Prima pagină » Economic Local » Iașul este județul unde fermierii au cele mai mari pierderi la porumb, o cultură calamitată în proporție de 100 la sută. Direcția Agricolă verifică cererile de despăgubiri până pe 15 septembrie 2020

Iașul este județul unde fermierii au cele mai mari pierderi la porumb, o cultură calamitată în proporție de 100 la sută. Direcția Agricolă verifică cererile de despăgubiri până pe 15 septembrie 2020

09 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Iașul este unul din județele din Moldova cu cele mai mari pagube la porumb, cultură calamitată în proporție de 100 la sută. Direcția Agricolă Iași verifică ultimele cereri depuse de fermierii care au culturile de primăvară calamitate. Din cele 80.000 de hectare cultivate cu porumb și floarea-soarelui, 70.000 de hectare au fost declarate calamitate. În următoarele zile, inspectorii vor verifica ultimele cereri de despăgubiri depuse de fermierii din Iași, pentru porumb și floarea-soarelui.

Iașul este unul din județele din Moldova cu cele mai mari pagube la porumb, cultură calamitată în proporție de 100 la sută. Specialiștii Direcției Agricole Iași sunt din nou pe teren pentru ultima etapă de verificare a culturilor agricole de primăvară afectate de secetă. Până pe data de 15 septembrie 2020, specialiștii vor verifica suprafațele agricole din comunele ieșene. Legislația a permis fermierilor să depună rapoarte operative privind culturile afectate de secetă până la data de 1 septembrie 2020, astfel că suprafața pentru care s-au solicitat despăgubirile de secetă a crescut în ultima săptămână.

Cultura de porumb este cea mai afectată de seceta extremă din 2020, fiind calamitată în anumite zone în proporție de 100 la sută

Fermierii din Iași au depus cele mai multe cereri de despăgubiri pentru cultura de porumb, fiind cea mai afectată cultură de primăvară. La floarea-soarelui gradul de afectare este între 30 și 80 la sută, iar la porumb, de 100 la sută. Conform Ordinului nr. 222/august 2020 emis de Ministerul Agriculturii, acțiunea de verificare în teren a culturilor de primăvară afectate de secetă se va finaliza în data de 15 septembrie. Pâna la sfârșitul lunii septembrie, vor fi transmise la Ministerul Agriculturii datele cu privire la suprafețele agricole afectate și evaluarea privind pierderile înregistrate.

Gabriel Hoha, director Direcția Agricolă Iași: „În afară de comuna Cristești nu există comună care să nu fi fost verificată”

Potrivit directorului Direcției Agricole Iași, Gabriel Hoha, inspectorii au verificat toate terenurile agricole cu porumb și floarea-soarelui din toate comunele din Iași, fiind vorba de o suprafață de 70.000 de hectare culturi calamitate.

„În afară de comuna Cristești nu există comună care să nu fi fost verificată. Mai sunt înștiințări pe anumite zone din județ pe care le verifică colegii mei până pe data de 15, iar până pe data de 30 septembrie centralizăm datele și le trimitem Ministerului. Cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb”, susține Gabriel Hoha, director Direcția Agricolă Iași.

Banii pentru culturile de primăvară afectate de secetă vor fi virați în conturile fermierilor până la sfârșitul anului 2020.

Minimum 30 la sută din suprafața declarată de fermierii din Iași care vor despăgubiri trebuie să fie calamitată

Fermierii din Iași care vor despăgubiri pentru secetă, pentru culturile de toamnă, trebuie să depună o cerere-tip la sediul Agenției de Plăți și Intervenție (APIA) Iași. Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță. Beneficiarii trebuie să îndeplinescă cumulativ următoarele condiții: să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30 la sută aferent culturii calamitate. De asemenea, suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30 la sută din suprafața totală declarată în cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate.

Cea mai mare sumă acordată drept despăgubire pentru fermieri este cea pentru grâu

Culturile afectate de seceta din 2020 la nivelul Iașului sunt grâul, cu 25.000 de hectare distruse din cele 40.000 cultivate în Iași, rapița, cu 4.000 de hectare din cele 7.000 însămânțate în toamnă și 3.000 de hectare de orz din cele 3.300 cultivate. Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 sunt de 925 de lei, la hectar, pentru grâu sau secară. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei, la rapiță. Din fiecare cuantum în parte fermierii din Iași vor primi 80 la sută din sumă începând cu sfârșitul lunii septembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`