Prima pagină » Local » Iașul absentează de la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor! Costel Alexe și Mihai Chirica nu au trimis niciun reprezentant la Bruxelles

Iașul absentează de la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor! Costel Alexe și Mihai Chirica nu au trimis niciun reprezentant la Bruxelles

09 oct. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Iașul absentează de la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor organizată la Bruxelles. Nici Costel Alexe, președintele CJ Iași, nici Mihai Chirica, edilul orașului, nu au trimis niciun reprezentat în cadrul evenimentului

În aceste zile este organizată la Bruxelles cea de a 22-a ediție a evenimentului „Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor”. Organizat pe o perioadă de 4 zile, întâlnirea va reuni o combinație diversă de părți interesate, promotori de proiecte și practicieni, cercetători și jurnaliști, și va oferi ocazia de a analiza numeroasele realizări ale politicii de coeziune în cursul actualului mandat al Comisiei. Însă, reprezentanții Iașului lipsesc, probabil, nefiind interesați de dezvoltarea municipiului și a județului.

Iașul absentează de la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor. Președintele CJ și primarul Iașului nu au trimis niciun reprezentant

Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor, care se desfășoară în aceste zile la Bruxelles, este o ocazie prin care reprezentanți din zeci de țări, atât din UE, cât și din afara UE, pot discuta despre modul în care politica poate continua cel mai bine să își îndeplinească misiunea prevăzută în Tratatul UE de promovare a coeziunii economice, sociale și teritoriale în întreaga UE.

„Timp de decenii, politica de coeziune a jucat un rol esențial ca mecanism de convergență a Europei, ajutând regiunile mai puțin dezvoltate să recupereze decalajul față de media UE. Aceasta a variat de la sprijinirea construirii unor legături de infrastructură critice care lipsesc – cum ar fi, podul Pelješac din Croația și podul Brăila din România –, precum și furnizarea de sprijin pentru domeniul cercetării și dezvoltării, de exemplu, prin sprijinirea achiziționării de supercalculatoare și instalații robotice”, se arată în prezentarea evenimentului.

Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor este cel mai mare eveniment anual de la Bruxelles, dedicat politicii de coeziune. Sub deviza „Capacitarea comunităților”, ediția din acest an va primi aproximativ 5.000 de participanți în cadrul a aproape 200 de sesiuni, pentru a discuta provocările comune cu care se confruntă regiunile și orașele Europei. Însă, Iașul nu a trimis niciun reprezentant.

Deschiderea evenimentului a avut loc pe 7 octombrie 2024. Iașul este reprezentat de jurnaliștii BZI, nicio autoritate publică nu a fost interesată să meargă la Bruxelles

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc pe data de 7 octombrie 2024, în cadrul căreia au luat cuvântul personalități din Comisia Europeană și Emil Boc, primarul Municipiului Cluj. Iar ieri, 8 octombrie 2024, au avut loc sesiuni de discuții despre Grupurile de Acțiune Locală la care au fost prezenți reprezentanți din Polonia, Croația, Bosnia și Herțegovina (care este o țară non-UE, dar care este totuși interesată de aceste proiecte) și Romania. Însă, din țara noastră au fost prezenți doar reprezentanți ai CJ Botoșani și GAL-uri. Județul Iași nu este reprezentat în această săptămână atât de importantă pentru politica de coeziune.

În ceea ce privește România, este important de știut că Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), cu sediul în Piatra Neamț, este cea care se ocupă de fondurile europene pentru județele din regiunea Moldovei. ADR NORD-EST este singura Agenție din România care are un birou de reprezentare și la Bruxelles, spre deosebire de Polonia, care are peste 10 astfel de birouri.

BZI a fost singurul ziar din regiunea Moldovei invitat de Comisia Europeană la Bruxelles, reprezentat de jurnalistul Roxana Caraiman, împreună cu delegația ADR Nord-Est și cu invitații din regiunea Moldovei.

Mihai Chirica, edilul Iașului care susține că este trup și suflet pentru oraș și pentru dezvoltarea acestuia, și Costel Alexe, președintele CJ care nu ratează nicio ocazie să le transmită ieșenilor cât de mult îi iubește și lucrează pentru bunăstarea lor, nu au fost în stare să trimită un reprezentant, dar de la Botoșani și Suceava s-au găsit soluții și interes pentru a trimite peste 10 persoane.

Iașul absentează de la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor, organizată la Bruxelles. Nici Costel Alexe, președintele CJ Iași, nici Mihai Chirica, edilul orașului, nu au trimis niciun reprezentat în cadrul evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`