Prima pagină » Economic Local » Iașul are 23 de produse tradiționale. Lista cu cele mai căutate alimente care nu conțin E-uri și conservanți
Iașul are 23 de produse tradiționale. Lista cu cele mai căutate alimente care nu conțin E-uri și conservanți

Iașul are 23 de produse tradiționale. Lista cu cele mai căutate alimente care nu conțin E-uri și conservanți

17 iul. 2023, 02:00, 5 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Cele mai căutate alimente din Iași sunt din carne, de panificație, dar și din legume și fructe. Cele 23 de produse tradiționale au fost atestate după ce producătorii au respectat niște condiții drastice de producție, astfel că nu conțin E-uri sau conservanți, având un termen mic de valabilitate. Atestatele sunt obținute de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcțiile Agricole

Produsele tradiționale au fost atestate în județul Iași, începând cu anul 2020. Acestea sunt vândute atât prin intermediul platformelor online, cât și în magazine proprii sau băcănii. Astfel, două produse din carne atestate tradițional sunt „Chișcă moldovenească” și „Chișcă cu orez Marcel”, ale companiei SC Marcel SRL, care au primit atestarea în anul 2020. Două produse de panificație, „Plăcinte poale-n brâu de la Cabană” și „Alivancă de la Cabană”, ale companiei SC Daspet SRL, au fost atestate tradițional în anul 2020. Dacă produsele din carne de la Marcel se găsesc și în magazinele proprii, cele de la compania Daspet SRL se produc și se comercializează doar la cabana din Moțca.

Lista cu cele mai căutate alimente care nu conțin E-uri și conservanți

„Pastramă de oaie de la Cimpoeșu”, produsă de SC La Cimpoeșu SRL, are atestat tradițional. Medicul veterinar Marius Cimpoeșu a obținut recunoașterea națională pentru un produs unic, realizat cu carne ce provine din ferma de la Mircești. Acesta comercializează mai ales în magazinele proprii din Mircești și Miroslava, dar și în cel de la Hala Centrală. SC Fabrica de Fum SRL are 3 produse tradiționale atestate de către MADR, care se vând direct la fabrica din Iași, online sau în băcăniile partenere. Produsele atestate sunt „Ceafă de porc afumată și coaptă Fabrica de Fum”, „Pastramă de porc coaptă Fabrica de Fum” și „Slăninuță afumată Fabrica de Fum”.

În anul 2022, Fabrica de Fum a vândut mezeluri de peste 1 milion de lei. Când vine vorba de produse de panificație tradiționale, prima ieșeancă ce le-a atestat este Cecilia Țugulia, de la Magazia Morăriței. Ieșeanca a atestat tradițional „Pâine cu maia Magazia Morăriței”, „Pâine integrală Magazia Morăriței” și „Vărzări Magazia Morăriței”. Alte produse de panificație tradiționale aparțin companiei SC Cofetăria de acasă SRL. Acestea sunt „Cornulețe de acasă” și „Sărățele de acasă”, care sunt produse în cofetăria proprie. Marius Antica este singurul producător din Iași care comercializează vin din mure, cu atestat tradițional. „Anticum de Butea – băutură fermentată naturală din mure” este produsul certificat și se vinde în toată Europa. Băutura este obținută la Butea, din fructe din ferma proprie.

În Iași predomină produsele tradiționale din carne

Produsele tradiționale din carne, „Pastramă țărănească Carmangeria cu Gust”, „Costiță afumată Carmangeria cu Gust”, „Cârnați gustul bunicii Carmangeria cu Gust”, sunt realizate de Marius Dorobanțu, din Țigănași, unde are și fabrica SC Veneto SRL. Acesta comercializează produsele atât direct de la fabrică, cât și în băcăniile partenere sau online.

Familia Mihăilă, din Trifești, a atestat tradițional borșul produs la Iași, fiind vorba de sortimentele „Borș cu cimbru Nuna” și „Borș cu leuștean Nuna”, care se vând în magazinele din Iași partenere. Andreea și Andrei Podeanu, doi tineri din Iași, au construit o afumătoare cum se făcea pe vremea bunicilor, la Aroneanu. Produsele lor tradiționale atestate sunt „Pastramă de porc de la Afumătoria Noastră” și „Slăninuță de porc de la Afumătoria Noastră” și se comercializează în băcăniile partenere, dar și online, prin livrări la domiciliu.

Afumătoria Noastră vinde produsele și în piața Păcurari, în fiecare weekend. Ultimele produse tradiționale atestate la Iași sunt pe bază de pește, de la Bunătăți de la iaz. Acestea sunt „Zacuscă din pește și ardei copt Bunătăți de la iaz” și „Pastă din pește Bunătăți de la iaz”, fiind comercializate în magazinele piscicole și supermarketuri din Iași, dar și din Botoșani.

Reguli stricte pentru producătorii tradiționali

Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare, aparținând aceleiași categorii. Produsul atestat ca fiind tradițional nu mai poate fi copiat și denumirea acestuia nu mai poate fi folosită de nimeni altcineva.

De remarcat este faptul că acest atestat presupune ca persoana respectivă să obțină produsele după o rețetă tradițională, din comuna din care provine beneficiarul, ingredientele folosite la prepararea produselor să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial.

De asemenea, lista cu cele mai căutate alimente din Iași care au fost atestate tradițional este publicată și pe site-ul MADR.

Comentarii
  • Si le vand la pret de vita Angus sau chiar mai mult….

  • În loc de okeuri sperâm sâ nu conținâ niscai ciobulețe ca la cremvuști de kaufland–

  • Felicitări, Cecilia Țugulia!👏
    Ești mândria femeilor din Iași: deșteaptă, frumoasă, harnică, carismatică.🌹

  • Din lista lipseste produsul local cel mai competitiv: videochatistele. Ma rog, nu sunt toate chiar naturale, au niste aditii de silicon. Dar merge si-asa.

  • 1.093 de produse sunt inscrise in catalogul produselor traditionale. Doar 23 are Iasul? Ce vi se pare asa de extraordinar? Atata potential are judetul asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *