Din cauza pandemiei de COVID-19, bazinul cu apă sulfuroasă de la Stațiunea Balneară Nicolina, din Iași, a fost închis. Sute de persoane și-au anulat programările din acest motiv. Hotelul care, în anii precedenți, nu mai avea niciun loc disponibil în această perioadă, acum are zeci de paturi libere
Iașul a pierdut cel mai de preț tratament pentru care sute de români veneau anual la Stațiunea Balneară Nicolina. Din cauza pandemiei de COVID-19, bazinul cu apă sulfuroasă a fost închis. Deși, ca o variantă alternativă, există căzi cu apă sulfuroasă, oamenii nu mai aleg stațiunea celebră din Iași. Conducearea stațiunii spune că în anii precedenți nu mai avea locuri la câte solicitări existau, iar, în acest moment, se lucrează la doar 71 la sută din capacitatea maximă. Totodată, pensionarii care și-au achiziționat tichete prin Casa de Pensii, le-au returnat când au auzit că nu mai pot face tratament în bazinul cu apă sulfuroasă. Alți pensionari au fost opriți de către copii să meargă în stațiune, și asta din teama de a nu se infecta cu COVID-19.
Ileana Chelariu, director la Stațiunea Balneară Nicolina: „Este o situație fără precedent”
Situație fără precedent la Stațiunea Balneară Nicolina din Iași, una dintre cele mai cunoscute stațiuni din țară și chiar din străinătate pentru efectele extraordinare ale apei sulfuroase. Locul în care sute de persoane își făceau programare, chiar și cu un an înainte, atât din țară, cât și din străinătate, este ocupat abia la 71 la sută din capacitatea maximă. Oamenii ocolesc acest loc, din cauza închiderii bazinului cu apă sulfuroasă.
„Avem ocupate 110 locuri din 150. Este o situație fără precedent și asta pentru că, în anii anteriori, eram ocupați la capacitate de peste 100 la sută, în permanență. Din cauza faptului că am fost nevoiți să închidem bazinul cu apă sulfuroasă, în urma noilor condiții enunțate la nivel național, determinate de pandemia de COVID-19, nu mai avem adresabilitate foarte mare. Am pus la dispoziție cadă cu apă sulfuroasă, dar oamenii preferau să vină la noi ca să se poată mișca în bazin. În cadă, mișcările nu se pot face amplu din păcate”, spune Ileana Chelariu, director la Stațiunea Balneară Nicolina din Iași.
Copii le interzic bătrânilor să meargă în stațiune, de teama de a nu se infecta cu COVID-19
Pensionarii care obișnuiau să vină în fiecare an la tratamentul cu apă sulfuroasă de la Stațiunea Balneară Nicolina, din Iași, au fost întorși din drum de către copii. Unii apucaseră să-și ia tichetele de la Casa Județeană de Pensii, dar le-au returnat, explicându-și gestul prin faptul că membrii familiei le-au spus că la stațiune s-ar putea infecta cu COVID-19.
„Pe lângă faptul că unii nu mai vin din cauză ca am închis bazinul cu apă sulfuroasă, mai există situația în care pensionarii au returnat tichetul pentru tratament Casei Județene de Pensii, care l-a emis. Aceștia au povestit faptul că familia este reticentă, sceptică în ceea ce privește siguranța lor în Stațiunea Balneară Nicolina. Le este frică că s-ar putea infecta cu COVID-19, în timpul șederii lor aici. Din fericire, până acum nu am avut niciun caz de COVID-19. Totodată, noi respectăm toate măsurile de protecție și distanțare, motiv pentru care șansele de infectare sunt minime. Mai mult decât atât, avem o evidență zilnică a temperaturii lor”, mai spune Ileana Chelariu.
Din data de 28 septembrie, Stațiunea Balneară Nicolina va primi o nouă grupă de pacienți
Ieri, la Stațiunea Balneară Nicolina erau 110 persoane din 150 de locuri disponibile. Sunt oameni veniți la tratament pentru apa sulfuroasă, din Suceava, Botoșani, Neamț și Vaslui. Unii au tichete emise de Casa de Pensii, alții au tichete de vacanță. Serviciile includ patru proceduri medicale pe zi, trei mese principale și cazare.
„Cei interesați pot veni și fără tichete de la Casa de Pensii sau tichete de vacanță. Pot veni persoane și contracost. Pentru o zi, care include toate serviciile, se plătește 120 de lei. Din data de 28 septembrie, vom primi o nouă tură de pacienți, sperăm să vină mai mulți decât au venit până acum. Îi asigurăm că aici sunt în siguranță și asta pentru că se păstrează, cu strictețe, toate măsurile de protecție. Toată lumea circulă cu măști, iar la fiecare procedură se intră numai în perechi de câte două persoane”, încheie Ileana Chelariu director la Stațiunea Balneară Nicolina din Iași.
Perla prețioasă ieșeană, de la Stațiunea Balneară Nicolina, pierdută din cauza pandemiei de COVID-19
Aflate într-unul dintre cartierele Iașului, Băile Nicolina, cunoscute de toată lumea și sub denumirea de Băile Purcica, este locul unde mii de oameni ajungeau, în fiecare an, pentru tratamente cu apă sulfuroasă. La Băile Nicolina se tratează o gama foarte largă de afecțiuni, în special cele ale aparatului locomotor, reumatisme și absolut tot ceea ce ține de oase, afecțiuni dermatologice și afecțiuni ginecologice. Cadrul natural al zonei oferă o importantă varietate de factori balneari.
Cel mai important factor terapeutic al zonei este apa minerală hipotonă și hipotermală, cu conținut ridicat de sulf, iod și clor. Stațiunea Nicolina Iași valorifică un zăcământ de ape minerale sulfuroase, ce are o concentrație ridicată de hidrogen sulfurat, de 331 mg/l. Anual, aici veneau peste 3000 de persoane de toate vârstele și cu diferite boli reumatice, limfatice sau locomotorii, atât din țară, cât și familii din străinătate, cererea acestora crescând, se pare, de la an la an. Anul acesta, totul a decurs diferit.