Prima pagină » Local » Iașul va avea Plan Urbanistic General la Sfântu’ Așteaptă! Haosul urbanistic va continua în următorii ani. Cine profită de pe urma acestui context
Iașul va avea Plan Urbanistic General la Sfântu' Așteaptă! Haosul urbanistic va continua în următorii ani. Cine profită de pe urma acestui context

Iașul va avea Plan Urbanistic General la Sfântu’ Așteaptă! Haosul urbanistic va continua în următorii ani. Cine profită de pe urma acestui context

20 feb. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Local

Dezvoltatorii imobiliari răsuflă ușurați. Primarul Mihai Chirica anunță că noul Plan Urbanistic General nu a fost aprobat de ministerul Culturii. Este nevoie de realizarea a două studii, care necesită timp din partea elaboratorului

Urbanismul din muncipiul Iași este reglementat de un Plan Urbanistic General (PUG) întocmit în anul 1998. Valabilitatea Planului a fost prelungită de mai multe ori. De această sincopă profită în general beneficiarii proiectelor mari de locuințe colective. În lipsa unei reglementări actualizate, de multe ori situațiile lasă loc de interpretări. În cursul zilei de ieri, primarul Mihai Chirica a lăsat de înțeles că noul PUG nu va fi finalizat prea curând. Asta, după ce Ministerul Culturii a informat că mai trebuie realizate două studii.

„Am o informare făcută la detaliu. Am și o adresă din partea Ministerului Culturii. Mi s-a cerut să fac un studiu arheologic, de data asta. Facem și studii arheologice… (gest de lehamite- n.r.) și un studiu istoric pe zona centrală mai aprofundat. Le vom declanșa prin bugetul anului 2021. Nu trebuie să mai facem confuzia între zona istorică și zona arheologică. Zona arheologică este o zonă foarte extinsă, pe un anumit tip de restricții.

Pe zona arheologică s-au pus aceleași restricții ca în zona istorică, ceea ce nu este complet corect. Am discutat și în comisia noastră de urbanism, unde sunt și istorici. Și ei consideră corect acest lucru și o să declanșăm studiul arheologic. Ce caută Păcurari în zona istorică? De ce nu este partea de jos a Bahluiului în zona istorică? Specialiștii vor stabili amploarea (legat de durata de realizare – n.r.). Observația este pertinentă, dar a venit cam târziu”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Primarul Mihai Chirica a explicat de ce nu se eliberează certificatele de urbanism

Reporterii BZI l-au întrebat pe edil dacă a analizat circuitul documentelor din primărie. Sunt situații în care banale avize sunt eliberate după o perioadă lungă, fără să se respecte termenul de 30 de zile. Edilul a venit și cu o serie de explicații.

„Toate documentațiile le-am respins, nu le-am mai dat niciun fel de rezoluție, nici pozitivă, nici negativă. Actele de proprietate sunt incomplete sau multe alte neajunsuri. Cred că am trimis înapoi la Registratură cel puțin 100 de documentații de acest fel. Cine nu vine cu documentația completă o returnăm pe loc, ca să nu mai stea stocată. Am început să facem o analiză atentă pe toate solicitările de locuințe colective”, a mai spus primarul Iașului.

În edițiile trecute BZI au fost arătate situațiile în care funcționarii din Palatul Roznovanu întârziau eliberarea avizelor solicitate.

Edilul Iașului a preluat rolul de arhitect-șef al orașului

Nu în ultimul rând, primarul Mihai Chirica a anunțat că, de aproape 6 luni, semnează personal certificatele de urbanism solicitate de ieșeni.

„Am pe birou 40 de certificate de urbanism pe locuințe colective. Acest document pe care foarte multă lume îl reclamă, certificatul de urbanism, este un document de informare, care trasează o listă de alte documente pe care trebuie să le obții în vederea realizării unui proiect, este de fapt esențial. Odată ce l-am scăpat în piața civilă, eu, ca autoritate publică, nu-l mai pot opri. Începând cu luna octombrie 2020, după alegeri, toate certificatele de urbanism se semnează doar de către primar și se vor semna până la sfârșitul acestui mandat doar de către primar, cu o maximă atenție.

La fiecare cer explicații, unde vrea, vreau să văd care este perspectiva, care sunt vecinătățile. Am schimbat această abordare. Nu am găsit în niciun certificat cum se reglemenetează construcțiile edilitare. Omul construiește blocul și la urmă pune în mijloc un post de transformare pe care îl cataloghează construcție edilitară. În cazul blocurilor pe moara de Vânt apa nu urca până la etajul 3 nici bătută. Ce mă supără cel mai tare este că vine cu aviz”, a încheiat primarul.

De precizat că Alexandru Florin Mustiață, arhitectul-șef al orașului, a fost suspendat de primar, interimatul fiind asigurat de către Raluca Mocanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`