Prima pagină » Eveniment-Social » Iașul este cea mai ieftină destinație de lux din Europa, consideră Der Standard, ziar din Austria
Iașul este cea mai ieftină destinație de lux din Europa, consideră Der Standard, ziar din Austria

Iașul este cea mai ieftină destinație de lux din Europa, consideră Der Standard, ziar din Austria

11 aug. 2023, 15:12,
în Eveniment-Social
Ziarul din Austria, Der Standard, consideră că Iașul este cea mai ieftină destinație de lux din Europa. Peste orașe precum Varna (Bulgaria), Daugavpils (Letonia), Bursa (Turcia) etc.
Analiză este postată pe Der Standard.de, și explică de ce Iașul obține locul 1 la această categorie:
” Pentru a afla unde călătorii pot găsi oferte de lux la prețuri accesibile în Europa, o companie de turism online a analizat 60 de orașe pentru diverși factori, cum ar fi costul mediu pe persoană al unui hotel de cinci stele, o zi spa și o masă cu trei feluri într-un restaurant. Orașele românești Iași și Cluj-Napoca, unde o noapte la hotel de cinci stele costă în medie 85,11 euro de persoană, se află în fruntea clasamentului celor mai ieftine destinații de vacanță de lux. Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, se află pe locul trei, cu alte trei orașe bulgare, de asemenea, în top 15. Pentru prețurile camerelor a fost utilizată o medie națională, aceasta nu poate fi atribuită geografic orașelor individuale. ” se arată în articol.

Top 10 orașe din Europa de lux la prețuri accesibile

1. Iași,  România, hotel de lux 85,11 €, meniu cu trei feluri: 30,37 €
2. Cluj-Napoca,  România, hotel de lux 85,11 €, meniu cu trei feluri: 40,49 €
3. Plovdiv,  Bulgaria, hotel de lux 107,91 EUR, meniu cu trei feluri: 32,04 EUR
4. București,  România, hotel de lux 85,11 €, meniu cu trei feluri: 44,54 €
5. Varna,  Bulgaria, hotel de lux 107,91 EUR, meniu cu trei feluri: 34,34 EUR
6. Burgas,  Bulgaria, hotel de lux 107,91 EUR, meniu cu trei feluri: 33,33 EUR
7. Constantă,  România, hotel de lux 85,11 €, meniu cu trei feluri: 37,96 €
8. Daugavpils,  Letonia, hotel de lux 154,31 EUR, meniu cu trei feluri: 25,07 EUR
9. Izmir,  Turcia, hotel de lux 183,94 €, meniu cu trei feluri: 14,71 €
10. Bursa,  Turcia, hotel de lux 183,94 EUR, meniu cu trei feluri: 23,05 EUR
Analiza costurilor a ținut cont și de prețurile pentru cursele cu taxiul și pentru o zi la spa pentru doi adulți. Indicele de siguranță nu are nicio legătură cu costurile, dar a fost inclus și în clasament. Zagrebul, de exemplu, a reușit doar pe locul 19 în Croația, cu tariful mediu de taxi costând doar 5,97 euro și orașul având un indice de siguranță de 77,8 (din 100 posibile). Orașul turc Izmir are cel mai mic preț mediu pentru un meniu de restaurant la 14,71 euro.
Potrivit sondajului, călătoriile cu taxiul sunt cele mai ieftine în Ankara, Turcia (2,18 EUR în medie), iar o zi spa este cea mai ieftină în Daugavpils în Letonia (67,94 EUR în medie pentru doi adulți). Comparația conține câteva detalii mai puțin precise despre ceea ce este inclus în costuri (de exemplu, în spa), dar poate ajuta probabil la orientarea pentru o ofertă de lux la prețuri moderate. (Sascha Aumüller, 10 august 2023)
Metodologie: Datele clasează 60 de orașe din Europa pentru potențialul lor de vacanțe de lux la prețuri accesibile, luând în considerare cinci factori diferiți:
Hotel de cinci stele: costul mediu al unei camere de persoană pe noapte
Ziua Spa de lux: costul mediu al unei zile spa pentru 2 adulți
Taxi: costul unei călătorii cu taxiul de 5 km
O masă: costul unei mese cu trei feluri pentru 2 persoane într-un restaurant de gamă medie
Scorul de siguranță: indicele de siguranță Numbeo
Pentru selectarea orașelor, au fost determinate cele mai mari patru orașe din 15 dintre cele mai ieftine țări din Europa (excluzând Rusia, Belarus, Kosovo și Ucraina). Odată ce datele au fost introduse, factorii au fost normalizați pentru a atribui un scor între 0 și 1 pentru fiecare factor. Dacă nu erau disponibile date, a fost atribuită o valoare „–” și, prin urmare, un scor automat de 0. Scorurile normalizate au fost apoi adăugate și multiplicate cu 20 pentru a oferi fiecărei locații un scor general de până la 100. Locațiile au fost apoi clasate în funcție de scorul lor total, locația cu cel mai mare scor în frunte.
Articolul original îl puteți găsi AICI.
Comentarii
  • ● Felicitari, municipiul Iasi chiar merita ● Recent o publicație din Palestina a declarat Botosaniul si Iașul, drept cele mai vechi orase din Nord ●

    Bai, Botoșaniul e cel mai fain oraș de Luxe din Europa.Botosaniul și Iașul.

    ○In Botosani, poți vizita centrul vechi/ cartierul evreiesc (la noi in Iasi, comunistii l-au distrus) unde o să găsești cladiri cu arhitectura germana ( fiind construit de evrei, ei au adus arhitecți vestiți din Germania) , mai poți vizita gara de Nord Botosani ( recent restaurată) construita de austrieci dupa modelul garilor austriece, mai ai tunelurile secrete din cartierul evreiesc, tuneluri inalte de 3 metri late de 10metri si construite pe 3 etaje subterane…e o nebunie.
    ○ Eu am stat puțin în oras, fiind invitat la nunta unui coleg de munca ( cine e nascut in Iași și nu are un coleg de servici din Botosani, înseamna ca nu merge la munca si ca e somer 100%).

    ○Sarituri cu parașuta deasupra orasului Botoșani.
    De pe aeroportul Salcea ( situat chiar aproape de Botosani) decolează zilnic 6 avioane de agrement (3-6locuri) care asigura zboruri si se poate sari cu parasuta insotiti de un instructor.
    Eu am sarit si am aterizat pe un bloc de locuinte nu e glumă…au scris in presa locala, ceva de genul,, un ieșean a zburat pe bloc” ;))

    Se poate plimba cu vaporașul pe Sitna, iar pe râul Drasleuca vin vaporase cu turiști din Ucraina, e o nebunie. Recomand.
    De vizitat, in perioada asta ( august 2023) e si Muzeul Judetean de istorie Botosani, acolo au in aceasta luna 8aug – 23 august 2023, o expozitie intitulata: „Vickingii in Moldova de Nord” si toată istoria secreta a orașului, sabii de aur, monede ! Fain, la fiecare vizitator intrat la muzeu primiți o replică de cupru aurit a celebrei monede „koson”. Biletul costa 4 lei adulti si 2 lei copii peste 10 ani. Pt poze cu dslr /aparat profesional se plateste taxă.
    Mergeți repede, chiar se merită.

  • Daca bisericile si mall-ul sunt un lux, atunci probabil ca Iasul e o destinatie de lux. Ce plm mai poti vizita la Iasi?

  • daca iese cineva din Iasi putin mai in lateral se sterie…o tiganime peste tot.

  • Lux ieftin?! E ca și cum apa ar fi uscata. Așa ceva nu exista.
    Până va veni alde Vacchi la Iași că să se holbeze la biserici și să miroase besinile ciorilor din cluburile de pe Bahlui, vă mai trece ceva timp.

  • In afara de Palas, unde de abia mai ai unde sa pui piciorul sa te plimbi (din cauza ocupării fiecărui metru de ceva comercial), nu prea vad nimic de lux.

    Parcul Copou e plin de rahat alb de la ciori … mulțumim d-nului primar pentru mizeria din parc (bănci cu rahat, etc.) …daca nu aveți soluții lăsați pe altul mai priceput sa conducă Iașul.

    In Iași nu ai ce vizita mai.mulr de 1-2 zile.

  • Nu uitati de caminele studentesti. Acolo se merita de vizitat🤭

    Iasul merita vizitat, ai ce vedea. Spune unul ca nu ai ce vizita in Iasi mai mult de o zi sau doua?

    Ati fost la caminele studentesti? Cate fete ” zurlii” sunt acolo? Daca vii in Iasi, nu uitati si caminele studentesti…nu uitati sa aveti la voi un salam, 10 ouă si o kg de cartofi( aia e taxa). Garantat o sa traiesti o experientă ca in filmele indiene.

    Când te plimbi prin campus cu sacosa cu oua si cartofi, toate fomistele ies la geam, strigă,fac cu mana…, esti privit ca un boss, echivalentul unui magnat care se plimba cu Lambo’ pe strazile din Dubai. Jur, asa te văd pe tine ca turist studentele de acolo 😍🥰🤑

    Deci, nu uitati si caminele studentesti, cand ajungeti prin Iași !

    Eu sunt din Iași dar mă dau turist,…toate studentele sar pe mine , cand ma plimb cu sacosa de mancare prin campus, aud in urma mea voci, gen: …marita-te cu mine, stai cu mine, vin-o la mine, vreau ca să fiu cu tine,tine,doar cu tineee…haide vin-o inapoi, sa fim iar amândoi, doi,doi,…goi…vin-o la mineeee….🥰😍🥰😍🥰

  • Iesenii și mai ales primăria Iași considera Copoul că fiind zona turistica. Și este adevărat, in weekend e plin de autocare acolo, și de mașini de nt, vs, bt, bc și sv. Doar că dacă te uiți puțin mai atent in zona, ai să observi că străduțele adiacente grădinii botanice au trotuare de pământ, la fel că acum 100 de ani. Nu este nicio exagerare, asta e adevărul.
    Pe toată strada Dumbrava Roșie – cea situata de-a lungul grădinii botanice – nu exista coșuri de gunoi, în situația în care, in weekend, mașinile stau parcate bara la bara pe toată lungimea străzii. In urma lor rămân mormane de șervețele, pahare de plastic, sticle, chiștoace, ba chiar și pamperși folosiți. Iar primăria Iași nu știe de situație, se face că nu știe, sau nu ii pasa. Și da, băștinașii ieseni cred că Iasul este oraș…

  • Servetele si pamperșii folosiți sunt de la studentele care fac la bătrânețe o facultate. Am văzut eu niște babe studente aruncând pamperșii lânga gardul gradinii botanice din Iași, sau alea o fi asistente universitare?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *