Prima pagină » Local » Iaşul stă rău la capitolul recensământ, susține premierul Nicolae Ciucă

Iaşul stă rău la capitolul recensământ, susține premierul Nicolae Ciucă

22 iul. 2022, 12:58, 2 ,
în Local

Recensământul în Iași merge sub așteptări explică premierul Nicolae Ciucă ce a avut o intervenție pe acest subiect. Premierul punctează că la acest capitol stau rău mai multe zone printre care Bucureștiul și Timişoara.

Statisticile de recenzare și autorecenzare pe județul Iași au fost prezentate recent de către autorități. Potrivit datelor din statisticile de recenzare, 59,8% dintre ieșeni au completat chestionarele necesare atât online, cât și prin intermediul autorităților locale.

Recensământ în Iași sub nivelul de așteptare, susține premierul Nicoae Ciucă

Într-o intervenție oficială, premierul Nicolae Ciucă susţine că procesul de recensământ din Iași se află sub nivelul așteptat de autoritățile centrale. Premierul menţionează faptul că în momentul de față, la nivel național, s-a desfăşurat peste 85% din recensământ. Procentul este unul satisfăcător, conform șefului Executivului. Procesul de recenzare a fost extins în urmă cu câteva zile, dar premierul punctează că angajamentele asumate în raport cu Banca Mondială trebuiesc respectate, recensământul neputând să se extindă după data de 31 iulie 2022. Ciucă a mai punctat faptul că are cunoştinţă de mai multe probleme care au apărut la capitolul recenzori în mai multe zone din România, printre care în București, Iași sau Timişoara:

(…)Sunt probleme, din ceea ce am primit noi până acum, în municipiul București, în Timișoara și în Iași, ca atare, rog să se ia măsuri la nivelul acestor localități. Știu că în București au fost aduși recenzori din Călărași, poate și celelalte județe pot să dea o mână de ajutor, astfel încât să se finalizeze așa cum se cuvine. Am discutat cu președintele Institutului Național de Statistică. Are speranța că, așa cum s-au derulat lucrurile, recensământul se va finaliza și vom beneficia de datele de care avem nevoie. (…) a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit gov.ro

Premierul le-a cerut prefecților să facă toate eforturile necesare prin intermediul autorităților locale să sprijine procesul de suplinire a recenzorilor din alte localități.

Rencesământ în Iași. Care sunt primele statistici ale demersului național

Direcția Județeană de Statistică Iași a dat publicării mai multe date pe 5 iulie referitoare la recensământ Iași. Conform sursei citate, ca urmare a recenzării pe teren dar și a autorecenzării un număr de 475.623 de chestionare au fost completate pe raza judeţului Iași. Orașele din județ stau mai prost la capitolul persoane înregistrate având 42%, comparativ cu mediul rural care are 58%.

La nivel de municipiu, au fost completate 165.653 de chestionare, iar peste 50% din populație a fost luată în evidența autorităților. În Pașcani un procent de 67% dintre persoanele rezidente au participat la acest demers. În josul clasamentului referitor la procentul de recenzare se află orașul Podu Iloaiei care are un procent de 32% urmat de Hârlău cu 46% și Târgu Frumos cu un procent de 64,4%.

Sunt comune în care procentul de recenzare a atins un procent uriaş care pleacă de la 85% şi ajunge chiar la 100%. Aceste localități sunt Probota, Strunga, Cristești, Belcești, Brăești, Vlădeni, Ruginoasa, Moțca, Plugari și Șipote. La polul opus se află localități precum Prisăcani, Scobinți, Aroneanu, Balș, Grajduri cu un procent de aproximativ 30-45% dintre ieșeni. Vă aducem aminte faptul că la nivel de Iași sunt mai multe puncte fixe de recensământ.

Iașul stă prost la capitolul recensământ, dar situația s-ar mai putea remedia pentru că cetățenii mai au la dispoziție o săptămână.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *