Prima pagină » Titlurile zilei » Iașul pierde 9,5 milioane euro din cauza lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean! Mărturii cutremurătoare despre spitalul mobil de la Lețcani. Firma turcă SDI Global LLC nu a fost penalizată cu niciun leu după 71 zile de întârziere – DOCUMENT

Iașul pierde 9,5 milioane euro din cauza lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean! Mărturii cutremurătoare despre spitalul mobil de la Lețcani. Firma turcă SDI Global LLC nu a fost penalizată cu niciun leu după 71 zile de întârziere – DOCUMENT

28 iul. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Spitalul mobil de la Lețcani pentru pacienții de COVID-19 devine o imensă bătaie de joc a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Firma turcă SDI Global LLC nu și-a onorat obligațiile contractuale, însă nu a fost penalizată pentru întârzierea de 71 de zile.

Valoarea penalităților ar trebui să fie la 9.5 milioane de euro din totalul de 13.4 milioane euro. Conducerea Prefecturii Iași l-a prins pe șeful CJ cu o minciună grosolană despre vămuirea containerelor și echipamentelor medicale de la Parcul Transagropolis

Iașul pierde 9,5 milioane euro din cauza lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean

Spitalul mobil de la Lețcani  pentru pacienții de COVID-19 a ajuns o adevărată bătaie de joc a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Firma turcă SDI Global LLC nu a reușit nici acum să-și onoreze obligațiile contractuale. Cu toate acestea, nu a fost penalizată pentru întârzierea de 71 de zile până acum. Valoarea penalităților ar trebui să fie la 9.5 milioane de euro, din totalul de 13.4 milioane euro.

Numărul de cazuri noi de COVID-19 se menține la peste o mie pe zi, iar locurile din spitalele ieșene și cele din zona Moldovei sunt tot mai aglomerate. Județul Iași și întreaga zonă a Moldovei are nevoie de acest spital cu 250 de paturi cât mai repede. Cu toate acestea, Maricel Popa se dovedește tot mai incapabil în calitatea de șef CJ Iași. Cel care a făcut de râs ieșenii pe scena din Piața Unirii la 1 decembrie 2019 cu sintagma de la „Nisa pân’ la Tisa” nu poate gestiona corect și legal niciun contract cu fonduri publice.

Spitalul mobil de la Lețcani a fost amânat nepermis. Firma turcă SDI Global trebuia penalizată cu 9.5 milioane euro

În data de 21 aprilie a fost stabilit câștigătorul, firma turcă SDI Global LLC din Ankara. Aceasta avea la dispoziție 20 de zile pentru livrare și alte 7 zile pentru instalarea spitalului. Practic, luni, pe 18 mai 2020, spitalul mobil de la Lețcani trebuia deja să funcționeze și să primească pacienții. Astăzi, 28 iulie 2020, la Parcul Transagropolis abia au ajuns containerele, iar montarea acestora va mai dura câteva zile bune. Până acum s-au pierdut 71 de zile cu acest contract, însă firma din Turcia nu a suportat nicio penalizare. Așa se face că Maricel Popa, cel mai slab președinte al CJ Iași din ultimii 30 de ani, și-a bătut joc de toți locuitorii Moldovei în ultimele trei luni și nu dă semne că poate face altceva.

„Sper ca cei desemnați câștigători de comisia formată la nivelul Euronest să respecte termenele contractuale și în mai puțin de o lună această unitate medicală să poată primi pacienți. Termenul de livrare este de maximum 20 de zile. De asemenea, firma desemnată se obligă ca în termen de șapte zile să instaleze, să pună în funcțiune și să obțină avizele necesare de la Ministerul Sănătății”, spunea Maricel Popa pe 21 aprilie.

Spitalul mobil de la Lețcani, gaură imensă în bugetul județului Iași. Maricel Popa nu a spus un cuvânt despre întârzierile achiziției

Ce înseamnă acest lucru? În contractul încheiat între Euronest și SDI Global LLC este stipulat faptul că se pot percepe penalități de 1 la sută pe zi din valoarea acestuia dacă nu se respectă termenele. Cum contractul are o valoare de 13,4 milioane euro, 1 la sută înseamnă 134 mii euro. La 71 zile, suma ajunge la 9,5 milioane de euro, bani pe care Euronest ar trebui să-i impute furnizorului unității medicale.

„În cazul în care, din vina sa exclusivă, furnizorul nu reușește să își îndeplinească obligațiile asumate prin contract, achizitorul are dreptul de a deduce din prețul contractului, ca penalități, o cotă de 1 la sută din valoarea bunurilor nelivrate/neinstalate, pe zi de întârziere, dar nu mai mult decât prețul contractului”, se stipulează în contractul dintre ADI Euronest și SDI Global LLC. Pentru Maricel Popa este mai important capitalul electoral decât bunăstarea locuitorilor județului Iași.

Maricel Popa, președintele Consiliulu Județean Iași, a fost prins cu minciuna. Vămuirea spitalului mobil de la Lețcani a fost solicitată cu întârziere

Conducerea Prefecturii l-a prins pe Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, cu o minciună grosolană despre vămuirea containerelor și echipamentelor medicale de la Parcul Transagropolis. Popa afirmase duminică, 26 iulie 2020, că autoritățile pun piedică în procesul de vămuire, deși Euronest ceruse demult acest lucru. Însă, Alina Popa, directorul Euronest, a făcut o cerere abia vineri, 24 iulie 2020, în acest sens.

„DSP Iași a dat un aviz condiționat prin care se arată ce trebuie să funcționeze la Parcul Transagropolis. APM Iași a emis un alt aviz. În legătură că vămuirea obiectelor care fac parte din spital, am discutat cu cei de la Vamă, au fost permanent în discuții cu ei, au explicat condițiile prin care se face procedura respectivă. Este nevoie de documente, este o procedură în desfășurare. Vineri (24 iulie 2020), titularul contractului, Euronest, a depus o solicitare ca un reprezentant al Vămii să fie prezent astăzi (luni, 27 iulie 2020) pentru procedurile de vamă. Nimeni nu împiedică acest proiect, avem nevoie de spitalul mobil și așteptăm să fie implementat. Nu înțeleg discuțiile cum că cineva s-ar opune acestui proiect”, a spus prefectul Marian Grigoraș.

Șeful CJ a blocat sprijinul autorităților statului. Contractul nu s-a derulat transparent

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a ascuns de la bun început detalii esențiale despre spitalul mobil de la Lețcani făcut de firma SDI Global LLC.

„În foarte multe discuții pe care le-am avut cu domnul Maricel Popa începând cu luna martie mi-am oferit sprijinul pentru implicarea Consiliului Județean în ceea ce privește combaterea pandemiei COVID-19. Am avut inclusiv o discuție înainte de adoptarea hotărârii de Consiliu Județean. Ulterior, în discuțiile cu domnia sa, i-am solicitat să ne țină la curent cu derularea contractului. La un moment dat, comunicarea cu el a devenit problematică. Nu a mai spus nimic despre acest contract. Recunoscând nevoia de a avea acest spital la Iași, am întrebat la instituțiile de profil în ce mod putem sprijini acest lucru”, a menționat prefectul Marian Grigoraș.

Membrii din Guvernul României cer ca spitalul să fie realizat cât mai repede

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, i-a cerut lui Maricel Popa să grăbească implementarea proiectului privind spitalul mobil de la Lețcani. Alexe a arătat că Maricel Popa a atacat Guvernul pentru a-și acoperi incompetența.

„Din 21 aprilie, dată când a fost implementat acest proiect, ar fi trebuit să calculăm 20 plus alte 7 zile pentru implementare. Au trecut de atunci 3 luni și suntem la al cincilea termen. Îi asigurăm pe locuitorii Moldovei că nu și-ar permite niciun membru al Guvernului să pericliteze sănătatea cetățenilor. Toate instituțiile statului român sunt gata să sprijine orice demers al autorităților publice locale pentru combaterea pandemiei COVID-19. Sper ca Maricel Popa să înțeleagă că Guvernul este gata să-l sprijine. Important e ca el să fie serios, nu prefectul trebuie să constate minciunile lui. Euronest a solicitat abia vineri un lucrător vamal. Un spital mobil nu înseamnă 40 de containere pentru care s-au plătit 10 milioane de euro din bugetul județului Iași”, a menționat Costel Alexe, ministrul Mediului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *