Prima pagină » Local » Iașul a rămas din nou fără sânge! Viețile a zeci de pacienți sunt puse în pericol. „Situația este dramatică și pare că nu mai facem față”
Iașul a rămas din nou fără sânge! Viețile a zeci de pacienți sunt puse în pericol.

Iașul a rămas din nou fără sânge! Viețile a zeci de pacienți sunt puse în pericol. „Situația este dramatică și pare că nu mai facem față”

22 sept. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Medicii ieșeni luptă zilnic cu o problemă care pare că nu se mai sfârșește! Lipsa acută de sânge din spitalele ieșene îi pune în dificultate pe medici, dar cel mai grav este faptul că viața pacienților este pusă în pericol. Această situație se regăsește în toate spitalele, dar cel mai afectat este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, unde ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă. Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani și cer rezerve sanguine din toate celelalte centre din zona Moldovei

Se fac în continuare apeluri disperate către toți posibilii donatori din județul Iași! Medicii ieșeni nu mai reușesc să facă față lipsei acute de sânge! Zilnic, zeci de pacienți au nevoie de transfuzii sanguine, iar viața lor este pusă în pericol. În spitalele din Iași, lipsa acută de sânge este o adevărată problemă de mai mulți ani. Cea mai afectată unitate spitalicească este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, deoarece acolo ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă și este nevoie urgentă de sânge. Medicii sunt nevoiți să ia din rezervele altor spitale sau centre de transfuzii din întreaga zonă a Moldovei.

„Situația este dramatică și pare că nu mai facem față. Din ce în ce mai puțini sunt cei care ne trec pragul. Media zilnică, de săptămâna trecută, a fost de maximum 40 de persoane pe zi, ceea ce este un număr extrem de mic. Am mai spus-o și repet, măcar 80 de eprsoane pe zi dacă ar veni, situația ar fi alta. Facem un apel de suflet pentru viață. Stocurile de componente sanguine sunt aproape epuizate. În spitale, pacienții așteaptă ajutorul nostru, iar așteptarea le poate pune viața în pericol. Vă reamintim că nevoile de componente sanguine sunt zilnice, iar fără dumneavoastră, imposibil de asigurat. Vă mulțumim și vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a da speranță oamenilor a căror viață depinde de dumneavoastră. Oamenii trebuie să înțeleagă că nevoia de sânge este zilnică”, a declarat dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași.

Conducerea centrului se gândește la reluarea colectării de la domiciliu

Depășiți de cererea foarte mare de sânge, conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași se gândește la reluarea caravanelor mobile de donații. O echipă specială cu medici va merge chiar la domiciliu sau la sediul firmelor pentru a colecta sânge, dacă situația pandemică le va permite.

„Avem foarte mare nevoie de sânge, pentru că suntem la limită cu stocurile. Dacă pandemia ne va permite, vom relua colectarea mobilă. Vom merge la domiciliu și acolo unde ni se permite pentru a colecta sânge. Am făcut apeluri chiar și la colegii din spitale, ei știind ce înseamnă această lipsă, însă, din păcate, nu prea au răspuns solicitării noastre. Vom merge cu caravana mobilă la Antibiotice, acolo unde mereu am avut donatori fideli, aproximativ 50. Mergeam destul de des și la Lupii Negrii, care și ei sunt donatori fideli, dar pandemia nu prea ne-a mai permis, așa că ne-au vizitat ei. Aceștia vin cel puțin o dată pe an și donează”, a mai adăugat dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS din Iași.

Medicii au mai trecut prin această situație, fiind nevoiți să se roage de donatori și să le bată la ușă pentru a dona.

Intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de sânge

Intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge. Viața pacienților stă în mâinile donatorilor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani.

„Din cauza lipsei acute de sânge, unele dintre intervențiile chirurgicale și ortopedice se amână. Zilnic, aproximativ doi pacienți sunt amânați, în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale. Se aduce sânge din toate județele Moldovei, s-a adus sânge și la clinica de chirurgie plastică și arsuri, unde primim pacienți din toată țara. Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024