Prima pagină » Local » Iașul, în top național privind calitatea serviciilor publice municipale
Iașul, în top național privind calitatea serviciilor publice municipale

Iașul, în top național privind calitatea serviciilor publice municipale

23 iun. 2022, 20:45,
în Local

Un nou clasament care a avut ca țintă reședințele de județ a ridicat Iașul pe locul al treilea la capitolul gestionarea deșeurilor. Cu un onorant loc al treilea în clasament, Iașul se numără astfel printre municipiile care respectă legislația într-o mare măsură și fac eforturi pentru a crește calitatea și performanța serviciilor publice privind gestionarea deșeurilor, prin dezvoltarea de programe proprii de prevenție și management al deșeurilor.

Clasamentul face parte din „Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale”, realizat de Societatea Academică din România și Asociația Act for Tomorrow. Raportul se bazează pe 141 de analize efectuate la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale monitorizate, printre indicatorii urmăriți fiind gestionarea deșeurilor, educația și transportul public. Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022, timp în care au fost monitorizate 47 de unități administrativ-teritoriale (municipii reședință de județ și primăriile de sector din București).

În cadrul cercetării au fost oferite punctaje pentru asigurarea colectării separate pe fracții, îndeplinirea țintelor de reciclare la nivel de municipalitate, implementarea instrumentului „plătește pentru cât arunci”, informarea și educarea cetățenilor, îndeplinirea țintelor de reciclare, colectarea biodeșeurilor, colectarea DEEE-urilor și a deșeurilor voluminoase și de construcții, actualizarea și publicarea contractelor de salubritate, gestionarea deșeurilor abandonate, programe proprii de prevenire, inovare sau economie circulară.

Indicatorii monitorizați au fost:

1. Asigurarea colectării separate pe fracții;
2. Îndeplinirea țintelor de reciclare la nivel de municipalitate;
3. Actualizarea contractului de salubrizare conform legii;
4. Implementarea instrumentului “plătește pe cât arunci”;
5. Asigurarea colectării biodeșeurilor;
6. Existența strategiilor sau programelor proprii de gestionare a deșeurilor;
7. Asigurarea colectării separate pentru: deșeuri electrice și electrocasnice (DEEE), deșeuri de baterii și acumulatori (DBA), deșeuri voluminoase și deșeuri construcții;
8. Asigurarea informării și educării cetățenilor;
9. Finanțarea infrastructurii de colectare separată în școli;
10. Îndeplinirea atribuțiilor privind colectarea deșeurilor abandonate.

În ultimii ani, Salubris SA s-a impus ca lider național în domeniul salubrității obținând următoarele distincții:

Premiul național – Locul 1 în topul național al firmelor, oferit de Camera de Comerț și Industrie a României;

Marele Premiu la categoria Companii, oferit în cadrul Galei pentru „Un mediu curat”, pentru proiectul „Pune deșeurile la locul lor”;

Municipiul Iași a fost desemnat câștigător la categoria „Excelență în Protecția Mediului și Gestionarea Eficientă a Deșeurilor” de către Asociația Municipiilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025