Prima pagină » Local » Iașul are cu doi hoți mai puțin pe străzi. Au dat mai multe spargeri, dar au fost prinși de polițiști și băgați după gratii
Iașul are cu doi hoți mai puțin pe străzi. Au dat mai multe spargeri, dar au fost prinși de polițiști și băgați după gratii

Iașul are cu doi hoți mai puțin pe străzi. Au dat mai multe spargeri, dar au fost prinși de polițiști și băgați după gratii

28 iul. 2020, 02:00,
Dragos Savin, în Local

Doi hoți din Iași au ajuns pe mâna oamenilor legii. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Iași au identificat doi tineri, bănuiți de comiterea de infracțiuni de furt din auto și furt din societate comercială. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore

Polițiști din Iași au băgat după gratii doi hoți

Doi hoți au ajuns pe mâna oamenilor legii, după ce au comis mai multe furturi. Polițiștii au identificat și condus la cercetări un tânăr, de 20 ani, și o tânără, de 16 ani, bănuiți de comiterea de furturi din auto și dintr-o societate comercială, fapte care ar fi fost săvârșite pe raza municipiului Iași. Din cercetări, au rezultat indicii că, săptămâna trecută, aceștia ar fi pătruns în autoturisme parcate pe raza municipiului Iași, de unde ar fi sustras bani și bunuri. Spre exemplu, în noaptea de 19 spre 20 iulie a.c., ar fi pătruns într-un auto, iar din torpedou ar fi sustras o borsetă cu acte și suma de 300 euro.

De asemenea, în noaptea de 23 spre 24 iulie, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăți, pe un geam lăsat deschis, de unde ar fi sustras un laptop și un seif de dimensiuni mici, prejudiciul total fiind de aproximativ 4.000 lei. În baza probatoriului administrat în cauză, cei doi au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore. Ulterior au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând arestarea preventivă a tânărului pentru 30 de zile și plasarea sub control judiciar a tinerei. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat.

Polițiștii ieșeni acționează pentru diminuarea furturilor

În cadrul Programului de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Secției 4 Poliție Urbană Iași au desfășurat o activitate de informare în zonele Ciurchi și Grădinari din municipiul Iași, pentru prevenirea furturilor din locuințe. Au fost distribuite cetățenilor peste 1.000 de pliante cu recomandări. Polițiștii  vă recomandă dacă locuiți la bloc să montați un interfon la intrarea în scară și să-l utilizați în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil:

„Asigurați-vă că dispozitivul de amortizare montat pe ușa de intrare asigură o închidere completă a acesteia. La intrările în holurile blocului și pe paliere este nevoie de o bună iluminare. Instalați un sistem de iluminare automat cu detecția mișcării și un sistem de supraveghere video. Montați un sistem de alarmă în locuința dumneavoastră. Conectați sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora. Montați o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces în locuință. Dacă locuiți la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră țin hoții la distanță”.

Polițiștii spun că cetățenii trebuie să fie atenți la rețelele de socializare

Dacă locuiți la casă, oamenii legii vă recomandă să fiți prudenți. Este important să cunoașteți că, pentru înlocuirea unei încuietori defecte sau a cărei cheie ați pierdut-o, costul este întotdeauna mult mai mic decât valoarea banilor și bunurilor sustrase în cazul în care acestea sunt „folosite” de către „musafiri nepoftiți”. Reprezentanții IPJ Iași ne dau câteva ponturi pentru derutarea infractorilor.

„Când părăsiți locuința, pe timpul nopții, lăsați o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune. Montați la vedere plăcuțe de atenționare cu privire la existența unui sistem de securitate; o sirenă de exterior descurajează extrem de eficient. Achiziționați întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind și sting automat lumina. Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori. Faceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele și fotografiile pe care le postați. Evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoașteți doar în mediul online. Atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet”, au mai transmis reprezentanții IPJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *