Medicii ieșeni sunt îngrijorați de ce va urma! Județul Iași se află pe o pantă de infectare mult mai accentuată, comparativ cu celelalte valuri. Reprezentanții DSP Iași au precizat că rata de internare a pacienților COVID-19 în secțiile non-ATI este similară cu rata din valurile anterioare, dar rata de internare în secțiile ATI este dublă
Specialiștii au precizat că județul Iași a ajuns aproape de vârful infectărilor din valul 4. Numărul internărilor și a pacienților cu forme grave ale bolii crește pe zi ce trece, iar medicii se așteaptă la cele mai sumbre scenarii. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au precizat că rata de internare în secțiile non-ATI este similară cu rata din valurile 2 și 3, dar rata de internare în secțiile ATI s-a dublat.
„De la 1 iulie 2021 și până ieri, 15 septembrie 2021, s-au înregistrat 1.619 cazuri noi. Majoritatea sunt din urban și din localitățile limitrofe, ceea ce era de așteptat. În afară de localitățile urbane. Pe primul loc la numărul de cazuri înregistrate se numără Valea Lupului, Miroslava și Lunca Cetățuii. Avem internați pacienți COVID-19 și din alte județe. De această dată, panta de infectare este mult mai accentuată decât în valul 2. Referitor la vaccinări, din cele 217.368 de persoane vaccinate complet, în ultimele două luni, doar 29.000 s-au vaccinat de la începutul valului 4, ceea ce este foarte puțin. Rata de internare în secțiile non-ATI este similară cu rata din valurile 2 și 3, dar rata de internare în secțiile ATI este dublă, față de celelalte valuri”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
Medicii au fost nevoiți să deschidă trei locuri noi ATI-COVID-19
Ieri, 15 septembrie 2021, în județul Iași a fost înregistrat un nou record de infectări în județul Iași. Peste 150 de persoane au fost confirmate pozitiv în ultimele 24 de ore, numărul total de infectări de la începutul pandemiei ajungând la 44.166. Odată cu numărul foarte mare de cazuri a crescut și numărul internărilor în spitalele suport COVID-19. Astfel, ieri erau internați aproximativ 281 de ieșeni, iar 36 dintre aceștia se aflau în stare foarte gravă în secțiile ATI.
„Chiar recent am fost informat că au mai apărut 3 noi cazuri, pe care nu știm unde să le mai punem. Încercăm să deschidem repede la Spitalul CFR un număr de 3 locuri de ATI. Nu ne așteptam să se întâmple așa de repede, dar, din nefericire, s-a întâmplat. Dacă media internărilor în iulie era de 4,4 pe zi, în august 2021 a crescut la 13,6, iar în primele 15 zile din septembrie 2021 – la 37,8 pe zi. Situația este foarte gravă și ne putem aștepta la scenarii dramatice”, a declarat ieri dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
Se așteaptă redeschiderea Spitalului Mobil de la Lețcani
Conducerea Direcției de Sănătate Publică a vorbit despre redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani, pentru combaterea noului val de infecție. Aceștia așteaptă ca ISU să rezolve problemele tehnice, iar spitalul să poată funcționa măcar în următoarele două luni.
„De la ISU nu avem încă niciun răspuns despre redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani. Din ce am înțeles, marți, 14 septembrie 2021, ar fi trebuit să finalizeze preluarea spitalului, după care trebuie făcută o evaluare tehnică. Acolo erau acele probleme legate de instalația electrică și de instalația de încălzire. Mizăm pe faptul că ISU ar putea să rezolve problema. Legat de unitatea mobilă ATI care se află la Spitalul de Boli Infecțioase, aceasta a stat la Botoșani, neutilizată, din cauza unor probleme tehnice, pe care nu au putut să le rezolve, în timp ce Iași le-au rezolvat într-o săptămână. Sperăm să se descurce și la Lețcani la fel, iar spitalul să poată funcționa măcar cât mai e cald afară. De exemplu, în lunile octombrie, noiembrie, când va fi vârful acestei pandemii”, a precizat directorul DSP Iași.