Prima pagină » Titlurile zilei » Iașul sub asediu în 1944! Imagini inedite din oraș în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Clădiri bombardate și Palatul Culturii, luat cu asalt – GALERIE FOTO

Iașul sub asediu în 1944! Imagini inedite din oraș în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Clădiri bombardate și Palatul Culturii, luat cu asalt – GALERIE FOTO

19 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

O serie de imagini inedite din Iașul anului 1944 au apărut în spațiul public. Din imagini se poate observa cum orașul este sub asediul armatei sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fotografiile fiind datate în august 1944. În acele zile, Iașul a suferit pierderi grele, o mare parte din oraș fiind distrusă de bombardamente

Mai multe imagini cu soldați din Armata Roșie, în orașul Iași, în august 1944, au fost făcute publice. Imaginile au o încărcătură istorică aparte, fotografiile și filmele din acea perioadă fiind extrem de rare. Într-o poveste a momentelor de atunci, reprezentanții Asociației 15 Infanterie fac o serie de precizări despre cum au ajuns soldații sovietici în urbea moldavă.

„20 – 21 august 1944- ocuparea Iașului de către trupele sovietice. Cu toate că unitățile românești interveniseră într-un mod remarcabil în Moldova în primăvara anului 1944, împiedicând prăbușirea totală a aliniamentului sudic al frontului de răsărit, Hitler, neavând încredere în forțele aliate, a ordonat ca diviziile române să fie astfel dislocate încât segmentele de front amenințate de atacul trupelor blindate sovietice să revină în exclusivitate unităților germane”, susțin reprezentanții Asociației.

La vremea respectivă, orașul și așezările din jur au fost bombardate intens.

Imagini cu un tun din jurul Palatului Culturii

În imaginile respective se pot vedea soldații sovietici cu un tun antitanc chiar în fața Palatului Culturii, clădirea-simbol a Iașului. De asemenea, se mai pot observa 2 soldați lângă Grupul Statuar al Voievozilor, aflat la vremea respectivă lângă Clădirea Bibliotecii Central Universitare.

„Pe 20 august 1944, după un intens bombardament de artilerie susținut și de aviația de vânătoare, care a început în jurul orei 05:15, durând aproximativ două ore, Frontul 2 Ucrainean a atacat cu precădere pozițiile trupelor române. Speranța generalului-colonel Friessner de a opri ofensiva rusească pe aliniamentul întărit «Traian» s-a spulberat la mijlocul zilei de 21 august. Atunci, sectorul apărat de forțele rămase din Corpul VI Armată român a fost străpuns de tancurile sovietice însoțite de trupe de infanterie pătrunzând adânc în linia fortificată «Traian». Acest succes sovietic a anulat importanța unui sistem de apărare care jucase un rol considerabil în planurile operative ale Comandamentului Grupului de Armate «Ucraina de Sud»”, mai arată membrii asociației.

Trupele sovietice au luat cu asalt orașul, reușind să ocupe târgul într-un timp relativ scurt. „Până în seara zilei de 21 august, forțele sovietice făcuseră o breșă în dispozitivul Armatei 4 române, largă de 65 km și adâncă de 40 km, ocupând întreg orașul Iași”, mai povestesc cei din Asociația 15 Infanterie.

Dezastrul în imagini în Iașul anului 1944

De altfel, luna august 1944 a fost teribilă pentru ieșeni. Luptele purtate în Iașul de atunci au dus la o distrugere masivă a clădirilor și locurilor din urbea moldavă și din împrejurimi

„Jalnică era starea Iașului. De cum intrai în gara Nicolina, Iașul părea cu totul distrus; verdeața lui așa de abundentă nu mai era. Căsuțe albe, cu grădinile lor, de abia se mai vedeau. Mormane de ruine erau tot mai dese cu cât ne apropiam de gara Iași. În gara părăginită, cu ferestre astupate cu scânduri, peronul, sălile de așteptare – murdare. În Piața Unirii încerc un sentiment de deprimare, unele clădiri parțial distruse de bombardament, altele rămase intacte, triste, întunecate, cu ferestrele închise, ca nelocuite, în plină vară. Clădirile de pe Păcurari – distruse. În locul lor, de la capăt și până departe la Cișmeaua Păcurari – ziduri singuratice și mormane de moloz, cărămizi. Ici-colo câte o casă în picioare”, arăta istoricul Gheorghe Zane, preluat în volumul „O altă abordare” de Alesandru Duțu.

Alte imagini din Iași în 1944 au prezentat și ofensiva din primăvara acelui an, în bătălia de la Târgu Frumos.

Locuințe distruse în Copou de luptele din vara lui 1944

Mai departe, istoricul ieșean povestea cum arăta orașul după bombardamentele care au distrus sute de clădiri. „Pe strada Carol, în sus – urme de război; zidurile de la case, zdrelite de schije sau gloanțe. Casa Rohr, fost sediu al Creditului urban, pe care îl condusesem cinci ani, devastată; fără porți la gardurile de zid, fără uși, fără ferestre. Pe str. Lătescu, pe care locuisem 20 de ani, toate imobilele avariate sau devastate; frumoasa casă a lui Ioanidi, din colț cu Carol, complet devastată: fără tocuri la ferestre și fără ferestre, fără uși; alături de ea, casa doctorului Alexa, dărâmată, împrăștiată în toată curtea, vizavi de ea, casa Cerchez devastată; casa Botezatu, la fel; casa de zestre a fostei mele soții, cu toată partea din curte, dărâmată”, se mai arată în volumul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024