ sau, din păcate, școlile cu toaletă în fundul curții”.
Astfel, peste 100 de milioane de lei vor fi alocați pentru modernizarea unităților de învățământ din județul Iași.
Da, urmează sa implicați firmele de partid, țigăneala ieftină plătită la prețuri foarte mari.