Iașul a înregistrat câteva episoade de poluare, în ultima lună. Specialiștii din Iași spun că, în perioada rece, crește nivelul poluării, așa cum arată datele înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului
Iașul a înregistrat câteva episoade de poluare, în ultima lună. În cele 6 stații de monitorizare a calității aerului s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10, care arată poluarea cu particule foarte mici, mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii din Iași spun că, în perioada rece, comparativ cu sezonul cald, crește nivelul poluării din municipiu și din zona metropolitană. Pe 8 decembrie 2024, indicele de calitate a aerului a fost de la „bun”, la „moderat”. De asemenea, pe 13 decembrie 2024, indicele general de calitate a aerului a fost „acceptabil”, iar pe 14 decembrie 2024, indicele de calitate a aerului era de la „acceptabil”, la „rău”.
Iașul a înregistrat câteva episoade de poluare, în ultima lună
Cele 6 stații de monitorizare a calității aerului sunt IS-1- Podu de Piatră – B-dul N. Iorga, municipiul Iaşi, IS-2 – Decebal Cantemir – Aleea Decebal nr. 10, municipiul Iaşi, IS-3 – Oancea Tătăraşi – Str. Han Tătar nr. 14, municipiul Iaşi, IS-4 – Aroneanu – comuna Aroneanu, sat Aroneanu, județul Iași, IS-5 – Tomeşti – comuna Tomeşti, sat Tomeşti, str. M. Codreanu, județul Iași și IS-6 – Bosia Ungheni – comuna Ungheni, sat Bosia, județul Iaşi. În ultima lună, pentru indicatorul particule în suspensie PM10, măsurat automat cu analizorul model Derenda, s-au înregistrat doar câteva depăşiri ale valorii-limită zilnice de 50 μg/m3 pentru protecţia sănătăţii umane, rezultatele măsurărilor automate fiind echivalente cu determinările gravimetrice. Conform datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași, unde a fost disponibil cel puţin un indice specific, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la „bun”, la „acceptabil”. Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Iași pot fi consultate accesând linkul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer. De asemenea, în ultimul an a crescut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni la instituțiile de mediu, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Iași.
În Iași se află și o stație mobilă de monitorizare a calității aerului
Măsurările automate de particule în suspensie PM10 au scop informativ, iar depăşirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate ulterior de către rezultatul analizei, prin metoda de referinţă gravimetrică. Datele de calitate a aerului, obținute în stațiile automate de monitorizare a calității aerului, pot fi consultate în timp real, accesând site-ul www.calitateaer.ro, unde se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare, precum şi prin intermediul panoului de informare a publicului, amplasat în parcarea din mall Tudor Vladimirescu. Stația mobilă de monitorizare a calității aerului, în valoare de 1,7 milioane de lei, a fost poziționată în Podul de Piatră. Unitatea mobilă a fost achiziționată de Ministerul Mediului, în cadrul unui proiect derulat la nivel național, și a fost poziționată în Podul de Piatră. Iașul a înregistrat câteva episoade de poluare, în ultima lună.