Prima pagină » Local » Iașul aflat sub teroarea COVID-19! Ieri au fost confirmate 93 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar medicii explică grozăvia: „Mor și pacienții fără alte afecțiuni”

Iașul aflat sub teroarea COVID-19! Ieri au fost confirmate 93 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar medicii explică grozăvia: „Mor și pacienții fără alte afecțiuni”

24 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Iașul a înregistrat, ieri, alte 93 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Iașul se află pe locul 3 pe țară ca număr de infectări cu COVID-19. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că au început să moară și pacienții perfect sănătoși, dar care erau infectați cu coronavirus

Ieri, Iașul s-a clasat pe locul 3 pe țară ca număr de infectări cu coronavirus, având 93 de cazuri noi. Fluctuația numărului de cazuri este extrem de mare, iar, de la zi la zi, ieșenii au surprize. De exemplu, în urmă cu câteva zile, Iașul raporta doar 35 de noi îmbolnăviri. Iașul s-a clasat, ieri, pe locul 3 pe țară după Brașov, cu 97 de cazuri și după municipiul București, cu 301 cazuri. Ceea ce este îngrijorător pentru medici, este faptul că se înregistrează deja primele decese în rândul pacienților cu COVID-19 fară alte afecțiuni. O femeie de 40 de ani s-a stins la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce a fost diagnosticată cu coronavirus. Medicii spun că pacienta nu suferea de alte afecțiuni.

„Ieri am avut o pacientă de 40 de ani, fără alte comorbidități, care a murit în urma unor complicații suferite după ce a fost diagnosticată cu COVID-19”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Totodată, Iașul se află pe locul 1 pe țară ca număr de pacienți care au fost declarați vindecați de COVID-19 și care au ieșit pozitivi la retestare. Iașul a înregistrat, ieri, 65 de astfel de cazuri.

La Iași, 2584 de pacienți s-au vindecat de COVID-19, iar rata de mortalitate este sub 5%

Rata de vindecare a pacienților cu COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este de 88 la sută. Spitalul are până în prezent 2584 de pacienți vindecați de coronavirus. Rata de mortalitate este de 5 la sută, iar medicii speră ca procentul morților să nu crească. Cu toate acestea, COVID-19 face noi surprize în rândul pacienților sănătoși. De la începutul pandemiei de coronavirus, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost internați 139 de copii cu COVID-19 cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani. Dintre aceștia, 12 aveau vârsta de până într-un an. În cazul lor, medicii spun că sigura problemă majoră este febra, din cauza unor complicații care pot surveni în urma creșterii temperaturii. În rest, copiii se refac extrem de repede.

Zeci de pacienți declarați vindecați de COVID-19 au aflat că poartă încă virusul. Medicii sunt îngrijorați de numărul în creștere al acestor cazuri

Iașul s-a clasat, ieri, pe locul 1 pe țară ca număr de pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Despre acești pacienți, medicii spun că reapariția virusului poate fi mult mai agresivă decât prima dată. Medicii caută soluții pentru a dispensariza pacienții externați chiar și acasă, și asta pentru că, de la începutul pandemiei de COVID-19, au depistat că pacienții vindecați suferă sechele grave în urma infecției cu coronavirus. Sechelele sunt neurologice și respiratorii.

„O parte dintre pacienții retestați pozitiv, după ce au fost declarați vindecați, sunt internați în spital, alții fac parte din focarele de infecție din instituții și au ramas acolo, iar o parte au revenit la domiciliu. Problema cea mai mare este ca acești pacienți retestați pozitiv sunt contagioși, ei au nevoie de o îngrijire la domiciliu. Am constatat că, în cazul acestor pacienți, organismul nu este complet vindecat. De aici apare și numărul mare de cazuri de acest gen. Practic, virusul apare ca herpesul. Azi îți trece și crezi ca nu-l mai ai, mâine-poimâine îți reapare”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare au băgat în mormânt peste 150 de ieșeni, după ce au fost diagnostcați cu COVID-19

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, medicii ieșeni au liniștit oarecum populația, afirmând faptul că numai pacienții cu diabet, obezitate și boli cardiovasculare sunt dispuși la deces. Din păcate, însă, cazurile de deces încep să apară și în rândul persoanelor perfect sănătoase. La Iași, peste 150 de oameni au murit după ce s-au infectat cu COVID-19, iar medicii au explicat de ce.

„Cei mai mulți pacienți care au decedat în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași aveau diabet zaharat. Pe locul doi se clasează pacienții cu obezitate. Din păcate, afecțiunile de care suferă acești pacienți le afecteaza sistemul imunitar, iar medicii nu mai pot face nimic. Chiar dacă pacienții decedați sufereau și de alte comorbidități, aceștia ar fi putut fi salvați dacă nu se infectau cu coronavirus”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *