Iașul este în topul județelor cu cele mai multe dosare depuse în Programul Casa Verde Fotovoltaice, la nivelul regiunii Moldova. În sesiunea din acest an, au fost depuse 1.281 de dosare
Potențialii beneficiari din Iași au fost interesați și în acest an de Programul Casa Verde Fotovoltaice. Iașul este în topul județelor din Moldova, ca număr de dosare depuse, în anul 2022. Potrivit datelor furnizate de Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, au fost depuse 1.281 de dosare, din Iași. Dintre acestea, au fost analizate 62 de dosare, din care 61 au fost aprobate și 1 a fost respins. În sesiunea din 2019 a programului Casa Verde Fotovoltaice, au fost depuse, de către solicitanții din județul Iași, 883 de dosare de finanțare, prin care s-a solicitat suma de 17 milioane de lei. În sesiunea din 2021 a programului derulat și la Iași, au fost depuse, din județ, 1.281 de dosare, prin intermediul cărora s-au solicitat ajutoare financiare în valoare de 25 de milioane de lei.
Iașul este în topul județelor, ca număr de dosare depuse anul acesta
Prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, beneficiarii obțin până la 20.000 de lei nerambursabili, reprezentând 90 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3kW. În sesiunea din acest an, potențialii beneficiari din Iași trebuie să respecte o serie de condiții, dacă vor să primească cei 20.000 de lei. În termen de 60 de zile de la publicarea listei cu solicitanții aprobați, instalatorul validat scanează și introduce, în aplicația informatică, contractul de finanțare nerambursabilă și declarația pe propria răspundere a solicitantului, semnate de către solicitantul aprobat. Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice, dar și obținerea certificatului de racordare. Specialiștii analizează dosarele depuse de potențialii beneficiari, iar listele sunt publicate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
„În continuare, vom depune toate eforturile pentru evaluarea și publicarea dosarelor beneficiarilor într-un ritm accelerat”, a precizat Laurențiu Adrian Neculăescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Ieșenii primesc 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice
În bugetul de venituri și cheltuieli al instituției, au fost prevăzute sume care să permită finanțarea tuturor cererilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate impuse de ghidul de finanțare. Programul care s-a derulat în ultimii 10 ani și în Iași a avut succes din primul an de la demararea lui. Dacă în primii ani de la debutul programului beneficiarii primeau 6.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice, suma a crescut, la solicitarea potențialilor beneficiari. Scopul programului Casa Verde Fotovoltaice îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național. Unul dintre beneficiarii din Iași ai programului derulat de stat este Aurel Bârsăniuc, din comuna Aroneanu.
Iașul a fost în topul județelor, în ultimii doi ani, în privința dosarelor depuse în programele derulate de AFM.