Prima pagină » Local » Iașul, al șaptelea cel mai periculos oraș din România. Doar în prima jumătate a anului 2024, polițiștii au intervenit la 20.000 de apeluri prin 112
Iașul, al șaptelea cel mai periculos oraș din România. Doar în prima jumătate a anului 2024, polițiștii au intervenit la 20.000 de apeluri prin 112

Iașul, al șaptelea cel mai periculos oraș din România. Doar în prima jumătate a anului 2024, polițiștii au intervenit la 20.000 de apeluri prin 112

27 iul. 2024, 02:00, 8 ,
Gabriela Rusu în Local

Iașul este al șaptelea cel mai periculos oraș din România. Doar în prima jumătate a anului 2024, polițiștii au intervenit la 20.000 de apeluri prin 112 și au instrumentat peste 6.300 de dosare penale. Principalele cauze care duc la o astfel de statistică, pe lângă accidentele rutiere, sunt violențele în familie, amenințările și infracționalitatea contra persoanei.

Iașul, al șaptelea cel mai periculos oraș din România

Potrivit statisticilor, la nivel național, Iașul este unul dintre cele mai periculoase orașe din țară. Asta se arată și în raportul poliției ieșene, acolo unde cazurile de infracționalitate a persoanei au înregistrat o creștere cu 6,4 la sută față de semestrul I al anului 2023. Infracțiunile de lovire și alte violențe scad cu 0,4 la sută, iar amenințările înregistrează o creștere de 13,8 la sută.

În plus, în semestrul I din 2024, polițiștii au intervenit la 19.232 de apeluri efectuate prin Sistemul Național Unic de Apeluri de Urgență 112. Au fost sesizate 10.495 de fapte de natură penală (5.591 în mediul urban, 4.904 în mediul rural), 13,6 la sută dintre acestea fiind constatate în flagrant.

De asemenea, în cadrul programelor de prevenire a criminalității, polițiștii ieșeni au desfășurat 369 de activități pentru prevenirea victimizării minorilor, a violenței domestice și a criminalității informatice, precum și pe alte domenii de interes (prevenirea traficului și consumului de droguri), beneficiari fiind 59.146 de persoane din județul Iași.

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului au fost planificate și executate 583 de acțiuni de amploare. De asemenea, au fost aplanate 3.026 de stări conflictuale. S-au înregistrat 410 participări ale polițiștilor ieșeni la măsuri de ordine în urma adunărilor publice și au fost puse în aplicare 321 de mandate de aducere.

Potrivit polițiștilor, infracțiunile contra patrimoniului înregistrează o scădere de 2,6 la sută față de aceeași perioadă a anului 2023. Furturile scad cu 11,8 la sută, tâlhăriile cu 21,5 la sută, distrugerile cu 6,8 la sută, iar înșelăciunile cresc cu 28,7 la sută.

În ceea ce privește faptele de violență în familie, au fost înregistrate 1.404 fapte, principalele infracțiuni sesizate fiind lovirea sau alte violențe, amenințarea, abandonul de familie, nerespectarea  măsurilor privind încredințarea minorului, relele tratamente aplicate minorului.

Pentru protecția victimelor, cu ocazia intervențiilor la cazurile de violență domestică, au fost emise 388 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 45 au prevăzut obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

În cadrul dosarelor penale instrumentate au fost cercetate 1.774 de persoane, iar față de 306 persoane au fost dispuse măsuri preventive, dintre care 136 au fost arestate preventiv, 20 au fost arestate la domiciliu, față de 93 de persoane a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar și 57 au fost reținute pentru 24 de ore. Astfel, Iașul se poziționează, conform statisticilor, la nivel național, pe locul șapte în topul orașelor periculoase din România. În fața sa se situează Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călărași și Vaslui.

Comentarii
  • De vina este primaria Iasi, o caracatita corupta si mafiota avand efect principal in angajare, dezvoltare, etc,. iar majoritatea sunt nevoiti sa plece in trainatate lasand multi adolescenti educati de strada, apoi devin infractori, basca efectul de saracie.

  • romanai periculoasa?
    mergeti la arabi si ziceti ceva

  • poliția doarme la dos

    Implicare zero din partea poliției. Mergeți seara prin oraș să vedeți adevărate terase improvizate în fața non-stop-urilor unde zeci de bețivi stau cu sticlele în mână pe domeniul public perturbând liniștea zonei.

  • daca se raporteaza la nr locuitori a judetului , se schimba statistica.

  • O lista cu fizionomii axate pe iselaciuni , talharii , furturi si alte fapte de acest gen se poate ? Pentru crearea unor tipare in urma carora se pot concluziona grupurile organizate din care fac parte indirect sau direct avanduse in vedere si declaratiile lor de avere eventual , casele , apartamentele pe care le au ,terenurile etc

  • Pentru crearea unor mici , mari tipare

  • Vizand barbati , femei , manelisti , tineri , tinere , persoane de varste inaintate , premeditatori strategici , premeditatoare etc

  • Tampiti , tampite , grupuri organizate etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *