Prima pagină » Economic Local » Iașul nu are niciun focar de pestă porcină în gospodării. În continuare, sunt probleme cu mistreții
Iașul nu are niciun focar de pestă porcină în gospodării. În continuare, sunt probleme cu mistreții

Iașul nu are niciun focar de pestă porcină în gospodării. În continuare, sunt probleme cu mistreții

21 mart. 2024, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

În gospodăriile din Iași nu mai este niciun focar de pestă porcină de aproape un an. DSVSA le-a stopat și a impus o serie de măsuri de biosecuritate. Probleme mai sunt la porcii mistreți care transmit ușor boala. Cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariție

Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină africană în gospodării. În ultimul an, specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au dispus măsuri de biosecuritate, iar în 2024 nu au fost probleme la porcii din gospodării. În continuare, sunt cazuri de mistreți bolnavi de PPA. În laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași sunt analizate lunar probe, iar rezultatele au arătat că principala cauză a morții este virusul PPA. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic în ultimii 6 ani din cauza pestei porcine africane. Pentru că aceste cazuri de PPA se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, situația este și mai gravă, astfel că specialiștii iau toate măsurile pentru stoparea răspândirii acestui virus.

În județul Iași, mai sunt focare de pestă porcină africană la mistreți

Printre măsurile pentru combaterea răspândirii pestei porcine africane ce au fost dispuse de specialiștii din Iași se regăsesc efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazuri, iar recoltarea probelor se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă.

De asemenea, fermierii afectați de pesta porcină africană au fost despăgubiți. Pentru că numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană este în creștere, specialiștii în silvicultură au sporit verificările din fondurile cinegetice din județul Iași.

Compensații pentru fermierii cu porci cu PPA

Fermierii afectați de pesta porcină africană primesc compensații, respectiv 15 euro/cap de animal. Astfel, acestea se acordă pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare, atât pentru fermele cu porci care au greutate mai mare de 105 kilograme, cât și pentru cele unde se face reproducție, respectiv cu greutate mai mare de 25 kg la data instituirii restricțiilor. Sumele se stabilesc de o comisie de evaluare din cadrul DSVSA, iar compensațiile se pot acorda o singură dată pentru același lot de animale, în cuantum de 0,5 euro/zi de restricție/cap animal deținut, dar nu mai mult de 15 euro/animal.

În județul Iași, sunt 15.600 de exploatații, cu 40.200 de porci. Anul trecut, au fost despăgubiți fermierii care au îndeplinit condițiile pentru 193 de animale. În gospodăriile din Iași, nu mai este niciun focar de pestă porcină de aproape un an, ci numai la mistreți.

Comentarii
  • Andreea Florea

    Cred ca da drumul la autorizatii Florica Pulica Sebica, nu mai avem cărniță in frigider

  • Sa stii ca nu ma ascund in spatele monitorului. Cand ajung la asociatie iti bat obrazul si iti dau un stuchit intre ochi. Nu ai ce sa-mi faci. Sunt corect, achit cotizatia si te mai bag si-n pisda matii. Nu stiu daca e moarta sau nu…te trimit in pamînt lîngă ea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *