Prima pagină » Local » Iașul, pe locul locul 2 la nivel național ca număr de infectați cu COVID-19! În numai 24 de ore, numărul de pacienți s-a dublat, iar focarele din spitale și instituții s-au extins

Iașul, pe locul locul 2 la nivel național ca număr de infectați cu COVID-19! În numai 24 de ore, numărul de pacienți s-a dublat, iar focarele din spitale și instituții s-au extins

18 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Ieri, Iașul a bătut un nou record ca număr de infectați cu COVID-19. În numai 24 de ore s-au raportat 110 ieșeni cu coronavirus, număr aproape dublu față de ziua anterioară. Numărul mare de cazuri poate fi justificat și de extinderea focarelor din spitale și instituții. Medicii spun că se așteaptă ca numărul de infectări pe țară să ajungă la 2.000 pe zi

Ieri, Iașul s-a clasat pe locul 2 pe țară ca număr de infectări cu COVID-19, după municipiul București. În numai 24 de ore, au fost raportate 110 îmbolnăviri, aproape dublu față de ziua precedentă, când s-au înregistrat 71 de cazuri. Totodată, la retestarea persoanelor din focarele din instituții și spitale, a reieșit faptul că focarele s-au extins. Medicii infecționiști prevăd dezechilibrarea situației și faptul că vom asista la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 nu numai la nivelul Iașului, ci și la nivel național. Aceștia explică concluzia prin faptul că a început școala, iar aglomerația din oraș va contribui la răspândirea cu rapiditate a virusului.

Dr. Carmen Manciuc: „Prevedem faptul că vor fi, în medie, 2.000 de infectări raportate zilnic”

Medicii infecționiști din Iași devin din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Iașul se menține în fruntea țării ca număr de infectări cu COVID-19. Ieri am asistat la un nou record al numărului de cazuri. De la începutul pandemiei de COVID-19, niciodată nu au fost raportate 110 cazuri de îmbolnăviri într-o singură zi. Timp de mai multe zile, media de cazuri zilnice a fost de 50.

„Asistăm la o creștere a numărului de pacienți infectați cu COVID-19, dar, odată cu începerea anului școlar, preconizăm că la nivel național vor fi și mai multe cazuri. Prevedem faptul că vor fi, în medie, 2.000 de infectări raportate zilnic la nivel național. Aglomerația din oraș va contribui la răspândirea cu rapiditate a virusului”, spune dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Medicii mai spun că, în ciuda advertismentelor date populației, oamenii nu mai respectă măsurile de protecție și distanțare.

Medicii recunosc că, în ciuda recomandărilor făcute, bunicii sunt nevoiți să-și ia nepoții de la școală

Chiar înainte de începerea anului școlar, medicii au recomandat bunicilor să evite să-i ia pe nepoți de la școală și asta pentru că bătrânii fac parte din grupul extrem de vulnerabil la infecția cu coronavirus. Majoritatea persoanelor care au decedat la Iași după ce au fost diagnosticate cu COVID-19 erau persoane cu vârsta peste 60 de ani. Medicii ieșeni au constatat imediat după începerea anului școlar că recomandarea lor nu poate fi pusă în practică.

„Am tot anunțat că bunicilor le este recomandat să nu meargă să-și ia nepoții de la școală. Am discutat chiar și cu un coleg de serviciu acest aspect. Pentru că atât el, cât și soția lui sunt la serviciu când cel mic trebuie luat de la școală, singurele persoane care pot face asta sunt bunicii. Mai ales copiii mici au nevoie să fie luați de la cursuri de către un adult, acesta având nevoie de îngrijire până la venirea părinților de la lucru. În aceste situații, chiar nu există alte soluții”, mai spune dr. Carmen Manciuc.

Cel mai mare focar de infecție cu COVID-19 de la începutul pandemiei de coronavirus este la Spitalul „Sf. Sava” din Iași. Peste 100 de pacienți în stare critică, infectați cu noul tip de virus

Extinderea focarelor din Iași contribuie la creșterea fulminantă a numărului de cazuri de COVID-19 raportate zilnic. Cel mai mare focar înregistrat la Iași de la începutul pandemiei de COVID-19 este la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de controversatul om de afaceri Viorel Blăjuț. Acolo se pare că situația a scăpat de sub control și asta pentru că are mai multe cazuri de coronavirus decât la orice spital suport COVID-19 din Iași. În focarul inițial au fost depistate 99 de cazuri de COVID-19. În perioada 9-11 septembrie, au fost efectuate retestări atât la personal, cât și la beneficiari. La aceste retestări, 11 salariați și 19 beneficiari s-au negativat. În data de 14, Direcția de Sănătate Publică Iași a depistat faptul că în această unitate medicală mai erau pozitivi la infecția cu coronavirus 19 salariați și 50 de pacienți.

Focare de infecție cu COVID-19 extinse la IRO și la Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași

La Institutul de Psihiatrie „Socola”, unde în focarul inițial au existat 31 de persoane infectate cu COVID-19, pe data de 15 septembrie au mai fost confirmați 7 pacienți pozitivi. La Centrul de Plasament C.A. Rosseti, în primul focar au fost depistați 69 de beneficiari și angajați pozitiv la infecția cu COVID-19. La ultima retestare făcută în această lună, au mai fost depistați pozitiv alți 5 beneficiari. Copiii depistați pozitiv sunt îngrijiți de un medic infecționist și sunt izolați în două clădiri din zona Tătărași, puse la dispoziție de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului din Iași. În prezent, în aceste două clădiri sunt 22 de beneficiari și un salariat.

La Institutul Regional de Oncologie din Iași, secția Îngrijiri Paleative, în focarul inițial au fost depistate pozitive la infecția cu COVID-19 26 de persoane, dintre care fac parte pacienți cu cancer. Aceștia au fost direcționați către Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și Spitalul „Căi Ferate”. Ieri, la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, la secția Chirurgie Pediatrică I, 5 cadre medicale au fost depistate pozitiv la infecția cu noul tip de virus. Persoanele confirmate au intrat în izolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`