Prima pagină » Local » Iașul, corigent la capitolul stații de încărcare electrică! Capitala Moldovei este făcută de râs de Timișoara și Cluj-Napoca!

Iașul, corigent la capitolul stații de încărcare electrică! Capitala Moldovei este făcută de râs de Timișoara și Cluj-Napoca!

28 iul. 2022, 02:00, 6 ,
Emanuela Băluță în Local

În Iași sunt, în prezent, 21 de stații de încărcare electrică, dintre care doar 8 sunt realizate din fonduri europene de primărie. Capitala Moldovei este făcută de râs la capitolul digitalizare de către alte centre urbane, precum Timișoara și Cluj-Napoca, unde numărul acestor stații este cu mult mai mare. Reprezentanții administrațiilor au anunțat că doresc să ajungă la câteva sute, în perioada următoare. În ceea ce privește Bucureștiul, acolo sunt deja aproape 200 de astfel de stații, Iașul părând că a rămas cu mult în urmă

În ședința de Consiliu Local Iași de marți, 26 iulie 2022, a fost aprobat proiectul de hotărâre referitor la amenajarea unui total de 25 de stații de încărcare rapidă, destinate celor 25 de autobuze electrice ce urmează a fi achiziționate cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Capitala Moldovei este făcută de râs la capitolul stații de încărcare electrică

În momentul de față, în Iași, sunt 21 de stații de încărcare electrică, dintre care 8 sunt achiziționate cu fonduri europene de primărie, iar celelalte sunt montate de entități private.

„Primăria are 8 stații realizate pe proiectul cu fonduri europene nerambursabile eMove, pentru încărcarea autovehiculelor electrice. Cele 8 amplasamente sunt: str. Bărboi (parcare CEC), şos. Naţională, nr. 43, str. Pantelimon Halipa, nr.14, bd. Carol I, nr. 50, bd. Independenţei – parcare TVR, bd. Independenţei – parcare Biserica Mitocul Maicilor, str. Moara de Vânt – parcare Ciric, str. Agatha Bârsescu – parcare Teatru Național «Vasile Alecsandri»”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași, Sebastian Buraga.

Numărul stațiilor este unul destul de mic, având în vedere dorința de digitalizare și de reducere a emisiilor de carbon, raportat la situația din capitala României, București, unde numărul acestora se apropie de 200. Mai mult, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunțase la începutul anului 2022 că are în vedere montarea a 700 de stații de încărcare electrică.

Marți, 26 iulie 2022, în timpul ședinței, Plenul Consiliului Local a aprobat 2 proiecte de hotărâre referitoare la transportul în comun pe raza municipiului Iași, ambele cu finanțare prin Planul Național de Recrutare și Reziliență (PNRR). Dintre acestea, unul viza achiziția unui număr de 25 de autobuze electrice, dar și a 25 de stații de încărcare electrică rapidă și 8 stații de încărcare lentă, destinate autobuzelor respective.

Timișoara și Cluj-Napoca întrec Iașul la digitalizare

Iașul nu a rămas în urmă doar în fața Bucureștiului, ci și în fața altor orașe importante din țară, precum Timișoara și Cluj-Napoca. În ambele municipii, numărul stațiilor de încărcare electrică este de aproximativ 50. De asemenea, Primăria Timișoara a mai anunțat că au în proiect, în perioada următoare, să amenajeze alte 75 de astfel de stații, dintre care 16 doar în cursul acestui an.

Legat de proiectul celor 25 de stații electrice aprobat în ședința de Consiliu Local, acesta va fi depus către finanțare abia în luna septembrie a acestui an și încă nu se știe în ce zone vor fi amplasate. Totodată, ele nu vor fi disponibile pentru autoturismele ieșenilor, fiind destinate doar încărcării vehiculelor Companiei de Transport Public (CTP) Iași.

„Cele 25 de staţii de încărcare electrică, aprobate în şedinţa de Consiliu Local de ieri, sunt pentru autobuze electrice. Amplasamentele se vor stabili când vom depune cererea de finanțare pe PNRR, după data de 1 septembrie 2022”, a mai precizat Sebastian Buraga, în legătură cu situația în care se află capitala Moldovei care este făcută de râs.

Comentarii
  • Daca, si numai daca, s-ar face un concurs de panselute, garantat, Iasul ar fi pe primul loc, dar si aici conditia eliminatorie sa intre in calcul numai sediile de premarie (ca altfel perdem …)

  • Probabil ca suntem pe un loc fruntas la dat si ajutoare sociale…

  • De asta nu mai umbla „fariseul” cu „ZOE”? El care inchide tot orasul ca sa-si dezvolte CTP-ul faliment, care trambita de poluare, care restrictioneaza taximetristii, care punea barcute pe Bahlui, a ajuns in coada clasamentului? Deci e clar ca este sapat, el vrea dar nu vrea USR si PSD, ar rasturna muntii………cine sa mai aleaga asa un arogant?!!!!!!!!

  • Primaria in frunte cu parcagiul sef Nistor si seful lui , Grigoras nu sunt in stare sa vopseasca locuri verzi prin cartiere unde sunt strazi cu sens unic sau de-a lungul bulevardelor unde oricum se parcheaza la bordura. ii intereseaza doar miloanele din locuri scoase la licitatie si declartii sforaitoate antipoluare. Vorbiti de statii de incarcare cand ei nu dau cu o bidinea cu vopsea verde, ca nu vrea Nistor, il prosteste pe primar si pe vice ca pe copchii la gradinita. Pai da, ca doar e cumatru primarului si face ce vrea.

  • Și stațiile de încărcare se califică la ajutoare sociale. Toții sărăcanii cu spring vă ambalați la curent moca și blocați infrastructura.
    Ieftinătura aia e făcută pentru încărcat acasă, o bagi în prelungitor cu tv-ul cu tub. Stați ca bulumanii cu orele și atunci e clar că s-a gătat infrastructura. 🙂

  • Statiile de care vorbeste purtatorul de cuvant al primariei nu exista. Poate vorbeste de locuri de parcare pentru masini electrice. Primaria nu a pus noco o statie de incarcare masini electrice in tot orasul Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`