Prima pagină » Local » Iașul devine mai verde! Consiliul Județean a depus cerere pentru înființarea a 14 stații de încărcare a mașinilor electrice

Iașul devine mai verde! Consiliul Județean a depus cerere pentru înființarea a 14 stații de încărcare a mașinilor electrice

13 iul. 2022, 02:00, 6 ,
Andreea Andrei în Local

Consiliul Județean Iași a depus o cerere la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru un proiect prin care se cer fonduri pentru înființarea a 14 stații de încărcare a mașinilor electrice. Proiectul vizează potențarea achiziționării de autovehicule electrice în Iași.

Proiectul, prin care se dorește înființarea a 14 stații de încărcare a mașinilor electrice, dovedește dorința administrației locale de a ajuta cetățenii să polueze mai puțin, să poată face economie și să aducă Iașul în rândul orașelor cu o infrastructură bună pentru o flotă de mașini electrice, la nivel municipal.

masina neagra pusa la incarcat

Se dorește încurajarea ieșenilor să cumpere astfel de vehicule

Înființarea a 14 stații de încărcare a mașinilor electrice cu fonduri nerambursabile

masini in trafic, poluare

Mașinile vechi, cu combustie, ajungunul dintre cei mai mari factori de poluare în Iași

Consiliul Județean Iași a depus, în data de 11 iulie 2022, un proiect prin care cere finanțare pentru înființarea a 14 stații de încărcare a mașinilor electrice. Proiectul este în valoare de 3.932.047,59 de lei, iar fondurile sunt nerambursabile, primite de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„Avem peste 1 milion de locuitori în județ și peste 250 de mii de autovehicule. Din păcate, mare parte dintre ele generează foarte multă poluare, fiind sub categoria Euro IV, iar crearea unei infrastructuri verzi pentru transport este o necesitate. Doar așa vom putea stimula ieșenii să aleagă vehiculele electrice ca alternative de transport mai puțin poluante. Deciziile pe care le luăm astăzi pot face diferența pentru generațiile viitoare și vom continua să investim în proiectele de mediu, pe orice componentă, de la calitatea aerului până la managementul deșeurilor și transportul ecologic, pentru a proteja planeta, dar și pe noi înșine”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

masina alba, marca vw

Stațiile vor fi instalate lângă clădiri de interes public din Iași

Locațiile-cheie în care vor fi montate stațiile de încărcare

casa patrata, sediul consiliuluii judetean iasi

Administrația județeană este interesată să scadă gradul de poluare din județ

Locațiile alese pentru amplasarea stațiilor de încărcare ale vehiculelor electrice sunt în jurul unor instituții importante din municipiul Iași. Amplasamentul a fost făcut astfel încât să acopere zonele „fierbinți” ale orașului, unde ieșenii merg în număr mare.

Stațiile de încărcare vor fi pe lângă Centrul Expozițional Moldova, parcarea Spitalului Clinic de Obstetrica și Ginecologie „Cuza Vodă”, parcarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, parcarea Spitalului Clinic de Urgențe „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, parcarea Spitalului Clinic de Pneumofiziologie, parcarea DGASPC, Școala Gimnazială Specială Pașcani, Colegiul Tehnic „Ion Holban”, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu”, parcarea Muzeului Național al Literaturii Române, din strada Vasile Alecsandri nr. 6, parcarea Muzeului „Vasile Pogor” și Teatrul „Luceafărul”.

Demersul autorităților vine din nevoia de a impulsiona ieșenii să își schimbe mașinile vechi care poluează foarte mult și care, de foarte multe ori, devin un pericol pe străzi, din pricina uzurii.

La nivel național, autoritățile au luat mai multe măsuri prin care să încurajeze achiziționarea de vehicule electrice, precum și casarea vehiculelor cu combustie.

Un alt beneficiu pe care îl oferă vehiculele electrice este cel economic, mai ales în perioada actuală în care combustibilii s-au scumpit dramatic. Persoanele care au vehicule electrice sunt scutite de anumite taxe, iar societățile care folosesc asemenea mașini sunt scutite, la rândul lor, de anumite dări la stat.

Consiliul Județean Iași a depus un proiect pentru înființarea a 14 stații de încărcare a mașinilor electrice, cu fonduri nerambursabile.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Incepe mascarada pe incalzire globala si poluare. In traducere libera, veti ramane fara masini personale. Vor fi interzise.

  • Logic ar fi fost ca statiile de incarcare propuse de CJ sa fie statii de viteza si sa fie aplasate pe principalele drumuri ale judetului si nicidecum in interiorul oraseler. Un alt proiect facut de necunoscatori. In momentul de fata Romania nu duce lipsa de statii de incarcare in orase, ci in afara lor. Daca vrei sa tranzitezi Romania sa nu trebuiasca sa intrii in oras ca sa alimentezi.

  • Orasul / judetul devenea „verde” daca plantau copaci, si nu cu 14 statii de alimentare pt masinile electrice. Dar na, pt masa de manevra merge si asa…

  • Declaratii sforaitoare pe tema antipoluarii, ca in reaitate e atceva. De ex, in Iasi nu exista decat cateva locuri verzi in parcarile cu bani. In rest nimic, ca asa vrea p..la lui Nistor de la Parcari. El nu stie decat de milioane la licitatii. Si cumatru Chirica ii sufla in coarne, iar Juravle n-are niciun cuvant de spus. La declaatii sunt primii.

  • vrem cat mai multe beneficii pentru electrice! locuri de parcare exclusive, chargere in fiecare benzinarie, etc! prostalanii viseaza conspiratii in timp ce 1 din 10 romani bolnavi de cancer a ajuns in situatia asta din cauza poluarii.

  • Nici o informație privind viteza de încărcare, nu merita citită prostia de articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024